Διαβάσαμε και σχολιάζουμε: Η παρηγορία της Φιλοσοφίας του Αλαίν ντε Μποττόν.

590 Views
Διαβάσαμε και σχολιάζουμε: Η παρηγορία της Φιλοσοφίας του Αλαίν ντε Μποττόν. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε: Η παρηγορία της Φιλοσοφίας του Αλαίν ντε Μποττόν.

Διαβάσαμε και σχολιάζουμε: Η παρηγορία της Φιλοσοφίας του Αλαίν ντε Μποττόν.

Γράφει η Ματίνα Αναγνωστοπούλου.

Ο Αλαίν ντε Μποττόν ζωντανεύει έξι από τα λαμπρότερα μυαλά της παγκόσμιας φιλοσοφίας και τα φέρνει στην υπηρεσία του αναγνώστη προκειμένου να μιλήσουν για τα προβλήματα της ζωής και της καθημερινότητας.
Η ιστορία του Σωκράτη έρχεται να μας προσφέρει τη διέξοδο της λογικής από την πλάνη ότι πρέπει πάντα να ακολουθούμε τις επιταγές της κοινής γνώμης και ο Επίκουρος, παρότι το όνομα του έφτασε να εννοεί τον φιλήδονο και γενικά τον αφοσιωμένο στο κυνήγι της απόλαυσης, μας διδάσκει ότι αυτά που οδηγούν έναν άνθρωπο στην ευτυχία είναι η φιλία, η ελευθερία και η σκέψη.
Ο Σενέκας μας βοηθά να συμφιλιωθούμε με την απογοήτευση για μια όσο γίνεται ηπιότερη σύγκρουση με το άκαμπτο τείχος της πραγματικότητας και ο Μονταίνι μας παρηγορεί στο να αποδεχτούμε τις αδυναμίες μας και έτσι να ανακαλύψουμε ότι συνεχίζουμε να είμαστε επαρκείς με το δικό μας ξεχωριστό τρόπο.
Ο Σοπενχάουερ, πάλι, μας εξηγεί ότι ο πόνος της απόρριψης και της ερωτικής απογοήτευσης είναι φυσιολογικός και ότι η ευτυχία δεν αποτελούσε ποτέ μέρος του όλου σχεδίου του έρωτα, ενώ για το Νίτσε οι δυσκολίες αποτελούν ζωτικής σημασίας προϋποθέσεις για την πληρότητα και οτιδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα δε σημαίνει ότι είναι καλό για μας ούτε οτιδήποτε μας πληγώνει είναι κακό.
 
Ο Αλαίν ντε Μποττόν μέσα από αυτό το βιβλίο καταφέρνει να μας δείξει ότι η φιλοσοφία δεν είναι ένα μουσειακό έκθεμα αλλά παραμένει μια ζωντανή, χρήσιμη κατάκτηση του ανθρώπινου πνεύματος και μπορεί πραγματικά να μας δώσει κουράγιο και παρηγοριά στις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής. Με πνευματώδη και απλό τρόπο, με έξυπνες μοντέρνες παραβολές και σύγχρονα παραδείγματα, ο συγγραφέας μας δίνει με επιτυχία την ουσία της σκέψης του κάθε στοχαστή και παράλληλα μας δείχνει ότι η μελέτη της φιλοσοφίας μπορεί να είναι και διασκεδαστική.
Η παρηγορία της Φιλοσοφίας
Αλαίν ντε Μποττόν, εκδ. Πατάκη, 2009

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Λεξικό Ομαλών Ανωμαλιών: ΆΝΘΡΩΠΟΣ
Λεξικό Ομαλών Ανωμαλιών: ΆΝΘΡΩΠΟΣ
με 0 Σχόλια 4272 Views

Aμάθεια, αστάθεια, γήρας, εμπειρία, ζήλος, ημιμάθεια, ιαχή, λογική, μαϊμουδισμός, νταής, ξετσιπωσιά, οπορτουνισμός, ρουτίνα, τέρας, χάος, ψυχή... λέξεις που συμπληρώνουν την παρακάτω αλφάβητο ενός δωρεάν  λεξικού φιλοδοξώντας να προκαλέσει πικρά μειδιάματα και δεύτερες σκέψεις με θέμα «ΆΝΘΡΩΠΟΣ». Γράφει ο Μανώλης Ιωαννίδης για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή