Open Call συμμετοχής σε εργαστήριο του Labattoir Project

623 Views
Open Call συμμετοχής σε εργαστήριο του Labattoir Project Open Call συμμετοχής σε εργαστήριο του Labattoir Project

 


Εργαστήριο για τη συνδημιουργία ενός συλλογικού έργου με επίκεντρο την γειτονιά του LABattoir σε επιμέλεια Θωμά Διάφα, σύμφωνα με τη γενική στόχευση του προγράμματος LABattoir για την ενεργοποίηση της περιοχής.

Εισαγωγή:
Το πρόγραμμα LABattoir έχει σαν φυσική έδρα το κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων στην Δυτική είσοδο της πόλης, στην οδό 26ης Οκτωβρίου, που συνορεύει με το λιμάνι, σε μια περιοχή με χαρακτήρα μεταβατικό και πολλαπλές χρήσεις - εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια, κτίρια γραφείων, νυχτερινά κέντρα, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, συνεργεία αυτοκινήτων, η “κόκκινη” γειτονιά, ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, πρόσφατα κτισμένες πολυκατοικίες πλάι σε παλιότερα χαμηλά σπίτια και καταστήματα.
Πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης αλλά μακριά στο μυαλό των κατοίκων, η περιοχή αυτή έχει γίνει συχνά αντικείμενο επανασχεδιασμού και επενδύσεων, με πιο πρόσφατο το πλάνο για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και ένα Μητροπολιτικό Πάρκο.

Μέσα από τέτοιου είδους προσπάθειες, καθώς και μέσα από την ίδια την παρουσία του προγράμματος LABattoir, δημιουργούνται οι συνθήκες προκειμένου η περιοχή αυτή να αποτελέσει το εφαλτήριο για το πέρασμα της πόλης από την βιομηχανική στην μετα-βιομηχανική εποχή - αντίστοιχα με την μετάβαση στην βιομηχανική εποχή που ξεκίνησε από εδώ στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το εργαστήριο:
Με στόχο να γίνουν τα παραπάνω ορατά και να ξεπεραστούν οι συχνά λανθασμένες εντυπώσεις για την συγκεκριμένη περιοχή, το πρόγραμμα LABattoir καλεί νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο για την δημιουργία ενός συλλογικού έργου σε επιμέλεια Θωμά Διάφα, μιας σειράς επιτελεστικών διαδρομών (performative walks) που θα αναδείξουν τον πραγματικό χαρακτήρα της περιοχής.

Το εργαστήριο θα εξετάσει ποια η σχέση μιας δημόσιας παρέμβασης με την τέχνη, όταν και οι δύο στοχεύουν στην καλυτέρευση του κοινωνικού βίου. Επίσης θα επιδιώξει την ενεργή συμμετοχή ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται στην περιοχή, προκειμένου να τους δώσει τη δυνατότητα να συστηθούν και να αυτο-προσδιοριστούν μέσα από την δημιουργική διαδικασία. Το τελικό έργο θα αποτελέσει ένα σύνολο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που άπτοναι σε προσχεδιασμένους περιπάτους σε συγκεκριμένες γειτονιές της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Πώς μπορεί μια συνηθισμένη διαδρομή να γίνει πιο ευχάριστη; Πώς μπορεί ένας άγνωστος τόπος να γίνει πιο οικείος με αφορμή διάφορες εκδηλώσεις; Μπορούν οι πολίτες να γνωρίσουν άγνωστα σημεία της πόλης με οδηγούς τους καλλιτέχνες συμπολίτες τους; Ποια η ευθύνη του καλλιτέχνη στην κοινωνία στην οποία υπάρχει, εμπνέεται και δημιουργεί και ποια η ευθύνη της κοινωνίας απέναντι σε αυτόν;

Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα παρακολουθήσουν ένα 4ήμερο εργαστήριο μακράς διαρκείας, στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο χώρο. Θα έρθουν επίσης σε επαφή με κατοίκους της πόλης, κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους και άλλους καλλιτέχνες.

Το τελικό έργο θα παρουσιαστεί από τις 4 έως τις 12 Μαϊου στο πλαίσιο του Thessaloniki Design Week.

Υποβολή Ενδιαφέροντος:
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν προτάσεις για έργα με βάση το παραπάνω σκεπτικό.

Οι κατατεθειμένες προτάσεις καλούνται:
α) να εμπνέονται από τον δημόσιο χώρο, να δημιουργούνται ή να επιτελούνται σε αυτόν,
β) να δημιουργούν μια αμφίδρομη σχέση με το κοινό και τους κατοίκους της περιοχής,
γ) να στοχεύουν στην αναδιαμόρφωση του τοπίου στο οποίο δημιουργούνται και εκτελούνται, επιφέροντας ιδανικά, μια μόνιμη αλλαγή.
Η πρόταση θα πρέπει να αποτυπώνεται σε ένα σύντομο κείμενο (μέχρι 250 λέξεις) και να συνοδεύεται από πορτφόλιο με δείγματα προηγούμενης σχετικής (κατά προτίμηση) δουλειάς.

Εισηγητής του εργαστηρίου - Επιμελητής: Θωμάς Διάφας
Γλώσσα εργαστηρίου: Ελληνικά

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής ως τις 20/3/19 εδώ:
www.labattoir.org

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Προσεχώς «Το Καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη στη θεατρική Θεσσαλονίκη.
Προσεχώς «Το Καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη στη θεατρική Θεσσαλονίκη.
με 0 Σχόλια 437 Views

 Πρόκειται για την παράσταση που καταγράφηκε από κοινό και κριτικούς ως μία από τις καλύτερες παραστάσεις της τελευταίας δεκαετίας, άρτια καλλιτεχνικά και αισθητικά, αντάξια του κλασικού πλέον μυθιστορήματος, σε μια μεγάλη παραγωγή που σκηνοθέτησε η Ανδρομάχη Χρυσομάλη

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή