Εντυπωσιακή νωπογραφία του Νάρκισσου βρέθηκε στην Πομπηία

1353 Views
Εντυπωσιακή νωπογραφία του Νάρκισσου βρέθηκε στην Πομπηία Εντυπωσιακή νωπογραφία του Νάρκισσου βρέθηκε στην Πομπηία


Η αρχαιολογική ομάδα που διεξάγει ανασκαφές σε ένα πλούσια διακοσμημένο οίκημα στην αρχαία Πομπηία ανακάλυψε μια εξαιρετικά διατηρημένη νωπογραφία που απεικονίζει τον μυθικό κυνηγό Νάρκισσο, να κοιτάζει εκστασιασμένος την αντανάκλαση του σε μια λιμνούλα.

Η φιγούρα του Νάρκισσου, ο οποίος - σύμφωνα με τον μύθο - γοητεύτηκε τόσο από την εικόνα του στο νερό, που τελικά πέθανε από τον ανικανοποίητο προς εαυτόν έρωτά του, ήταν ένα αρκετά κοινό θέμα στη ρωμαϊκή πόλη του πρώτου αιώνα μ.Χ.

Η ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, σημειώθηκε στο αίθριο του σπιτιού όπου, τον περασμένο Νοέμβρη, οι ανασκαφές έφεραν στο φως μια άλλη τοιχογραφία, η οποία απεικονίζει μια ερωτική σκηνή από τον αρχαιοελληνικό μύθο της Λήδας και του Κύκνου.

«Η ομορφιά αυτών των χώρων μας οδήγησε να αλλάξουμε τον προγραμματισμό μας και να συνεχίσουμε να σκάβουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε εχθές η επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων, Αλφονσίνα Ρούσο.

Όπως εξήγησε, στο μέλλον θα είναι εφικτό να ανοίξει μέρος της εντυπωσιακής αρχαίας οικίας για το κοινό. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ανασκαφή πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού για την σταθεροποίηση και τον επαναπροσδιορισμό των «μέτωπων» ανασκαφής στην αρχαία πόλη, με τίτλο Great Pompeii Project.

Η αρχαία Πομπηία καταστράφηκε το 79 μ.Χ. από μια έκρηξη που σκότωσε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους. Τα ερείπια της εντυπωσιακής πόλης αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο.

Η αρχαιολογική τοποθεσία, που προσελκύει περίπου 4 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου από το 2013, όταν η Unesco απείλησε να την εντάξει στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς σε κίνδυνο, εάν οι ιταλικές αρχές δεν έκαναν κάτι για να βελτιώσουν τη συντήρησή της.

Στις 16 Οκτωβρίου, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια επίγραφή που μεταθέτει δύο μήνες αργότερα την 
έκρηξη του Βεζούβιου. Όπως φαίνεται, το καταστροφικό γεγονός συνέβη τον Οκτώβριο του 79 μ.Χ, και όχι τον Αύγουστο, όπως πιστευόταν μέχρι πρότινος.

narcissus

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: ΝάρκισσοςΠομπηία

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή