Νόμπελ Λογοτεχνίας: Παραιτήθηκαν δύο μέλη της επιτροπής

483 Views
Νόμπελ Λογοτεχνίας: Παραιτήθηκαν δύο μέλη της επιτροπής Νόμπελ Λογοτεχνίας: Παραιτήθηκαν δύο μέλη της επιτροπής

 

Δύο εξωτερικά μέλη της επιτροπής βραβείων Νόμπελ Λογοτεχνίας παραιτήθηκαν, ασκώντας κριτική στη Σουηδική Ακαδημία. 

To πρώτο μέλος της επιτροπής, η Gun-Britt Sundstrom, δήλωσε ότι η επιλογή του Peter Handke ως φετινού νικητή ερμηνεύεται σαν η λογοτεχνία να είναι πάνω από την πολιτική και δεν συμφώνησε. Η επιλογή του Handke επικρίθηκε λόγω της υποστήριξης προς τους Σέρβους κατά τη διάρκεια του Γιουγκοσλαβικού πολέμου της δεκαετίας του 1990.

Η Gun-Britt Sundstrom και ο Kristoffer Leandoer

To δεύτερο μέλος, ο Kristoffer Leandoer ενημέρωσε ότι παραιτήθηκε λόγω των μεταρρυθμίσεων της Ακαδημίας που πήραν πολύ καιρό να γίνουν μετά από το σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης. Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδική Ακαδημία, το 2018, δεν ανακοίνωσε Νόμπελ Λογοτεχνίας εξαιτίας του σκανδάλου που προκάλεσε αλυσίδα παραιτήσεων. Το γεγονός προκάλεσε αλλαγές, ενώ εξωτερικά μέλη προστέθηκαν για να βοηθήσουν την επιτροπή ώστε να επιλέξει τους υποψηφίους που η Ακαδημία θα ψηφίζει.  

Peter Handke

Ο συγγραφέας Kristoffer Leandoer έγραψε στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet ότι παραιτήθηκε καθώς δεν είχε ούτε την υπομονή, ούτε τον χρόνο να περιμένει από την επιτροπή να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ακαδημία και εγώ έχουμε μία διαφορετική αντίληψη για τον χρόνο, ένα έτος είναι υπερβολικά μεγάλο διάστημα για τη ζωή μου και υπερβολικά μικρό για την Ακαδημία», έγραψε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η απόφασή του δεν σχετίζεται με την απόφαση για βράβευση του Peter Handke, το 2019. Στον αντίποδα η απόφαση της Gun-Britt Sundstrom σχετίζεται με τη βράβευση του Peter Handke, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε η συγγραφέας στην Dagens Nyheter.  

Η Σουηδική Ακαδημία επιβεβαίωσε ότι οι Leandoer και Sundstrom παραιτήθηκαν από την επιτροπή η οποία αποτελούταν από τέσσερα μέλη της Ακαδημίας και πέντε εξωτερικά. «Είμαστε ευγνώμονες για τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς και τώρα εξετάζουμε πώς θα οργανωθεί η εργασία της επιτροπής για βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2020», ανέφερε ο Mats Malm, μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, σε δήλωσή του.

ΠΗΓΗ


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Νόμπελ Λογοτεχνίας

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Για χρωστούμενα και απαράδεκτη συμπεριφορά καταγγέλλει τον Θέμη Μουμουλίδη (5η Εποχή Τέχνης) το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα- Ακρόαμα
Για χρωστούμενα και απαράδεκτη συμπεριφορά καταγγέλλει τον Θέμη Μουμουλίδη (5η Εποχή Τέχνης) το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα- Ακρόαμα
με 0 Σχόλια 2204 Views

Στην ανοιχτή επιστολή καταφέρονται εναντίον του σκηνοθέτη και θεατρικού παραγωγού Θέμη Μουμουλίδη που αφορούν χρωστούμενα (σε κάποιους ακόμα και από τον Σεπτέμβρη), ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων παραμένει απλήρωτη.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή