«Η μυρωδιά του αχινού»: ένα βιβλίο για να ξεφύγουμε από την φτηνή λογοτεχνία των εποχών.

7288 Views
«Η μυρωδιά του αχινού»: ένα βιβλίο για να ξεφύγουμε από την φτηνή λογοτεχνία των εποχών. «Η μυρωδιά του αχινού»: ένα βιβλίο για να ξεφύγουμε από την φτηνή λογοτεχνία των εποχών.

 

Η Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, χρόνια δημοσιογράφος του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, καταθέτει το πρώτο της μυθιστόρημα και ήδη η συγγραφική της απόπειρα έχει υψώσει ψηλά τον πήχη. Διαβάζοντας την θυμήθηκα τον Βιζυηνό, τον Παπαδιαμάντη και όλα τα τέρατα της ελληνικής πεζογραφίας. Χειρίζεται άριστα τον λόγο, αποτυπώνει καταστάσεις και συναισθήματα των ηρώων της με το ιδανικό λεξιλόγιο σύμφωνα με την εποχή, την ηλικία, το κύρος και εκπλήσσει με την εικονοπλαστικη της τέχνη. Αν και είναι ένα ογκώδες και πυκνογραμμένο μυθιστόρημα δεν κουράζει αλλά προβληματίζει… για την σοφία του.
 
Ξεκινάμε;
 
Το βιβλίο ξεκινά το 2015, επί δημοψηφίσματος Τσίπρα. Βρισκόμαστε σε ένα τριώροφο νεοκλασικό σπίτι της οδού Κορίνθου στην Πάτρα, όπου η Άννα και ο παιδικός της φίλος ο Βενέδικτος βρίσκονται παντρεμένοι, και μάλιστα με την προϋπόθεση δεκαετούς συμβίωσης, επειδή έτσι ορίζει η διαθήκη του παππού Δρακούλη Παπαπάνου, προκειμένου να κληρονομήσουν το αρχοντικό που σημάδεψε τις ζωές τόσων. Με ποιο σκεπτικό έδεσε τις ζωές τους ο πανίσχυρος άντρας;
 
Στα επόμενα κεφάλαια μεταφερόμαστε στον 19ο, 20ο και 21ο αιώνα, καλύπτοντας τις πέντε γενιές των δύο βασικών οικογενειών, του Φωκίωνα Παπαπάνου και του Διαμαντή Διακάτου. Aπό τις σελίδες του παρελαύνει πληθώρα ηρώων -διαφορετικών φύλων, ηλικιών και κοινωνικών τάξεων. Το 1867, από το Ληξούρι, που ισοπεδώθηκε από τον φονικό σεισμό, όπως ισοπεδώθηκαν και οι ζωές των κατοίκων του, η οικογένεια του Διαμαντή Διακάτου φτάνει σε «μια πόλη γεμάτη υγρασία, νεύρο ανησυχίες και άρωμα σταφίδας»,την Πάτρα.
 
Εκεί, η συνεργασία του με τον Φωκίωνα Παπαπάνο θα τον συντρίψει και θα αποτελέσει την αρχή ερώτων καταδικασμένων που θα οδηγήσουν σε ίντριγκες, θανάτους, μια αργοπορημένη εκδίκηση αλλά και τρυφερότητα, καλοσύνη, αναδύσεις από τα σκοτάδια στο φως. Τοποθετώντας μας συνεχώς στο αιώνιο ερώτημα ποιος καθορίζει την ζωή, η μοίρα ή οι πράξεις μας.
 .
.
Αξίζει να το διαβάσεις για τα πορτρέτα των ηρώων. Είναι ένα βιβλίο έντονα ψυχογραφικό, η κ. Κοντογεωργοπούλου βουτά βαθειά στον ψυχισμό των ηρώων της. Μας επιτρέπει να δούμε τα τέρατα που κρύβει ο καθένας μέσα του. Μέσα από την γραφή της καταλήγουμε θυμωμένοι, επικριτικοί, δικαστές των ηρώων της αλλά στο τέλος πάντα μας φανερώνει μια αχτίδα αγνότητας στον καθένα. Οι ήρωες της μας διδάσκουν ότι μέσα στην ασχήμια ναι υπάρχει και μια όμορφη ρίζα αρκεί να την ποτίσεις. Μονίμως έχουμε την αίσθηση ότι τους έχουμε δίπλα μας, ότι μπορούμε να τους καταλάβουμε κι ας είναι από χαρτί.
 
Το μεγάλο προσόν του βιβλίου είναι η μαστορική συνύρπαξη πολλών προσωπικών ιστοριών, οι οποίες φαντάζουν μεταξύ τους παράταιρες. Όλοι οι χαρακτήρες ζουν με ένοχα μυστικά και λάθη, τα πάθη αυτών των ανθρώπων είναι μία ευκαιρία για τη συγγραφέα να μας προβληματίσει για το πόσο εύθραυστη κατασκευή είναι ο άνθρωπος, ότι δεν χωρούν αναμάρτητοι στο ανθρώπινο γένος.
 
Όλα τα μυστικά στο τέλος αποκαλύπτονται σοκάρουν αλλά ταυτόχρονα λυτρώνουν και επεξηγούν. Κυρίως αντιλαμβανόμαστε το συμβολικό τίτλο του βιβλίο. Τα γράμματα που αφήνει ο γηραιός Δρακούλης Παπαπάνος στους νεότερους συνεχιστές του συγκλονίζουν. Αλλάζουν όλη την σκιαγράφηση του βασικού ήρωας μας και καταλήγουμε ότι ναι βρήκαμε τον αχινό μας,τον άνθρωπο ο οποίος οχυρώνεται κάτω από μεγάλα αγκάθια αλλά κρύβει μέσα του τη μυρωδιά της θάλασσας, έναν τρυφερό εαυτό που απλά χρειάζεται να παιδευτεί ,να δοκιμαστεί, ίσως και να καταρρεύσει για να μπορέσει να έρθει στο φως. «Μα έτσι δεν γίνεται ο άνθρωπος τραγικός; Κάνει τον γύρο τους κόσμου για να πέσει στο πηγάδι που βρίσκεται έξω από το σπίτι το οποίο αποχαιρέτησε για να κάνει το ταξίδι. Βλέπουν τόσα τα μάτια του που το ξεχνάει το ασκέπαστο πηγάδι…»
 
Εν κατακλείδι ένα βιβλίο όπου τα ιστορικά στοιχεία συνυπάρχουν τόσο αβίαστα με την φαντασία,συνοδεία αποσπασμάτων του Τύπου της εκάστοτε εποχής, παρεμβάλλονται τόσο φυσικά στην πλοκή. Ένα μυθιστόρημα εξαιρετικά δουλεμένο, λες και δεν θα μπορούσε τίποτα να ειπωθεί με καλύτερο τρόπο. Μια ιστορία που κυλά γρήγορα και μας κρατά σε εγρήγορση. Αλλά πάνω απ όλα ευχαριστούμε για ένα βιβλίο που διδάσκει μέσα από την κάθαρση.
 
«Η ζωή είναι απελπιστικά αναξιόπιστη και τραγικά επισφαλής για να της εμπιστευτείς το οτιδήποτε, πολλώ δε μάλλον ό,τι αγαπάς»
 
Αφησε το στην άκρη παραμόνο εάν δεν βρίσκεσαι στην κατάλληλη χρονική φάση να ξεκινήσεις ένα ταξίδι αιώνων.
 
Βαθμολογία:
4,3/5
 
Εκδοτικός Οίκος: ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας:Γιώτα Κοντογεωργοπούλου
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Σελίδες: 608
 
Πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μιλάντα Σαρικιαχίδου
Μιλάντα Σαρικιαχίδου
Αγαπώ τα βιβλία γιατί στις δυστυχίες της ζωής προσφέρουν καταφύγιο, αποδεικνύουν ότι πάντα υπάρχουν τόποι για να δεις αλλιώς τα πράγματα, να τα ερμηνεύσεις με έναν τρόπο διαφορετικό και να σηκωθείς ξανά. Μαζί λοιπόν θα ψάχνουμε στις σελίδες τρόπους να γεμίσει το μέσα μας. Κάθε 8,18 και 28 του μηνός στο «Διαβάσαμε και Σχολιάζουμε» για 3η χρονιά.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή