Οπτικοποιώντας την ανθρωπότητα

522 Views
Οπτικοποιώντας την ανθρωπότητα Οπτικοποιώντας την ανθρωπότητα

 

Μία ψηφιακή έκθεση σε τρεις ενότητες, βασισμένη στα έργα των μόνιμων συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus - Mητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Δικτύου Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ.

Πέρα από την παγκόσμια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, στην Covid-19 εποχή η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις που σχετίζονται με την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα, το ανεξέλεγκτο κλίμα φόβου, τον αυθαίρετο περιορισμό ατομικών ελευθεριών και την εργασιακή αβεβαιότητα. Προκλήσεις που καθιστούν πιο επίκαιρη από ποτέ τη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 70 χρόνια μετά την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η τέχνη μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια όπως η γλώσσα, η κουλτούρα και η πολιτική. Καταγράφει, ερμηνεύει και αποκαλύπτει αλήθειες πέρα από το ορατό. Η έκθεση Οπτικοποιώντας την Ανθρωπότητα επιχειρεί να παρουσιάσει, άλλοτε με ευθύ και άλλοτε με υπαινικτικό τρόπο, εικόνες θάρρους και αδικίας, ελπίδας και απελπισίας, μικρές και μεγάλες επιτυχίες και αποτυχίες του ανθρώπου να προστατέψει τον άνθρωπο.

Είναι διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει έργα και από τους τρεις συμμετέχοντες φορείς. Η ενότητα με τίτλο Animus Immortalis Est θίγει το φλέγον ζήτημα της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε μια εποχή που ο φονταμενταλισμός, ο φασισμός, ο θρησκευτικός εξτρεμισμός και η τρομοκρατία απειλούν τις ανθρωπιστικές αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε η Ευρώπη μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δεύτερη ενότητα με τίτλο Κάτι Σαν Σπίτι, ασχολείται με την έννοια της Εστίας τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά: η παγκοσμιοποίηση έχει μετατρέψει εκατομμύρια ανθρώπους από πολίτες σε μετανάστες, το δικαίωμα στην κατοικία, στην ασφάλεια αλλά και στον αυτοπροσδιορισμό είναι λιγότερο δεδομένα από ποτέ. Τί σημαίνει «σπίτι» για τον καθένα από μας; Τέλος η ενότητα με τίτλο Κλιματική Κρίση παρουσιάζει έργα που στόχο έχουν να καταδείξουν το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των μοιραίων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών της, ήδη παγκοσμίως αισθητών, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα, εάν η ανθρωπότητα πλέον δύναται και σκοπεύει να διορθώσει τα περιβαλλοντικά λάθη της.


Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή