«Ο Έρωτας στα χρόνια της Χολέρας» σε όσους θυσιάζονται για ένα ιδανικό, ένα συναίσθημα, μια ιδέα, έναν έρωτα.

7720 Views
«Ο Έρωτας στα χρόνια της Χολέρας» σε όσους θυσιάζονται για ένα ιδανικό, ένα συναίσθημα, μια ιδέα, έναν έρωτα. «Ο Έρωτας στα χρόνια της Χολέρας» σε όσους θυσιάζονται για ένα ιδανικό, ένα συναίσθημα, μια ιδέα, έναν έρωτα.

  

 
 
Εάν δεν έχεις διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο τότε αβίαστα σε χαρακτηρίζω λογοτεχνικά ανεπαρκή. Διότι πουθενά δεν θα διαβάσεις παρόμοια ιστορία ερωτικού μεγαλείου, αποστέρησης του ερωτικού αντικειμένου και τελικής θριαμβευτικής επικράτησης του έρωτα, όπως στις σελίδες του. Το βιβλίο αυτό λες και γεννήθηκε από έρωτα.
 
Ο έρωτας του νεαρού Φλορεντίνο Αρίσα και της συνομήλικής του Φερμίνα Δάσα διακόπτεται απότομα από τη σφοδρή αντίδραση του πατέρα της. Ο Φλορεντίνο θα παραμείνει συναισθηματικά ανάπηρος σχεδόν για όλη του τη ζωή, μη μπορώντας να την ξεχάσει. Θα αφιερώσει την ζωή στο να εξελιχθεί κοινωνικά και φανεί αντάξιος της ώστε μια μέρα να μπορέσει να της εξομολογηθεί για ακόμη μια φορά τον έρωτα του.Η Φερμίνα, αντίθετα, υποκύπτει στα θέλγητρα ενός γοητευτικού και έμπειρου γιατρού, φτιάχνει μια όμορφη οικογένεια και φαινομενικά ζει ευτυχισμένη. Με φόντο τις ακτές της Καραϊβικής και δαμόκλειο σπάθη την τρομερή αρρώστια της εποχής, τη χολέρα, οι δύο πρωταγωνιστές επιζούν σαν να είναι απρόσβλητοι από την επιδημία, λόγω της δύναμης με την οποία ερωτεύτηκαν. Θα συναντηθούν μόνον όταν ο σύζυγος της Φερμίνα πεθάνει και το πεδίο για τον Φλορεντίνο είναι και πάλι ελεύθερο. Όχι μόνο δεν την ξέχασε -μετά από 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 ημέρες που έχουν περάσει- αλλά δεν την ξεπέρασε ποτέ, και το ψήγμα της ελπίδας μέσα του έμεινε ζωντανό και ενεργό.
 
 
Ο Γκαμπριέλ Γκαρθία Μάρκες αναδεικνύεται σε μέγιστο λογοτέχνη όχι μόνο για τον συγγραφικό του τρόπο, ούτε για τα μεγάλα θέματα που επιλέγει: τον έρωτα, τον θάνατο, τον πόλεμο. Αναδεικνύεται πρωτίστως για τις λεπτές αποχρώσεις των θεμάτων του και για την ικανότητα να δημιουργεί χαρακτήρες στο πρότυπο της κλασικής τέχνης γεμάτοι όμως ρεαλισμό. Στα βιβλία του θα βρούμε μια υπενθύμιση της ουσίας της τέχνης του λόγου αλλά και εκφράσεις τόσο απλοϊκές και καθημερινές. Το έργο του Μάρκες εν συνόλω συνιστά κτήμα ες αιεί για τις γενιές των ανθρώπων βυθίζοντας τους στις πιο μύχιες εκφράσεις του σύμπαντος τους.
 
Αξίζει να το διαβάσεις ξεκάθαρα για τον Φλορεντίνο Αρίσα.Κανένας δεν έζησε το μαρτύριο του ανεκπλήρωτου έρωτα σε όλο το βασανιστικό του μεγαλείο όσο ο Φλορεντίνο. Διαβάζοντας τα μακρόσυρτα γράμματα του βιώνεις τον έρωτα ως ασθένεια, ως χολέρα.«Ο Φλορεντίνο Αρίσα την κατασκόπευε με θαυμασμό, την ακολουθούσε αδιάκοπα, σκόνταψε πολλές φορές στα καλάθια της υπηρέτριας που απαντούσε στις συγνώμες του μ΄ ένα χαμόγελο, κι εκείνη πέρασε τόσο κοντά του που μπόρεσε να νιώσει την αύρα της μυρουδιάς της, κι αν τότε δεν τον είδε, δεν ήταν πως δεν μπορούσε, αλλά επειδή περπατούσε έτσι περήφανα. Του φαινόταν τόσο όμορφη, τόσο γοητευτική, τόσο διαφορετική από τους κοινούς ανθρώπους, που δεν καταλάβαινε γιατί κανένας δεν ζαλιζόταν όπως εκείνος, με τις καστανιέτες των τακουνιών της στις πλάκες του δρόμου, ούτε πετούσε η καρδιά του με τους αναστεναγμούς που άφηναν οι φραμπαλάδες της, ούτε πως ο κόσμος δεν τρελαινόταν με τον αέρα της κοτσίδας της, το πέταγμα των χεριών της, το χρυσαφένιο κουδούνισμα του γέλιου της». Σίγουρα τα 53 χρόνια, οι 7 μήνες και οι 11 ημέρες κατά τις οποίες «περίμενε» ο Φλορεντίνο Αρίσα το κορίτσι της καρδιάς του, ξεφεύγουν από το ανθρώπινο στοιχείο και αναφέρονται στην υπερδύναμη της αγάπης.
 .
.
Ο Φλορεντίνο αντιπροσωπεύειεκείνους για τους οποίους ο πρώτος έρωτας συνιστά ορόσημο για την ζωή τους. Η Φερμίνα ακολουθεί μία συμβατική και προδιαγεγραμμένη για τις γυναίκες της τάξης και της εποχής της πορεία: παντρεύεται τον γιατρό καθ' υπόδειξιν του πατέρα της, γίνεται υποδειγματική σύζυγος και εν συνεχεία γιαγιά, ζει τη μακρά ζωή της ως κυρία του καλού κόσμου και φαινομενικά τουλάχιστον λησμονεί τον Φλορεντίνο.
 
Με την ολοκλήρωση της πορείας ζωής της, με την ολοκλήρωση του χρέους προς την κοινωνία και την οικογένεια, που κορυφώνεται με την κηδεία του ανδρός της, η Φερμίνα επιστρέφει σε μία εφηβική κατάσταση ύπαρξης, χωρίς ανάγκη συμμόρφωσης προς κανέναν κανόνα ψευδούς ευπρέπειας, προς καμία υπόδειξη ορθής συμπεριφοράς, οπότε είναι πλέον ελεύθερη, για όσον χρόνο απομένει, να απολαύσει τον έρωτα με τον τρόπο που μόνο ένας άνδρας που περίμενε πλέον του μισού αιώνα μπορεί να της προσφέρει.
 
Ο καπετάνιος κοίταξε τη Φερμίνα Δάσα κι είδε στα βλέφαρά της τις πρώτες λάμψεις από μια χειμωνιάτικη πάχνη. Ύστερα κοίταξε το Φλορεντίνο Αρίσα, την ακατανίκητη ψυχραιμία του, τον ατρόμητο έρωτά του και τον τρόμαξε η αργοπορημένη υποψία πως είναι η ζωή περισσότερο από το θάνατο αυτή που δεν έχει όρια.
 
«Και μέχρι πότε νομίζετε πως μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό το πήγαινε έλα του διαβόλου;» τον ρώτησε.
 
Ο Φλορεντίνο Αρίσα είχε την απάντηση έτοιμη εδώ και πενήντα τρία χρόνια, εφτά μήνες και έντεκα μέρες με τις νύχτες τους.
«Για όλη μας τη ζωή», είπε.¨
 
 
Αξίζει να το διαβάσεις για την αίσθηση της αθανασίας. Η επιλογή του Μάρκες να συναντηθούν ο Φλορεντίνο και η Φερμίνα και να πραγματώσουν το ερωτικό τους συναίσθημα ύστερα από πέντε δεκαετίες, σε προχωρημένη πλέον ηλικία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις επιταγές ενός πολιτισμού που εξυμνεί τη νεότητα. Οι όμορφες περιγραφές και γεμάτες ζωντάνια που πλαισιώνουν το φλερτ τους πρωτοτυπούν. Σε χιλιάδες βιβλία έχουμε διαβάσει για τον φλογερό νεανικό έρωτα, εδώ όμως ο Μάρκες μας τονίζει ότι ο έρωτας παραμένει φλογερός και στο γήρας. Ο Μάρκες λοιπόν επιλέγει τους ηλικιωμένους και τους σπρώχνει να ζήσουν το ερωτικό πάθος με όλη την ένταση και την ορμή που του αρμόζει.
 
Άφησέ το στην άκρη παραμόνο στην περίπτωση που σε κούρασαν τα μυθιστορήματα γεμάτα έρωτα.
 
Ρομαντικό και μαγικό, ασυνήθιστο αλλά και ανθρώπινο. Το βιβλίο του Μάρκες ξεφεύγει από το μέσο όρο και αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα μυθιστορήματα του περασμένου αιώνα.
 
Βαθμολογία:
4,5/5
 
Εκδοτικός Οίκος: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας: Γκαμπριέλ Γκαρθία Μάρκες
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Σελίδες: 520

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μιλάντα Σαρικιαχίδου
Μιλάντα Σαρικιαχίδου
Αγαπώ τα βιβλία γιατί στις δυστυχίες της ζωής προσφέρουν καταφύγιο, αποδεικνύουν ότι πάντα υπάρχουν τόποι για να δεις αλλιώς τα πράγματα, να τα ερμηνεύσεις με έναν τρόπο διαφορετικό και να σηκωθείς ξανά. Μαζί λοιπόν θα ψάχνουμε στις σελίδες τρόπους να γεμίσει το μέσα μας. Κάθε 8,18 και 28 του μηνός στο «Διαβάσαμε και Σχολιάζουμε» για 3η χρονιά.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

2 Comments

 1. <strong>Λένα - Πάρος</strong>
  Λένα - Πάρος
  Μα τι ωραία που τα περιγράφετε, εκπληκτικό βιβλίο.
  Λένα - Πάρος
 2. <strong>MANINA</strong>
  MANINA
  exi fore t exo diavasi ap ta gapimena m k poso teriazi stis meres mas

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή