«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»: Αυτές είναι οι δωρεάν εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης

2141 Views
«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»: Αυτές είναι οι δωρεάν εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»: Αυτές είναι οι δωρεάν εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που στοχεύει στην εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τον πολιτιστικό πλούτο και το φυσικό περιβάλλον

Μετά από δύο χρόνια απουσίαw, λόγω της πανδημίας, οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» επιστρέφουν. Η δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που στοχεύει στην εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 29 Μαΐου σε όλη τη χώρα, με πλήθος εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο.


Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών. Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 νομούς και έκτοτε συνεχώς διευρύνεται με τη συμμετοχή φορέων από 42 νομούς.

Στο φετινό εορτασμό συμμετέχουν 48 Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από 36 Περιφερειακές Ενότητες της Επικράτειας σε συνεργασία με 21 Δήμους, 23 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ, καθώς και πολλά μη δημόσια μουσεία, Ιερές Μητροπόλεις, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.

.
Από την Πέμπτη 26 έως την Κυριακή 29 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2022 στο Γενί Τζαμί
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, στις 9:00 και στις 11:30, εκπαιδευτικά προγράμματα στο Γενί Τζαμί (παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο) για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Θα μιλήσουμε για τον άνθρωπο και τη φύση, θα δούμε απεικονίσεις φυτών και ζώων σε αρχαία αντικείμενα και θα παίξουμε παιχνίδια εμπνευσμένα από τη μυθολογία.
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη26 Μαΐου 2022 και Παρασκευή 27 Μαΐου 2022
Ώρα εκδήλωσης: 9:00 και 11:30
Σημείο συνάντησης:
Γενί Τζαμί, Αρχαιολογικού Μουσείου 30.
 
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό/Όνομα:
2313310454 (Γ. Καρλιάμπας), 2313310418 (Ο. Μπακιρτζή), 2313310442 (Ζ. Μπίλη)
 
 
Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
Α) Την Παρασκευή 20 Μαΐου με αφετηρία τον Μακεδονικό τάφο «Μακρίδη Μπέη» και σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Μυγδονίας, το οποίο έχει ορισθεί ως συντονιστικό σχολείο στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS με τίτλο Project 2020 -KA229-078863: “ArtandLiteratureinEducation’sNature! IsitanA.Li.E.N.?” θα περιηγηθούμε στη νεκρόπολη της αρχαίας Λητής στην περιοχή του Δερβενίου. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν 40 μαθητές από 5 ευρωπαϊκά εταιρικά σχολεία και οι εκπαιδευτικοί τους, καθώς και 25 μαθητές από το Γυμνάσιο της Μυγδονίας.

Η νεκρόπολη της αρχαίας Λητής με τα καταπληκτικά ευρήματά της προσφέρει τη δυνατότητα να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τον πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας, την καθημερινή ζωή, αλλά και τις κοσμογονικές αντιλήψεις των κατοίκων της περιοχής κατά την ύστερη κλασική εποχή και τους ελληνιστικούς χρόνους μέσα από τα ταφικά μνημεία, τα σημαντικά κτερίσματα και τη ζωγραφική των τάφων.
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 20.05.2022
Ώρα εκδήλωσης: 12:30
Σημείο συνάντησης: Μακεδονικός τάφος «Μακρίδη Μπέη»
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2310.801428 (Άννα Παντή)
 
Β) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης θα διεξαγάγει το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 αρχαιολογική περιήγηση στο λεκανοπέδιο της Καλαμαρίας, ύπαιθρο χώρα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής Θεσσαλονίκης. Ακολουθώντας την οδική πορεία στους πρόποδες του Χορτιάτη και με σταθμούς ιστάμενα μνημεία και μνημειακά σύνολα μεταβυζαντινής περιόδου, η δράση αποσκοπεί στην κατανόηση της οργάνωσης του παραγωγικού χώρου της πόλης μέσα από στιγμιότυπα της ιστορικής της πραγματικότητας κατά τους βυζαντινούς και οθωμανικούς χρόνους.
 
Αρχαιολογική διαδρομή: τσιφλίκι Σέδες (μουσουλμανικό τέμενος) (Θέρμη), συγκρότημα ιαματικών λουτρών Σέδες (Λουτρά Θέρμης), μεταβυζαντινό συγκρότημα Πισσώνος/Pişona (Βασιλικά), ναός Αγίου Ανδρέα Περιστεράς, μεταβυζαντινός ναός Αγίου Αθανασίου στο Λειβάδι. Η περιήγηση θα ολοκληρωθεί με πεζοπορική διαδρομή σε ορειβατικά μονοπάτια γύρω από το Λειβάδι.
Η δράση απευθύνεται τόσο σε συγκροτημένες ομάδες κοινού όσο και σε επισκέπτες που σκοπεύουν να μετακινηθούν με ίδια μέσα και προϋποθέτει την εκ των προτέρων έγκαιρη υποβολή δήλωσης συμμετοχής, για την οποία και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
 
Η διεξαγωγή της θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση των ισχυόντων προφυλακτικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 28-05-2022
Ώρα εκδήλωσης: 10.00-17.00
Σημείο συνάντησης: Μύλοι Αλλατίνη (Γραφεία ΕΦ.Α.ΠΕ.Θ.)
 
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 231 0801402 (ΕΦ.ΑΠΕ.Θ.), 697 8799444 (Ευθ. Ντάφου)
 
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας και φέτος δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 26-29 Μαΐου 2022 διοργανώνει, εκπαιδευτικά προγράμματα, Λέσχη Ανάγνωσης, και θεματική ξενάγηση.
 
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για μαθητές Στ΄ Δημοτικών Σχολείων, «Ένας χάρτης, ένα νόμισμα, μια ιστορία για την ελευθερία». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε από κοινού με το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή και να κατανοήσουν την εποπτική αποτελεσματικότητα που έχει ο χάρτης ως συνοπτικός και άμεσος φορέας πληροφοριών και ιδεών.
 
Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για μαθητές Γ΄- Δ΄ Δημοτικού & Α΄ Γυμνασίου «Στην αρχαία Θεσσαλονίκη, τον καιρό της πανδημίας». Αντλώντας έμπνευση από τη σημερινή πανδημία, το πρόγραμμα μεταφέρει τα παιδιά στο 165 μ.Χ., όταν έφτασε στη Θεσσαλονίκη η διαβόητη «Επιδημία των Αντωνίνων»
 
Την Παρασκευή θα γίνει η πρώτη ζωντανή εκδήλωση της Λέσχης Ανάγνωσης του ΑΜΘ, μετά την πανδημία. Καλεσμένος είναι ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός με το ιστορικό μυθιστόρημά του «Περί της εαυτού ψυχής», Εκδόσεις Πατάκη.
 
Το Σάββατο το κοινό θα ξεναγηθεί στην περιοδική έκθεση του ΑΜΘ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821:«Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]»
 
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 2313 310244
(Κατερίνα Μπεχτσή)
 
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχοντας στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» για ένατη συνεχή χρονιά αναδεικνύει τον φυτικό κόσμο μέσα από τα εκθέματά του.

Οι φετινές δράσεις είναι οι εξής:
·         Ξεναγήσεις στον φυτικό κόσμο των Βυζαντινών μέσα από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσής του από αρχαιολόγους του Μουσείου στις 26/5/2022, 12:00.
·         Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην μόνιμη έκθεση προσαρμοσμένο στη θεματική της ημέρας από αρχαιολόγο-μουσειολόγο του Μουσείου στις 27/5/2022, 12:00. Σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης θα γίνει διανομή εποχικών φυτών στους συμμετέχοντες.
 
Ημερομηνία εκδήλωσης:
26/5/2022 & 27/5/2022
Ώρα εκδήλωσης:
26/5/2022, 12.00 θεματική ξενάγηση
27/5/2022, 12:00 εκπαιδευτικό πρόγραμμα  
 
Ο αριθμός των ομάδων επισκεπτών θα είναι περιορισμένος και σύμφωνος με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας από την COVID-19

Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό στη διάρκεια του εορτασμού: 
2313306422 (Εκδοτήριο εισιτηρίων Μουσείου)

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη