Ένα υπέροχο ταξίδι στην όμορφη Βενετία η έκθεση του Riccardo Zipoli στο Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

204 Views
Ένα υπέροχο ταξίδι στην όμορφη Βενετία η έκθεση του Riccardo Zipoli στο Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Ένα υπέροχο ταξίδι στην όμορφη Βενετία η έκθεση του Riccardo Zipoli στο Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Ένα υπέροχο ταξίδι στην όμορφη Βενετία η έκθεση του Riccardo Zipoli στο Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Είδαμε + σχολιάζουμε.

Ιn questo convito si vedono solo parvenze del mondo reale,
non ѐ nostra colpa se adorano forme fittizie gli specchi.
Σε τούτο το συμπόσιο μόνο σκιές του πραγματικού κόσμου βλέπεις,
δεν είναι φταίξιμο δικό μας, αν πλασματικές λατρεύουν οι καθρέπτες τις μορφές.
                                                               Μίρζα Αμπδολκαδερ Μπιδέλ
Ένας πρωτότυπος τρόπος απόδοσης της Βενετίας έχει επιτευχθεί χάρη στο ταλέντο του Riccardo Zipoli. Ο επισκέπτης του εκθεσιακού χώρου του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην όμορφη αυτή πόλη στο πλαίσιο της έκθεσης: η Βενετία στα παράθυρά της.
     Ο δημιουργός έχει καταφέρει να συλλάβει με το φωτογραφικό φακό του αντανακλάσεις από θόλους, δέντρα, καμπαναριά σύννεφα, αγάλματα, καμινάδες στα παράθυρα των βενετσιάνικων σπιτιών και  παλατιών. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι άψογο. Εικόνες αληθινές όπως τα παράθυρα της Βενετίας ενώνονται με τις αντανακλάσεις και δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Θα μπορούσε κανείς να πει πως αυτά τα στιγμιότυπα υιοθετούν την ιταλική φινέτσα και παύουν να έχουν αυτό τον αυστηρά φωτογραφικό χαρακτήρα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Ίσως και να θυμίζουν  λίγο τα αναγεννησιακά ζωγραφικά έργα του 15ου και του 16ου αιώνα, τότε που οι πρόγονοι του καλλιτέχνη άρχισαν να χρησιμοποιούν για πρώτη φορά στα έργα τους την προοπτική. Η Βενετία, έτσι όπως παρουσιάζεται μέσα από τα έργα του, θυμίζει μία πόλη ιδανικά αρμονική σύμφωνα με τα αρχαία ελληνικά πρότυπα πάνω στα οποία πάτησαν οι αναγεννησιακοί ζωγράφοι και αρχιτέκτονες. Ταυτόχρονα με αυτή την αρμονία όμως η Βενετία στα παράθυρα της αποκτά και μία μεταφυσική διάσταση.
 
    Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι επιλεγμένες ανάμεσα σε παραπάνω από χίλιες. Παρουσιάζονται σε ζευγάρια και η καθεμιά έχει μία ιδιαιτερότητα που συνδέει τις εικόνες. Η αρμονία των παραθύρων των βενετσιάνικων κτιρίων και η «αταξία» των αντανακλάσεων έχουν ένα κοινό παρονομαστή, πάνω στον οποίο πατά η όλη έκθεση: τα αντιπροσωπευτικά χρώματα της πόλης – χρώματα που συμπληρώνουν το ένα τ’ άλλο προσδίδοντας ένα υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, αν κάποιος μελετήσει τη συνολική  πορεία του δημιουργού και καθηγητή λογοτεχνίας και περσικής γλώσσας του πανεπιστημίου Ca΄ Foscari στη Βενετία, θα αντιληφθεί πως ξέρει να πειραματίζεται με το χρώμα προσφέροντας στα στιγμιότυπα του μία νέα διάσταση.
 
     Οι στίχοι που συνοδεύουν τις φωτογραφίες, μεταφρασμένοι από το δημιουργό, είναι όλοι αφιερωμένοι στο μοτίβο της αντανάκλασης στον καθρέφτη και είναι από τη συλλογή λυρικών ποιημάτων του Μίρζα Αμπδολκαδερ Μπιδέλ, έναν από τους ανώτατους εκπρόσωπους της λογοτεχνίας σε περσική γλώσσα. Ο Riccardo Zipoli άλλωστε είναι δημιουργός πολυάριθμων δημοσιεύσεων και ασχολείται κυρίως με τα ιστορικά προβλήματα και την  υφολογία της περσικής λογοτεχνίας.
 
      Είχαμε πολύ καιρό να δούμε μία τόσο αξιόλογη έκθεση φωτογραφίας στην πόλη μας, με ένα τόσο στοχευμένο αποτέλεσμα και συγκεκριμένη τεχνοτροπία. Μας είχε κουράσει να βλέπουμε φωτογραφίες που κάτι θέλουν να πουν αλλά τελικά δεν λένε τίποτα. Τα στιγμιότυπα του Zipoli είναι εξαιρετικά ως προς τη συνοχή τους και αντιπροσωπεύουν την ομορφιά της Βενετίας. Η Βενετία στα παράθυρα της είναι μία έκθεση που αξίζει πραγματικά να δει κάποιος. Μακάρι το ιταλικό Ινστιτούτο να συνεχίσει αυτή τη προσπάθεια και να φιλοξενήσει και στο μέλλον εκθέσεις τόσο μοναδικές ως προς το χαρακτήρα τους.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ελληνο-Ιταλικό Πολιτιστικό Σύλλογο Λέρου, υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
 
Είσοδος ελεύθερη
Εγκαίνια: Δευτέρα 5 Μαΐου 2014, ώρα 19.30
Αίθουσα AlbertoSavinio, Αλ. Φλέμινγκ 1 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310.886000
Διάρκεια έκθεσης: 5/5/- 6/6/2014
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Πέμπτη 11.00-14.00, 17.00-20.00
Παρασκευή 11.00 – 14.00

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Μετά τη Θήβα»... τι ήθελε να πει ο ποιητής; Είδαμε και σχολιάζουμε.
«Μετά τη Θήβα»... τι ήθελε να πει ο ποιητής; Είδαμε και σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 1807 Views
Φύγαμε με το μυαλό σκοτισμένο από τη μάταιη προσπάθεια να συνδέσει τα αταίριαστα κομμάτια του παζλ σε έναν σκοτεινό λαβύρινθο παραδοξότητας… Είδε και σχολιάζει η Πίτσα Στασινοπούλου

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή