Ταξίδι στον απίθανο κόσμο των ορυκτών, στην προβλήτα Α’

623 Views
Ταξίδι στον απίθανο κόσμο των ορυκτών, στην προβλήτα Α’ Ταξίδι στον απίθανο κόσμο των ορυκτών, στην προβλήτα Α’

 

Ένα ραντεβού γνωριμίας με τον μαγικό κόσμο των ορυκτών κλείστηκε πρόσφατα με σημείο συνάντησης το λιμάνι της Θεσσαλονίκης! Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν τα μυστικά του γραφίτη, του γαληνίτη, του λεπιδόλιθου και του φθορίτη και όχι μόνο! Άλλωστε, πόσοι γνωρίζουν πώς το κινητό τηλέφωνο περιέχει 15 σπάνια μέταλλα και δεκάδες άλλα ορυκτά; Και πόσοι ξέρουν πως εάν δεν υπήρχε το ίνδιο δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κατασκευάσουμε οθόνες για τις τηλεοράσεις;

Εκεί, στην προβλήτα Α’ του λιμανιού, η Θεσσαλονίκη απέκτησε το «Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας», σε χώρο που παραχωρήθηκε από την απελθούσα διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη. Αυτή την περίοδο φιλοξενείται στον χώρο η πρώτη και άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα: «Τα ορυκτά και ο άνθρωπος» - «Τα ορυκτά και η τέχνη».

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα έως τις 31 Μαΐου του 2020 να δουν από κοντά ορυκτά/εκθέματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και να μάθουν πως τα ορυκτά βρίσκονται γύρω μας, όπως στο φαγητό που τρώμε, στις καθημερινές μετακινήσεις μας, στην επικοινωνία, την εργασία, την τέχνη ακόμη και στα ...γυναικεία καλλυντικά.

Η έκθεση έχει τη μουσειολογική γίνει φροντίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και τη χορηγία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται εκ μέρους του κόσμου είναι πολύ μεγάλο. Όπως έγινε γνωστό, μέχρι και τα Χριστούγεννα όλες οι πρωινές ξεναγήσεις στο Μουσείο είναι ήδη κλεισμένες από σχολεία όλων των βαθμίδων.

Στις ξεναγήσεις παρουσιάζεται η ιστορία των ορυκτών σε κάθε εποχή, από την αρχαιότητα έως σήμερα και πώς αυτά συνδέονται με τη σύγχρονη τεχνολογία και την εξέλιξη της επιστήμης. Ένα μέρος της έκθεσης αφορά τα μεταλλεύματα που χρησιμοποιούνται στη ζωή μας αλλά και τα μέταλλα που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα πατώντας ένα κουμπί να βλέπουν σε μια οθόνη τα σπάνια ορυκτά που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.  
                                                             
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 09:30 - 14:30 και 17:30 - 19:30. Σαββατοκύριακα 12:00 - 15:00.
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ειδική προβολή για τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», στο Ολύμπιον.
Ειδική προβολή για τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», στο Ολύμπιον.
με 0 Σχόλια 379 Views

 Tο κλασικό αντιφασιστικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν, Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, που συμπλήρωσε φέτος τα 80 χρόνια ζωής, παρουσιάζεται στο Ολύμπιον, σε μια ειδική προβολή.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή