Ο Τρελοκαμπέρος στους αιθέρες, της Αντιγόνης Καμπέρου. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε.

1439 Views
Ο Τρελοκαμπέρος στους αιθέρες, της Αντιγόνης Καμπέρου. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε. Ο Τρελοκαμπέρος στους αιθέρες, της Αντιγόνης Καμπέρου. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε.


Οι εκδόσεις Ψυχογιός έχουν δημιουργήσει μια καλή και πρωτότυπη σειρά βιβλίων φιλαναγνωσίας και κατανόησης, που αναφέρεται σε νήπια και παιδιά. Καλύπτουν πέντε ηλικιακές ομάδες, ξεκινώντας από την πιο μικρή (2 ετών) και φτάνοντας ως την πιο μεγάλη (11+). Κάθε σειρά σηματοδοτείται από ένα φρούτο με το αντίστοιχο χρώμα, που την κάνει παιχνιδιάρικη. Για αυτή την εβδομάδα προτείνεται ένα ολοκαίνουργιο βιβλίο από την πορτοκαλί σειρά, του Λωτού (9-11 ετών). Κι επειδή σε λίγες μέρες γιορτάζουμε την μεγάλη και λαμπρή επέτειό μας, το περιεχόμενο είναι ιστορικό.
 

Η Υπόθεση:  

Ο μικρός Αλέξανδρος ζει στην Αθήνα του 1912. Ετοιμάζεται να πάει με τους γονείς του σε ένα σπουδαίο γεγονός: ένας Έλληνας στρατιωτικός, ο Δημήτρης Καμπέρος, θα πετάξει για πρώτη φορά με το διπλάνο «Δαίδαλος». Όλος ο κόσμος σπεύδει στο Φάληρο για να παρακολουθήσει την επίδειξη, η οποία ήταν επιτυχής. Ο μικρός Αλέξανδρος κατενθουσιάστηκε με το θέαμα, το οποίο θα ξαναδεί πολλές ακόμη φορές. Μια μέρα που επισκέφτηκε τον ζωολογικό κήπο, ο αεροπόρος θα πετάξει από πάνω τους. Λίγες ημέρες μετά, το διπλάνο θα πραγματοποιήσει παγκόσμιο ρεκόρ ως υδροπλάνο, ενώ λίγο αργότερα, θα συμμετάσχει στους Βαλκανικούς πολέμους, από όπου θα επιβιώσει αλώβητο. Ο Αλέξανδρος ονειρεύεται να πετάξει δίπλα στον τολμηρό αεροπόρο και το βάζει πείσμα. Θέλει να ασχοληθεί με τα αεροπλάνα, ακόμη κι όταν θα μεγαλώσει.   
 

Αξίζει:

Όμορφη κι ευχάριστη ιστορία. Το κείμενο είναι μεστό, γραμμένο σε λόγο κατανοητό. Η πλοκή εξελίσσεται κανονικά, χωρίς να κουράζει. Έχει ωραίες περιγραφές, που δημιουργούν εικόνες και καλούς διαλόγους, που φωτίζουν τους χαρακτήρες και αποδίδουν ζωντάνια και αμεσότητα στην αφήγηση. Επίσης, είναι λιτά εικονογραφημένο με όμορφες παραστάσεις, όπως αρμόζει σε ένα βιβλίο που αναφέρεται σε αυτές τις ηλικίες και χωρίζεται σε μικρά κεφάλαια. Το καλό είναι ότι με την ανάγνωση το παιδί θα μάθει για κάτι που συνέβη στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Ακόμη, θα πληροφορηθεί σχετικά με την ετυμολογία τόπων και ονομάτων. Θα διακρίνει το όνειρο του μικρού ήρωα και θα κατανοήσει το πείσμα του να πραγματοποιήσει τον στόχο του και να ακολουθήσει το όνειρό του.  
 

Δεν αξίζει:

Αν δεν θέλετε το παιδί σας να διαβάσει ένα καλό κείμενο, που επιπλέον θα προσφέρει γνώση και θα τονώσει τις ιδέες του. Επίσης, αν δεν σας αρέσει το είδος και προτιμάτε κάποιο βιβλίο με κοινωνικό περιεχόμενο ή αν θεωρείται μικρό.
 
 
Αντιγόνη Καμπέρου, Ο Τρελοκαμπέρος στους αιθέρες, εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2018, σσ. 72.
 
Βαθμολογία:
4/5  

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή