ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΨΑΡΙ: ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΝΟΥΒΕΛΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΚΙΑ. ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ.

406 Views
ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΨΑΡΙ: ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΝΟΥΒΕΛΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΚΙΑ. ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ. ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΨΑΡΙ: ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΝΟΥΒΕΛΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΚΙΑ. ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ.

ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΨΑΡΙ: ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΝΟΥΒΕΛΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΚΙΑ. ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ.

Μην ψαρώνετε! ‘Το Νεκρό Ψάρι’ δεν έχει καμία σχέση με την ιχθυόσκαλα ή το βαρετό «σπορ» του ψαρέματος. Πρόκειται, κατ’ αρχήν, για το όνομα ενός τρόπου χειραψίας. Μιας χειραψίας επίπλαστης ευγένειας, συμβιβασμού, αδιαφορίας, απογοήτευσης, κρυψίνοιας, αβοηθησίας, παραίτησης. Με το όνομα αυτής της χειραψίας επέλεξε ο Θοδωρής Κούκιας να τιτλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο περικλείοντας σε αυτό όλη την ατμόσφαιρα της εργασιακής επισφάλειας, της οικονομικής κρίσης και των σχέσεων των προσώπων σε συνθήκες όπως αυτές.
 
Πέντε πρόσωπα, πέντε ιστορίες. Πέντε πορείες διαφορετικές και ξέχωρες διασταυρώνονται ένα πρωινό στους ιλουστρασιόν χώρους μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας όπου διεξάγεται μια συνέντευξη για μια θέση εργασίας στο τμήμα μάρκετινγκ. Μια θέση εργασίας από αυτές που όλοι θα ήθελαν, με υψηλή αμοιβή, πρόσθετες παροχές, στάτους, σε μια εταιρεία με μεγάλο όνομα στο χώρο της αγοράς, χαμογελαστούς υπαλλήλους και ευχάριστο περιβάλλον. Στην πορεία, όμως, αποκαλύπτεται ότι όλα αυτά αφορούν μόνο την επιφάνεια. Όλο είναι ένα σκηνικό, μια καλοστημένη βιτρίνα με ανακαινίσεις εργασιακών χώρων και πλήθος μη μισθολογικών παροχών προς τους εργαζόμενους, η οποία στέκεται ως το περιτύλιγμα της ζοφερής πραγματικότητας των περικοπών, των μειώσεων, των απολύσεων, των εκβιασμών, των συμφερόντων και της επικράτησης έναντι του άλλου με οποιοδήποτε τίμημα.
 
Στα πέντε κεφάλαια του βιβλίου ο Θοδωρής Κούκιας αναλύει τον κάθε χαρακτήρα με αφοπλιστική διεισδυτικότητα. Το κάθε πρόσωπο περιγράφεται λεπτομερώς, πλήρως και χρωματισμένο με τα δικά του ιδιαίτερα ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ο κάθε ήρωας παρουσιάζεται στον αναγνώστη βιώνοντας τον ίδιο χρόνο, την ίδια ημέρα, και τον ίδιο τόπο.
 
Μέσα από τις πέντε παράλληλες αφηγήσεις και τις αντίστοιχες οπτικές γωνίες ο συγγραφέας κατορθώνει να μας δώσει μια ιστορία άκρως ενδιαφέρουσα και σπιρτόζικη.
.
Το θέμα με το οποίο καταπιάνεται δύσκολο, επίκαιρο και αρκετά φορτισμένο, με την παγίδα του δασκαλίστικου και ηθικοπλαστικού ύφους να χάσκει σε κάθε βήμα και να αποφεύγεται με επιδεξιότητα από το συγγραφέα. Ο Θοδωρής Κούκιας μας δίνει μια ρεαλιστική αφήγηση με ευαισθησία, χιούμορ, γλώσσα ζωντανή, ωραίο αφηγηματικό ρυθμό, προσεγμένες λεπτομέρειες, εκπλήξεις και ανατρεπτικό φινάλε. Η τελική έκβαση της ιστορίας δεν είναι αυτή που περιμένει ο αναγνώστης, αν και έχει χτιστεί πολύ μεθοδικά από την αρχή της αφήγησης, και ο συγγραφέας καταφέρνει διακριτικά και υπαινικτικά να δίνει τη δική του φιλοσοφική ματιά και να παίρνει ξεκάθαρη θέση απέναντι στις καταστάσεις που παρουσιάζει στο βιβλίο του.
.
Ένα έξυπνο, καλογραμμένο βιβλίο στο οποίο σίγουρα θα βρείτε καταστάσεις και πρόσωπα γνώριμα, θα σας κρατήσει καλή συντροφιά και θα σας δώσει πλούσια τροφή για σκέψη.
 
Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Ο Θοδωρής Κούκιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Σπούδασε λογιστική και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη διοικητική επιστήμη στην Αγγλία. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποφοιτώντας από τη σχολή Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Έχει διατελέσει τραπεζικός υπάλληλος και υπήρξε εργαστηριακός συνεργάτης του ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς και σύμβουλος νεανικής επιχειρηματικότητας. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως μόνιμος εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Χίο. Απόσπασμα του βιβλίου με τον ομώνυμο τίτλο κέρδισε τον πρώτο έπαινο στον πρώτο πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Ιστορικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής». Έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας στην εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας.
 

Το Νεκρό Ψάρι

Θοδωρής Κούκιας
εκδόσεις Πηγή, www.pigi.gr

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Με ενδιαφέρον «Από Θέση Ισχύος – Η δύναμη του δημόσιου λόγου» - Είδαμε και σχολιάζουμε.
Με ενδιαφέρον «Από Θέση Ισχύος – Η δύναμη του δημόσιου λόγου» - Είδαμε και σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 580 Views

 Στο θέατρο Κήπου βρεθήκαμε για μια ιδιαίτερη παράσταση με την ονομασία «Από Θέση Ισχύος – Η δύναμη του δημόσιου λόγου» και στα 90 λεπτά που διήρκησε τα συναισθήματα που μας άφησε ήταν θετικά (+) τα περισσότερα…

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή