Η μυστική ζωή των δέντρων, του Peter Wohlleben. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε

2319 Views
Η μυστική ζωή των δέντρων, του Peter Wohlleben. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε Η μυστική ζωή των δέντρων, του Peter Wohlleben. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε

 Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε

 
Τι είναι, αλήθεια, το δέντρο; Αναρωτιέται ο συγγραφέας. Ένας κορμός, κλαδιά, μερικά φύλλα που φωτοσυνθέτουν και τελειώσαμε; Τι συμβαίνει από κάτω, που βρίσκονται οι ρίζες; Αποτελούν μορφή ζωής παρόμοια με τη δική μας; Διανύουμε ημέρες θρησκευτικής κατάνυξης, αλλά και την υπέροχη περίοδο της Άνοιξης. Το Πάσχα είναι συνδεδεμένο με το χωριό, την ύπαιθρο, το δάσος. Άλλωστε, στη θεϊκή μας διδασκαλία περιλαμβάνεται η αγάπη για όλη την πλάση: ανθρώπους, ζώα, φύση. Αυτή τη βδομάδα πρωτοτυπούμε και προτείνουμε ένα βιβλίο γεμάτο φύση! Από έναν δασολόγο και ερευνητή, Η μυστική ζωή των δέντρων, best seller σε πολλές χώρες, μας ξεναγεί στο δάσος και μας μιλάει για ένα σωρό πράγματα, που ούτε φανταζόμαστε.
 

Η Υπόθεση:

Ο συγγραφέας είναι δασολόγος και διευθύνει έναν δασικό οργανισμό, στην περιοχή του Άιφελ. Διαθέτοντας από μικρός μεγάλη αγάπη για τα δάση, καταθέτει τις έρευνες και τις παρατηρήσεις του. Ανακάλυψε λοιπόν, πως τα δέντρα δεν βρίσκονται τυχαία στις διάφορες τοποθεσίες, ούτε τα δάση διαθέτουν, φυσικά, μονάχα ένα είδος από κάθε δέντρο. Οι ρίζες τους εκτείνονται αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να τρέφονται εξίσου όλα τα δέντρα, δημιουργώντας την εντύπωση της φιλίας μεταξύ τους. Μιλάνε τη δική τους γλώσσα και συνεννοούνται. Οι κερασιές και οι ιτιές, για παράδειγμα, διαθέτουν αισθητήρες που τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται κινδύνους, κατά την ανθοφορία. Κάποια δέντρα αναπτύσσονται και μεγαλώνουν αργά και παράλληλα αναπτύσσουν τη δική τους συμπεριφορά. Διδάσκονται από τη φύση. Ρουφάνε νερό, ανασαίνουν από τον ήλιο και προσαρμόζονται.
Και με το διοξείδιο του άνθρακα, τι γίνεται; Επίσης, τους αρέσει η ζέστη ή προτιμούν το κρύο; Πώς καταφέρνει το δάσος να διατηρεί την ισορροπία του; Πώς χρησιμοποιούνται ως κατοικίες; Είναι δυνατόν να κοιμούνται; Αισθάνονται τις εποχές; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, απαντώνται σε αυτό το βιβλίο, που μας προσκαλεί να το διαβάσουμε και να αποκρυπτογραφήσουμε στο μυαλό μας την υπέροχη φύση.
 

Αξίζει:   

Γιατί είναι πρωτότυπο και εξαιρετικό. Είναι ένα έντυπο ντοκιμαντέρ. Η έκδοση εξαιρετική. Ο συγγραφέας εξηγεί τις πληροφορίες και τις γνώσεις που συνέλλεξε σε 36 κεφάλαια, άλλα μικρότερης και άλλα μεγαλύτερης έκτασης. Ο λόγος του είναι άμεσος και οι περιγραφές πολύ ωραίες και γλαφυρές. Είναι επιστημονικό, μα καθόλου βαρετό και ξερό. Ξεχωρίζει κυρίως επειδή δίνει πληροφορίες και στοιχεία που ούτε φαντάζεται κανείς και φαντάζουν απίθανα. Ο αναγνώστης μεταφέρεται στην καρδιά του δάσους και μέσα από την αφήγηση νιώθει τη δροσιά του και σχηματίζει εικόνες. Ευκολοδιάβαστο από κάθε ηλικία και διδακτικό. Ιδανικό για φυσιολάτρες και φυσιοδίφες, αλλά και όλους εμάς που αγαπάμε να ζούμε στη φύση. Εδώ μαθαίνουμε κάτι παραπάνω και καταλαβαίνουμε πώς να την προστατεύουμε.  
 

Δεν αξίζει:

Για όποιον αδιαφορεί και νομίζει πως τα γνωρίζει όλα. Βέβαια, κάπου κάπου χάνεται η περιγραφή και είναι άκρως επιστημονικό, δεν μοιάζει με παραμυθάκι.
 
Peter Wohlleben, Η μυστική ζωή των δάντρων, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2017, σσ. 296.
 
Βαθμολογία:
4/5 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή