Ελευθέριος Βενιζέλος: ο οραματιστής του εφικτού, του Θάνου Βερέμη. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε

2005 Views
Ελευθέριος Βενιζέλος: ο οραματιστής του εφικτού, του Θάνου Βερέμη. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε Ελευθέριος Βενιζέλος: ο οραματιστής του εφικτού, του Θάνου Βερέμη. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε


Χριστός Ανέστη! Επιστρέψαμε στη βάση μας, αφού πρώτα ανατροφοδοτήσαμε το πνεύμα μας. Τις προηγούμενες ημέρες ολοκλήρωσα το βιβλίο του καθηγητή ιστορίας Θάνου Βερέμη, στο οποίο πρωταγωνιστεί –όπως προδίδει ο τίτλος- ο πάλαι ποτέ πολιτικός της χώρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Σπουδαία πολιτική φιγούρα και σπάνιο διαπραγματευτικό μυαλό, αποτελεί τελευταίως μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.
 

Η Υπόθεση:

Ο συγγραφέας αναφέρεται στην πολιτική προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου και αναλύει το έργο του, καθώς και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην πορεία και την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα. Αναφέρεται στις ενέργειές του ως πολιτική του εφικτού. Ξεκινώντας από την κρητική σταδιοδρομία του Βενιζέλου το 1909 και φτάνοντας ως τον Μεσοπόλεμο, παρουσιάζονται όλα τα στάδια και οι πράξεις του κρητικού ηγέτη, θετικές και αρνητικές. Από το κρητικό ζήτημα και τη στάση που διατήρησε με τις διαπραγματεύσεις του με τις Μεγάλες Δυνάμεις, έως την αναθεωρητική Βουλή, την ανόρθωση και την εξωτερική πολιτική στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων του 1912- 14. Ο ρόλος του στην προσάρτηση της Κρήτης στην Ελλάδα. Ο Διχασμός και τα αίτια της αντιπαλότητας με τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο. Η Μεγάλη Ιδέα και η καταστροφή στη Μικρά Ασία, η Συνθήκη της Λωζάνης. Επιπλέον, αναφέρεται η περίοδος της απουσίας του από τα πολιτικά πράγματα και η μετέπειτα τετραετία του 1928- 1932, το κίνημα του 1935 και το τέλος (1936). Μαζί με αυτά, αναλύονται η εσωτερική και εξωτερική πολιτική, η μορφή της εκπαίδευσης, η οικονομία, ο στρατός, η κοινωνία της χώρας. Παράλληλα, φαίνεται ο αντίκτυπος που είχε η πολιτική πράξη και ο λόγος στη μετέπειτα διαμόρφωση της πραγματικότητας στην Ελλάδα. Ο φιλελευθερισμός, η αρχή του κινήματος των Φιλελευθέρων και το τέλος του, με την μετάλλαξή του.     
 

Αξίζει:

Καλοδουλεμένο και καλογραμμένο, με φροντισμένη έκδοση, πρόκειται για ένα εγχειρίδιο πολιτικής ιστορίας, σκέψης και πράξης. Ο συγγραφέας όντας ιστορικός, προσπαθεί να φωτίσει τις πτυχές της σκέψης και του έργου ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη. Με γνώμονα την αντικειμενικότητα, στηρίζει τις απόψεις του σε ιστορικές πηγές, τις οποίες παρουσιάζει δίνοντας χάρτες, χρονολόγιο, προλογικό σημείωμα, γενεαλογία. Το κείμενο είναι ολοκληρώνεται με τον επίλογο, τη βιβλιογραφία και το ευρετήριο επιλεγμένων όρων και ονομάτων. Είναι μια εξαιρετική δουλειά, ένα ακόμη έργο που συμπληρώνει τη βιβλιογραφία της πολιτικής ιστορίας. Είναι χρήσιμο να διαβάσουμε σχετικά με μια πολιτική μορφή που στιγμάτισε με το έργο της την ελληνική πραγματικότητα, όπως τη βιώνουμε σήμερα. Αν μη τι άλλο, βοηθάει να σκεφτούμε, να συνειδητοποιήσουμε και να προβληματιστούμε. Ο λόγος είναι πολύ καλός και διαβάζεται ευχάριστα.
 

Δεν αξίζει:

Για όσους ενδιαφέρονται αποκλειστικά για ξένους πολιτικούς. Επίσης, για όσους δεν ενδιαφέρονται για ιστορία και ειδικότερα για πολιτική ιστορία. Όσο για τα παιδιά, αν δεν είναι σε ηλικία Λυκείου, δεν θα μπορέσουν να κατανοήσουν εύκολα (πέραν εξαιρέσεων) το νόημα του κειμένου.
 
Θάνος Βερέμης, Ελευθέριος Βενιζέλος: ο οραματιστής του εφικτού, εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2017, σσ. 304.
 
Βαθμολογία:
4/5  
 
Πληροφορίες για το βιβλίο διαβάστε ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή