Playmobil: Παλιμπαιδισμός ή Παιχνιδοπολιτισμός; Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

7412 Views
Playmobil: Παλιμπαιδισμός ή Παιχνιδοπολιτισμός; Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express Playmobil: Παλιμπαιδισμός ή Παιχνιδοπολιτισμός; Ιωάννης Κυφωνίδης | Kif Express

 

Από την πρώτη κιόλας καραντίνα, το Μάρτιο του 2020 επαναφηύρα τη σχέση μου με τα Playmobil των οποίων είμαι συλλέκτης. Με αποτέλεσμα ακόμη και φίλοι μου να μου χαρίζουν δικά τους.

Τα ενέταξα σε λήψεις για τον προσωπικό μου λογαριασμό στο Instagram αλλά και στο Facebook
 
Tα πήρα μαζί μου σε κολυμβητικές διαδρομές, ποδηλατικές και δρομικές, ενώ συμμετείχαν στο Χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού. Η αλήθεια είναι ότι έχουν πια μόνιμη θέση στη διακόσμηση του σπιτιού.
 
Είναι αυτό που προσωπικά και ίσως αδόκιμα περιγράφω ως toy culture ή παιχνιδοπολιτισμό.
 
Τα Playmobil  είναι σειρά παιχνιδιών που παράγονται από τη Brandstätter Group (Geobra Brandstätter GmbH & Co KG) που εδρεύει στο Ζίρντορφ της Γερμανίας.
 
 

Σύμφωνα με την Wikipedia, ο Χανς Μπεκ (Hans Beck, 1929 - 2009) είναι ο άνθρωπος που  συνήθως ονομάζεται «Ο Πατέρας των Playmobil».
 
Ο Μπεκ ασχολούνταν με την κατασκευή ξύλινων επίπλων αλλά ταυτόχρονα έφτιαχνε μοντέλα αεροπλάνων, ένα προϊόν τα δικαιώματα του οποίου τα έδωσε ο Μπεκ στην εταιρεία Geobra Brandstätter. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Horst Brandstätter του ζήτησε να κατασκευάσει φιγούρες παιχνιδιών για παιδιά.
 
Ο Μπεκ για τρία χρόνια εργαζόταν για να κάνει αυτό που ζήτησε η Horst Brandstätter. O Μπεκ διεξήγαγε έρευνα η οποία του επέτρεψε να αναπτύξει ένα παιχνίδι που δεν θα είναι υπερβολικά περίπλοκο, αλλά παρ' όλα αυτά ευέλικτο. Τα χέρια των Playmobil είχαν την ικανότητα να κρατούν πράγματα. Το παιχνίδι, με 7,5 εκατοστά ύψος, θα ταίριαζε στο χέρι ενός παιδιού και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του θα βασίζεται στις ζωγραφιές των παιδιών (μεγάλο κεφάλι, πλατύ χαμόγελο, καθόλου μύτη). "Θα ήθελα να βάλω τις μικρές αυτές φιγούρες στα χέρια τους χωρίς να λέω για το τι ήταν αυτές", είπε ο Μπεκ. "Τα Playmobil τα δέχθηκαν με τον τρόπο που περίμενα...
 
 
Δημιούργησαν μικρά σενάρια για αυτά. Δεν θα κουραστούν ποτέ να παίζουν με αυτά". Οι παλαιότερες φιγούρες αποτελούνταν από ένα κομμάτι για τα χέρια και ένα για τα πόδια. Στις επόμενες φιγούρες τα χέρια μπορούσαν να κουνηθούν.
 
 
Το 1973 η πετρελαϊκή κρίση κατέστησε δυνατά τα Playmobil να θεωρηθούν βιώσιμο προϊόν. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου που επιβλήθηκε στην Geobra Brandstätter, για την οποία ο Μπεκ εργαζόταν ως διευθυντής ανάπτυξης, ζήτησε από την εταιρεία να στραφούν σε προϊόντα που απαιτούνται λιγότερα στερεά πλαστικά υλικά (κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η εταιρεία είχε παράγει χούλα-χουπ και μεγάλα πλαστικά παιχνίδια).
 
 
Το 1974, η εταιρία προσπάθησε να βρει αγοραστές. Οι πρώτοι επισκέπτες ήταν απρόθυμοι να αποδεχθούν το παιχνίδι. Παρ' όλα αυτά, το παιχνίδι προβλήθηκε στη Διεθνή Έκθεση παιχνιδιών στη Νυρεμβέργη, η οποία έλαβε χώρα την ίδια χρονιά. Το παιχνίδι παρέμεινε δημοφιλές για τα παιδιά. Μια ολλανδική εταιρεία στη συνέχεια συμφώνησε να αγοράσει την παραγωγή μιας ολόκληρης χρονιάς.
 
Τα Playmobil άρχισαν να πουλιούνται παγκοσμίως το 1975. Η Ελληνική εταιρία παιχνιδιών Lyra πήρε το 1976 τα δικαιώματα για την αποκλειστική κατασκευή και εκμετάλλευση για την Ελλάδα των Playmobil, παρήγαγε και αποκλειστικά δική της σειρά με το χαρακτηριστικό 'NEW'. Tο 1996 η Lyra σταμάτησε την παραγωγή των Playmobil.
 


Για ένα χρόνο μετά άρχισαν να πουλιούνται διάφορα κόμικ, βιβλία ζωγραφικής, και παζλ τα οποία αφορούσαν τα Playmobil.
 
Τα Playmobil ήταν μια επιτυχημένη σειρά παιχνιδιών για περισσότερο από 26 χρόνια και έχουν καταστεί σημαντικός ανταγωνιστής των παιχνιδιών Lego. Τα Playmobil είναι συνήθως ρεαλιστικά και παρουσιάζουν ακριβείς αναπαραστάσεις όπλων, πανοπλιών, κοστουμιών, και εργαλείων από μια άλλη χρονική περίοδο. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η σειρά Playmobil που έχουν θέμα την ζωή στην πόλη, η οποία περιλαμβάνει αυτοκίνητα, γερανούς, τραίνα, πλοία κ.λ.π.
 
Το System X είναι μια σειρά από προϊόντα κατασκευής για τα Playmobil. Περιλαμβάνει τοίχους, στέγες, πατώματα, και κομμάτια για σύνδεση.
 
Κάθε χρόνο κυκλοφορεί κατάλογος που παρουσιάζει τα προϊόντα της χρονιάς. Στην ελληνική αγορά είναι τόσο δημοφιλή που μπορεί κανείς να τα βρει τόσο σε φυσικά όσο και σε διαδικτυακά καταστήματα. Συνολικά, στην διαδικτυακή αγορά κυκλοφορούν σχεδόν 500 διαφορετικοί κωδικοί, οι οποίοι καλύπτουν ποικίλα θέματα όπως κάστρο, αεροπλάνο, πειρατικό καράβι, αλλά και εποχικά.
 
Σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα, υπάρχουν funparks, ενώ έχουν γυριστεί και ταινίες με θέμα τα Playmobil.
 
Προσωπικά πάντως θα ήθελα κι εγώ να γυρίσω μια τέτοια ταινία, ενώ θα ήθελα να έχω γίνει κι εγώ PlayJohn  ή John Mobil =!!!
 
Υ. Γ.: Το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το κείμενο είναι από το δικό μου αρχείο και το αρχείο της  συν- performer μου Μάγδας Κωνσταντινίδου με την οποία μοιραζόμαστε την ίδια μεγάλη αγάπη για τον κόσμο των Playmobil.
 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
       
 ..

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή