Πόλεμος για έναν Πικάσο 100 εκατομμυρίων.

134 Views
Πόλεμος για έναν Πικάσο 100 εκατομμυρίων. Πόλεμος για έναν Πικάσο 100 εκατομμυρίων.

Πόλεμος για έναν Πικάσο 100 εκατομμυρίων.

Ο σημαντικός Αμερικανός έμπορος τέχνης Λάρι Γκαγκόσιαν είναι στα δικαστήρια με ένα Βρετανό συλλέκτη, ο οποίος φέρεται να εκπροσωπεί την βασιλική οικογένεια του Κατάρ - πάνω από ένα γλυπτό του Πικάσο αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων.

Το έργο, Bust of a Woman (Marie-Therese)," το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1931, εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης, ως μέρος του της μεγαλύτερης έκθεσης γλυπτικής για τον Πικάσο που έχει γίνει εδώ και  50 χρόνια.

Ο γκαλερίστας και έμπορος έργων τέχνης Λάρι Γκαγκόσιαν,  ο οποίος έχει συνεργαστεί με τα μέλη της οικογένειας του Πικάσο για χρόνια, ζητεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν να απορριφθεί το αίτημα της αντιπάλου πλευράς περί κυριότητας στο γλυπτό.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το αγόρασε Μάιο του 2015 από την κόρη του καλλιτέχνη, Μάγια Widmaier-Πικάσο, το γλυπτό για 105.800.000 δολάρια, σύμφωνα με όσα κατέθεσε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Η Μαρί-Τερέζ Γουόλτερ, ήταν ερωμένη και το μοντέλο για πολλά χρόνια του Πικάσο και μητέρα της πωλήτριας του έργου Μάγιας Widmaier-Πικάσο.

Ο Γκαγκόσιαν είπε ότι είχε μέχρι τώρα κατέβαλε 79,700,000 δολάρια, δηλαδή το 75 τοις εκατό της αξίας αγοράς του έργου. Κατέθεσε επίσης  επίσης ότι είχε συνάψει συμφωνία πώλησης με έναν αγοραστή στη Νέα Υόρκη, ο οποίος αναμένει να έχει στην κατοχή του το γλυπτό μόλις τελειώσει η έκθεση στο ΜοΜΑ, στις 7 Φεβρουαρίου.

Ο Γκαγκόσιαν τον Οκτώβριο έλαβε μια επιστολή από μια ευρωπαϊκή εταιρεία, την Pelham, η οποία υποστηρίζει ότι έχει την κυριότητα του γλυπτού και απειλεί να το κατασχέσει στη Ν. Υόρκη. Η εταιρεία διευθύνεται από έναν πρώην εμπειρογνώμονα του οίκου δημοπρασιών Κρίστις, τον Guy Bennett, ο οποίος υποστηρίζει ότι κατέληξε σε συμφωνία Νοέμβριο του 2014 για την αγορά του έργου από την Widmaier-Πικάσο για  38.000.000 δολάρια.

Αλλά η κόρη του καλλιτέχνη ακύρωσε την πώληση μετά την προκαταβολή των 6.000.000 δολαρίων. Μια ρήτρα στη σύμβαση αναφέρει ότι η πώληση μπορεί να θεωρηθεί τελειωτική, μόνο εφόσον έχει εξοφληθεί το σύνολο του ποσού. Ο Γκαγκόσιαν είπε στους The New York Times, ότι η βρετανική εταιρεία εργάζεται για τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ.

Πικάσο και Μαρί-ΤερέζΠικάσο και Μαρί-Τερέζ

Η υπόθεση περιπλέκεται από τη φύση της μεγάλης οικογένειας του Πικάσο, η οποία συμπεριλαμβάνει πολλές συζύγους, μούσες, τα παιδιά και τα εγγόνια του που φιλονικούν εδώ και  χρόνια πάνω από τις πολύτιμες δημιουργίες του.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή