Ένα γενναίο βιβλίο για ένα «Κορίτσι» από την Νιγηρία από τη σπουδαία Ιρλανδή Έντνα Ο’ Μπράιεν.

7730 Views
Ένα γενναίο βιβλίο για ένα «Κορίτσι» από την Νιγηρία από τη σπουδαία Ιρλανδή  Έντνα Ο’ Μπράιεν. Ένα γενναίο βιβλίο για ένα «Κορίτσι» από την Νιγηρία από τη σπουδαία Ιρλανδή Έντνα Ο’ Μπράιεν.


  
Μια από τις σπουδαιότερες συγγραφείς στον κόσμο, η Ιρλανδή  Έντνα Ο’Μπράιεν, έφερε στο φως το δράματων ανώνυμων κοριτσιών της Νιγηρίας που εν μια νυκτί απήχθησαν, βασανίστηκαν και βιάστηκαν από την ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ». Κάπως έτσι προέκυψε το μυθιστόρημα ¨Κορίτσι¨ που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην χώρα μας από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
 
«Κάποτε ήµουν κορίτσι, αλλά όχι πια. Μυρίζω άσχηµα. Το αίµα ξεράθηκε και πέτρωσε πάνω µου και πάνω στο κουρελιασµένο ρούχο µου. Τα σωθικά µου ένας βάλτος. Χύμηξα µέσα στο δάσος που είδα εκείνη την πρώτη, φριχτή νύχτα, όταν άρπαξαν εµένα και τις φίλες µου από το σχολείο».
 
 
 
Πάμε λοιπόν!
 
Το κορίτσι της ιστορίας, η Μαριάμ, ένα κορίτσι της Νιγηρίας, πέφτει θύμα απαγωγής και γίνεται, αίφνης, αντικείμενο πολλαπλών βασανισμών και βιασμών. Μαζί με άλλα κορίτσια της ηλικίας της είναι φυλακισμένες σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου περιμένουν τον στρατό να τις σώσει.
 
Το κορίτσι χάνει κάθε ίχνος παιδικότητας γίνεται σύζυγος και μένει έγκυος. Κάποτε καταφέρνει να δραπετεύσει μαζί με μια φίλη της. Με το μωρό στην αγκαλιά και την άσβεστη ελπίδα της σωτηρίας στο στήθος, ρίχνονται στο σκοτάδι της άγριας φύσης που τις περιβάλλει προσδοκώντας στο τέλος του δρόμου να γυρίσουν στην οικογένεια τους.
 
Αντί όμως για την πολυπόθητη αγκαλιά έρχεται αντιμέτωπη με το στίγμα του θύματος που επιστρέφει με το παιδί του εχθρού. Η συνέχεια στις σελίδες του βιβλίου…
 

Ας μιλήσουμε για την δημιουργό.
.
.
Η  Έντνα Ο’ Μπράιεν έχει τιμηθεί με πολλά σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία και σήμερα, σχεδόν 90 ετών, παραμένει μια ενεργή συγγραφέας που μπορεί ακόμα να μας μαγεύει με την αριστοτεχνία της. Η ιδιαιτερότητά της σαν συγγραφέας έγκειται στο ότι στα περισσότερα μυθιστορήματά της το θέμα της είναι η γυναίκα και ο κόσμος της, παραμένει στρατευμένη στο γυναικείο θέμα. Μέσα από το απλοϊκό βλέμμα του κοριτσιού που απήγαγαν οι τζιχαντιστές, δίνει τον λόγο σε όλα τα κορίτσια και την καθολικότητα. Μας δείχνει πως αντιμετωπίζουν το κορίτσι και οι συγχωριανοί του όταν επιστρέφει με ένα μωρό στην αγκαλιά. Είναι ατιμασμένηκαι βρόμικη, δεν έχει θέση μαζί τους.
 
 
Αξίζει να το διαβάσεις μια δυνατή ιστορία με παραληρηματική γραφή. Οι σκηνές ωμές και άγριες, το δράμα μεγάλο και η γλώσσα στο μεγαλείο της. Μέσα όλα τα στοιχεία που συνέλεξε η Ο’Μπράιεν για την ΜπόκοΧαράμ θα περιμέναμε να μοιάζει το βιβλίο με δημοσιογραφικό ντοκουμέντο αλλά εδώ έχουμε την περίπτωση που η γραφή ξεπερνά τα γεγονότα, χαρίζοντας μας ένα λογοτεχνικό διαμάντι.Σκηνές λυρικές, περιγραφές ποιητικές μας βυθίζουν στη λάσπη των κοριτσιών της Νιγηρίας. Στα μεγάλα θετικά και η έκταση του βιβλίου, μόλις 234 σελίδες.
 
Άφησε το στην άκρη γιατί θα σε μπερδέψει, απαιτεί αργή ανάγνωση και εμβάθυνση. Δύσκολο ανάγνωσμα και ένα δύσκολο θέμα.
 
Ένα μυθιστόρημα, στρατευμένο στη θέση και στα δικαιώματα των γυναικών στη σημερινή κοινωνία. Περιγράφει καταστάσεις που όλο και κάπου πήρε το αυτί μας, αλλά παραβλέψαμε. Και το κάνει θαρραλέα…
 
Βαθμολογία:
4,1/5
 
Εκδοτικός Οίκος: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Συγγραφέας: Edna O’Brien
Κατηγορία: Παγκόσμια Λογοτεχνία
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μιλάντα Σαρικιαχίδου
Μιλάντα Σαρικιαχίδου
Αγαπώ τα βιβλία γιατί στις δυστυχίες της ζωής προσφέρουν καταφύγιο, αποδεικνύουν ότι πάντα υπάρχουν τόποι για να δεις αλλιώς τα πράγματα, να τα ερμηνεύσεις με έναν τρόπο διαφορετικό και να σηκωθείς ξανά. Μαζί λοιπόν θα ψάχνουμε στις σελίδες τρόπους να γεμίσει το μέσα μας. Κάθε 8,18 και 28 του μηνός στο «Διαβάσαμε και Σχολιάζουμε» για 3η χρονιά.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή