Χρήστος Βενέτης «OPERATION MINCEMEAT ASIDES» στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας

886 Views
Χρήστος Βενέτης «OPERATION MINCEMEAT ASIDES» στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας  Χρήστος Βενέτης «OPERATION MINCEMEAT ASIDES» στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας

Χρήστος Βενέτης «OPERATION MINCEMEAT ASIDES» στο Μορφωτικό Ίδρυμα της  Εθνικής Τράπεζας 

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της  Εθνικής Τράπεζας  παρουσιάζει την εγκατάσταση του Χρήστου Βενέτη με τίτλο Operation mincemeat asides.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00,
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-21:00.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Η εγκατάσταση αυτή του Χρήστου Βενέτη έχει ως αφορμή την επιτυχημένη επιχείρηση παραπλάνησης των Ναζί από τη Βρετανική Μυστική Υπηρεσία ΜΙ 5 κατά την διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου που ονομάστηκε Operation Mincemeat (Επιχείρηση Κιμάς). Στην πραγματική αυτή ιστορία, ο Χρήστος Βενέτης, θολώνει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας με την ένθεση μιας προσωπικής αφήγησης. Έτσι στον συλλογικό και αντικειμενικό χαρακτήρα του αρχείου υπεισέρχεται μια προσωπική ανάγνωση και ερμηνεία.
Χρήστος Βενέτης «OPERATION MINCEMEAT ASIDES» στο Μορφωτικό Ίδρυμα της  Εθνικής Τράπεζας 

Το φαντασιακό στοιχείο του έργου επιτείνεται από τη μεταφορά φωτογραφικών εικόνων σε σχέδια με μολύβι και η αποσπασματικότητα της αφήγησης από τις διαφορετικές πηγές των εικόνων αυτών (mass media, κινηματογράφος, προσωπικές φωτογραφίες, κ.ά.)
Τα σχέδια της εγκατάστασης του Χρήστου Βενέτη δεν εικονογραφούν το πραγματικό. Το πραγματικό καθίσταται μυθοπλαστικό προκειμένου να γίνει αντικείμενο σκέψης «του ορατού, του νοητού και του εφικτού», όπως εισηγείται ο Jaques Ranciere.

Ο  Χρήστος Βενέτης γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1967 και αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
Έχει παρουσιάσει τις εγκαταστάσεις του στην Αθήνα, την Άμφισσα, τη Ζυρίχη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Κολωνία, το Λονδίνο, τη Λεμεσό, τη Νίκαια, ενώ έχει συμμετάσχει σε διεθνείς φουάρ όπως το Art Projects / Art London στο Λονδίνο, το DRAWING NOW στο Παρίσι, το AMSTERDAM DRAWING στο Άμστερνταμ, η ART ATHINA στη Αθήνα και η VOLTA στη Βασιλεία.

Στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ – Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη 


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ευφυής, ευχάριστη και «στραφταλιζέ» «Η Τριλογία του παραθερισμού» στους Λαζαριστές. Είδαμε & σχολιάζουμε
Ευφυής, ευχάριστη και «στραφταλιζέ» «Η Τριλογία του παραθερισμού» στους Λαζαριστές. Είδαμε & σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 4665 Views

...δυναμική παράσταση, με εξαιρετικό ρυθμό, άπλετο χιούμορ και κωμικοτραγικές καταστάσεις που διαδέχονται η μία την άλλη...  Είδε η Ανια Κανακάρη και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη