Μέσα σε έναν πίνακα του Ρέμπραντ με διευρυμένη πραγματικότητα

622 Views
Μέσα σε έναν πίνακα του Ρέμπραντ με διευρυμένη πραγματικότητα Μέσα σε έναν πίνακα του Ρέμπραντ με διευρυμένη πραγματικότητα

 


Οι επισκέπτες στο μουσείο Mauritshuis (Μαουρίτσχουις) στη Χάγη μπορούν, χάρη στο ολλανδικό στούντιο ντιζάιν CapitolaVR, να χρησιμοποιήσουν το έξυπνο κινητό τους για να έχουν μια εμπειρία διευρυμένης πραγματικότητας του πίνακα «Το Μάθημα Ανατομίας του δρος Νικολάες Τουλπ» του Ρέμπραντ.
.
Για να αποτίσει φόρο τιμής στα 350 χρόνια από τον θάνατο του Ολλανδού μαιτρ της ζωγραφικής του 17ου αιώνα, το CapitolaVR δημιούργησε την εφαρμογή Rebrandt Reality, η οποία μέσω διευρυμένης πραγματικότητας επιτρέπει στους φιλότεχνους και φιλοπερίεργους «να μπουν μέσα» σε έναν από τους πιο διάσημους πίνακες του Ρέμπραντ.

Οι επισκέπτες αποκτούν εμπειρία της ανατομίας ενός πτώματος η οποία έγινε το 1632, όπως την απεικόνισε ο ζωγράφος. Αλληλεπιδρούν με εικονικά, ολογραφικά, τρισδιάστατα αντικείμενα που έχουν σκαναριστεί από πραγματική ανασύσταση του πίνακα ζωγραφικής, χρησιμοποιώντας συσκευές που είναι συμβατές με τις πλατφόρμες διευρυμένης πραγματικότητας ARKit της Apple ή ARCore της Google.

«Επιθυμία μας ήταν να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να περπατήσει, στην κυριολεξία, μέσα στο έργο τέχνης και να εξερευνήσει τον πίνακα και την ιστορία που "αφηγείται", με καινοτόμα τεχνολογία» τόνισε ο David Robustelli, επικεφαλής του τμήματος ψηφιακών εφαρμογών στην CapitolaVR.

«Αυτός είναι ένας καινούργιος τρόπος να βλέπεις τέχνη, ο οποίος εξακοντίζει στο μέλλον την εμπειρία να βλέπουμε τέχνη» υπογράμμισε, από την πλευρά της, η διευθύντρια του Μαουρίτσχουις, Emilie Gordenker. «Ο Ρέμπραντ ήταν πρωτοπόρος ζωγράφος. Χρησιμοποιούσε καινούργιες τεχνικές για να φτάσει σε μια καινούργια εικαστική γλώσσα» εξήγησε.

«Τριακόσια πενήντα χρόνια μετά, εξακολουθεί να μας ενθαρρύνει να καινοτομούμε. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία διευρυμένης πραγματικότητας, μπορείς να μπεις, από μιαν είσοδο, στο αμφιθέατρο ανατομίας, είτε είσαι σπίτι σου είτε έξω. Γίνεσαι μάρτυρας ενός μαθήματος ανατομίας του 17ου αιώνα και κοιτάς πάνω απ' τον ώμο του Ρέμπραντ» είπε η διευθύντρια του ονομαστού μουσείου.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Ιστορία χωρίς Όνομα» & «Το Παλτό» κυριάρχησαν στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. Όλα τα βραβεία.
«Ιστορία χωρίς Όνομα» & «Το Παλτό» κυριάρχησαν στα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης. Όλα τα βραβεία.
με 0 Σχόλια 10755 Views

Σε μια σεμνή όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις και χωρίς θεατές δόθηκαν πριν λίγο σε διαδικτυακή μετάδοση από το Βασιλικό Θέατρο τα 10α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020. Μεγάλος νικητής η «Ιστορία χωρίς όνομα» του Σ. Δάνδολου, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη που τιμήθηκε με 4 μεγάλα βραβεία εκ των οποίων Καλύτερη Παράσταση της Χρονιάς και Σκηνοθεσίας. Η παράσταση «Το Παλτό» κέρδισε 5 με αυτά του Α΄ και Β΄ Ανδρικού να ξεχωρίζουν. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Δείτε αναλυτικά όλα τα βραβεία.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή