Σάντυ Βιολιτζή: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στην Κουλτουρόσουπα.

756 Views
Σάντυ Βιολιτζή: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στην Κουλτουρόσουπα. Σάντυ Βιολιτζή: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στην Κουλτουρόσουπα.

 Σάντυ Βιολιτζή: Συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στην Κουλτουρόσουπα.

Η Σάντυ Βιολιτζή είναι Θεσσαλονικιά. Εργάστηκε με συνέπεια επί σειρά ετών στον εμπορικό και στον φαρμακευτικό κλάδο. Είναι παντρεμένη και έχει έναν γιό και μια κόρη. Όταν ολοκλήρωσε τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, εγκαταστάθηκε με τον αγαπημένο της σύντροφο στην εξοχή. Εκεί, γοητευμένη από τις ομορφιές και τις μοσχοβολιές της Φύσης παραδόθηκε στη μαγεία της συγγραφής. Ταυτόχρονα σπουδάζει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στοντομέα του Ελληνικού Πολιτισμού.
 
1. Ποιο είναι το επάγγελμά σας;
Συνταξιούχος από τον φαρμακευτικό χώρο.
 
2. Πώς περνάτε τη μέρα σας;
Η μέρα μου ξεκινά μ’ έναν δυνατό καφέ. Δυο ώρες απόλαυσης, περισυλλογής και προγραμματισμού. Δεν αφήνω τίποτα στην τύχη γιατί θέλω να υπάρχει τάξη στον χώρο που ζω, αλλά και στο μυαλό μου. Διαβάζω, γράφω, συναντώ φίλους, μιλάω στο τηλέφωνο με αγαπημένα πρόσωπα που είναι μακριά μου, σκορπάω θετική σκέψη, χαμογελώ, κάνω όνειρα, περπατώ και βάζω συνεχώς νέους στόχους. Γενικά, το μυαλό μου και το σώμα μου είναι σε μια διαρκή κίνηση. Όλα αυτά με γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία και με βοηθούν να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος.   
 
3. Δυο λόγια για ένα σας μυθιστόρημα.
«Ποτέ δεν είναι αργά για ευτυχία», εκδόσεις Ωκεανός.
Η ηρωίδα μου, η Μαρίλια, ζει, ερωτεύεται, εργάζεται, πληγώνεται, λυπάται, αλλά ποτέ δεν χάνει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αξίζει να το διαβάσει κανείς για να προβληματιστεί και να δει τη ζωή από μια άλλη οπτική.

4. Σκέψεις για το επόμενο μυθιστόρημα...
Να είναι καλύτερο από τα προηγούμενα.
 
5. Αισθάνεσθε συγγραφέας;
Είμαι μέλος  της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, έχω γράψει τρία βιβλία, εκ των οποίων τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ωκεανός και το τρίτο είναι στα χέρια του ίδιου εκδοτικού οίκου. Νιώθω συγγραφέας και αισθάνομαι όλο το βάρος που κουβαλά κανείς έχοντας αυτήν την ιδιότητα. Είναι ύψιστη τιμή, χαρά, ευθύνη. Η συγγραφή κρύβει μέσα της πρωτόγνωρες χαρές και λύπες, φορτισμένη ατμόσφαιρα, συναισθήματα που σε παρασύρουν σαν τρικυμισμένη θάλασσα. Είναι μαγικό να νιώθεις ότι είσαι ένας κόκκος μιας μεγάλης συγγραφικής οικογένειας.
 
6. Τι σκέπτεστε όταν σας ασκούν κριτική για κάποιο έργο σας με την οποία δεν συμφωνείτε;
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να σκέφτεται όπως εκείνος θέλει. Σέβομαι όλες τις απόψεις,  χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα επιτρέψω να με επηρεάσουν αρνητικά.

7. “Κουβαλάτε” για καιρό τους ήρωες των μυθιστορημάτων σας;
Βεβαίως και κουβαλάω τους ήρωες μέσα μου. Η συγγραφή κάθε βιβλίου κρατά έναν ολόκληρο χρόνο, αυτό σημαίνει πως έχω καθημερινή τριβή και επαφή με αυτούς που δημιούργησε η φαντασία μου, τους ακολουθώ και με ακολουθούν σαν να είναι πραγματικά πρόσωπα, αφού έχουν όνομα, ταυτότητα και ρόλο. Μοιάζει λίγο εξωπραγματικό, αλλά συμβαίνει και μάλιστα χωρίς να μπορώ να αλλάξω κάτι από αυτό, ούτε και το θέλω άλλωστε. Κρατώ γέφυρες όπως και στην πραγματική ζωή. Μπορεί δηλαδή κάποιοι φίλοι και γνωστοί να βρίσκονται μακριά και να μην βλεπόμαστε συχνά, όμως τους κουβαλάμε μέσα μας, αναρωτιόμαστε τι κάνουν, πώς πορεύονται, είναι άραγε καλά, εξελίχθηκαν στη ζωή τους ή όχι; Οι αόρατοι δεσμοί είναι ισχυροί και απολύτως απαραίτητοι για την ισορροπία της γήινης, αλλά και της πνευματικής μας υπόστασης.
 
8. Πείτε μου κάτι που δε θα λέγατε ποτέ δημόσια.
Τα μυστικά των φίλων μου.
 
9. Τα μυθιστορήματά σας έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης;
Ναι, τα μυθιστορήματά μου έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης έτσι ώστε να κινούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. 
 
10. Όταν γράφετε έχετε στο μυαλό σας τους αναγνώστες;
Όταν γράφω στο μυαλό μου έχω μόνο τους ήρωες μου, αυτοί κινούν τα νήματα, αυτοί τροφοδοτούν τη σκέψη μου, με κάνουν να συμπάσχω μαζί τους, να φορτίζομαι συναισθηματικά, γι’ αυτό και τους κουβαλώ μέσα μου. Αν καταφέρουν να τρυπώσουν και οι αναγνώστες σ’ αυτήν την σχέση αργότερα, όταν το διαβάσουν, τότε η χαρά μου είναι απροσμέτρητη γιατί καταφέρνω να τους προσελκύσω, να τους συγκινήσω, να βρω σημεία επαφής μαζί τους.
 
11. Κάθε μήνα εκδίδονται καινούργια μυθιστορήματα. Πώς θα ξεχωρίσει ο αναγνώστης του 2017 το λογοτεχνικό από το λιγότερο λογοτεχνικό;
Κάθε άνθρωπος καταλαβαίνει αυτό που θέλει, ανάλογα με το μορφωτικό του επίπεδο, με τα ενδιαφέροντα του, με τις ανησυχίες και τις αναζητήσεις του. Το περιτύλιγμα του λογοτεχνικού δεν είναι απαραίτητα η συνταγή της επιτυχίας. Επιτυχία είναι όταν ο αναγνώστης δεν θέλει να  αφήσει ένα βιβλίο από το χέρια του, όταν μπαίνει στο πετσί των ηρώων, όταν παρακαλάει να είναι καλά, να μην έχουν αναποδιές, όταν κλαίει, γελάει και συμπάσχει μαζί τους.
 
12. Ποιους συγγραφείς θεωρείτε πετυχημένους;
Πετυχημένους συγγραφείς θεωρώ αυτούς που καταφέρνουν να περάσουν τα μηνύματά τους, αυτούς που καταφέρνουν να διεισδύσουν στο μυαλό των αναγνωστών και να τρυπώσουν στην ψυχή τους, έτσι ώστε αυτός που διαβάζει, να κουβαλά τους ήρωες μέσα του, να κάνουν παρέα, να στήνει εσωτερικό διάλογο μ’ αυτούς, όπως ακριβώς κάνει και ο συγγραφέας όσο γράφει το μυθιστόρημά του.
 
13. Στην εποχή μας ένας συγγραφέας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους;
Ένας συγγραφέας, όπως και κάθε δημιουργός, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλους ανθρώπους, όχι μόνο νέους, αλλά ανθρώπους κάθε ηλικίας.
 
14. Μια φράση που να σας αντιπροσωπεύει σήμερα.
Έλκεις ό,τι σκέφτεσαι.
 
15. Μια φράση που σας αντιπροσώπευε κατά το παρελθόν και πλέον δε σας αντιπροσωπεύει.
Δώσε κι άλλη ευκαιρία.

16. Πόσα βιβλία διαβάζετε κάθε μήνα;
Διαβάζω καθημερινά, άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο. Ακόμα και όταν γράφω τα δικά μου βιβλία, όταν είμαι χαρούμενη ή στενοχωρημένη. Το διάβασμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου. Είναι η τροφή του πνεύματος μου, η μυστική επικοινωνία με το σύμπαν.
 
17. Ένα βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα που θα θέλατε να έχετε γράψει εσείς;
«Οι μάγισσες της Σμύρνης» της Μάρας Μεϊμαρίδη.
 
18. Εκδότες στην Ελλάδα του 2017...
 Ήρωες στα χρόνια της κρίσης.
.
Ευχαριστώ πολύ! 
κ
-Βρείτε τη συγγραφέα στο Facebook ΕΔΩ
-OΛΕΣ οι συνεντεύξεις νέων συγγραφέων στην Κουλτουρόσουπα με μια ματιά ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο Πρώτο Λύκειο του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια”, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής στις εκδόσεις “Δωδώνη” και “Ρώμη”, υπεύθυνος λογοτεχνικής σειράς στις Εκδόσεις “Το Σκαθάρι”, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογραφεί σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Έχει γράψει... Το κουζλούκι και ο πάππος ο Τζότζος (μυθιστόρημα) Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη (μυθιστόρημα) Γλυκιά Εκδίκηση (μυθιστόρημα) Όσα ποτέ δεν είπαμε (συλλογικό μυθιστόρημα) Η διαφορετική Ελένη (συλλογικό έργο) Έλα σε μένα (συλλογικό μυθιστόρημα) Τα πέτρινα Χριστούγεννα (οπτικοποιημένο διήγημα) Ροζ (θεατρικό έργο) Οι δυο ώρες ύπνου και το memento mori ενός συγγραφέα (νουβέλα) Μη μου λες το γιατί (συλλογικό μυθιστόρημα) Λατινική Γραμματική Ύποπτοι καθ' έξιν (μυθιστόρημα) Δεν έμαθα να ζω με την αλήθεια (συλλογικό μυθιστόρημα) Όλα ξεκίνησαν στο Κοιμητήριο (θεατρικό έργο) Οι Εραστές της Σοκολάτας (συλλογικό μυθιστόρημα)

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Τι παίζουν τα Θερινά Σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα. Πρόγραμμα Ταινιών – Προβολών 18- 24/08/2022
Τι παίζουν τα Θερινά Σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα. Πρόγραμμα Ταινιών – Προβολών 18- 24/08/2022
με 0 Σχόλια 523 Views

Αναλυτική παρουσίαση όλων των προγραμμάτων (ταινίες, ημέρες, ώρες κλπ.) στα θερινά σινεμά  της Θεσσαλονίκης. Δείτε τι θα δείτε από Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή