Το διδακτικό «Οικονομία, Πόλεμος και Θεσμοί» του Εμμανουήλ-Μάριου Ν. Οικονόμου.

2555 Views
Το διδακτικό «Οικονομία, Πόλεμος και Θεσμοί» του Εμμανουήλ-Μάριου Ν. Οικονόμου. Το διδακτικό «Οικονομία, Πόλεμος και Θεσμοί» του Εμμανουήλ-Μάριου Ν. Οικονόμου.

.

Διάβασε και σχολιάζει η Μαριάννα Μπουρουτζή.


 
Κάτι οι επικείμενες εκλογές, κάτι η Ευρώπη που πάει από το κακό στο χειρότερο, κάτι η οικονομία που βρίσκεται στα τάρταρα, λίγο το PSI, που ανάθεμα κι αν κατάλαβες ποτέ τι είναι, σε κάνουν να σκέφτεσαι αυτό που κυριαρχεί στην εποχή. Το χρήμα. Δεν σε νοιάζει τίποτα. Δεν σε νοιάζει ποιος είσαι και πού πηγαίνεις. Δεν σε νοιάζει αν έχεις ανεπτυγμένο πνεύμα και πολιτισμό. Μόνο να έχεις χρήμα, για να μπορείς να κινηθείς και να κοιμηθείς ήσυχος, κοινώς να επιβιώσεις. Αλήθεια, τι συνέβαινε παλιά, στα αρχαία ακόμη χρόνια; Ρίξε μια ματιά εδώ, για να σου φύγει η απορία.  
 

Η Υπόθεση:

Ο συγγραφέας αναφέρεται στην αρχαία Αθήνα. Χρονικά, καλύπτει την περίοδο από την αρχαϊκή έως την κλασσική περίοδο (750-323 π. Χ). Μέσα από εκτενή κεφάλαια, αναλύει την οικονομική κατάσταση των Αθηναίων και αναφέρεται στην γενικότερη εικόνα της οικονομίας την τότε εποχή. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται σε έννοιες όπως η μακροκουλτούρα και ο μακροπολιτισμός, τους παράγοντες που κατάφεραν να γεννήσουν τη δημοκρατία. Επίσης, αναλύονται οι πρώτες δημοκρατικές αξίες και τα περιουσιακά δικαιώματα που δημιούργησαν τον μακροπολιτισμό στην αρχαία ελληνική κοινωνία. Ακόμη, αναφέρεται τόσο στους πολιτικούς όσο και στους οικονομικούς θεσμούς του αθηναϊκού κράτους και της αθηναϊκής δημοκρατίας, τις πτυχές και τις λειτουργίες τους στα πλαίσια της ελευθερίας, της ισότητας και της ισορροπίας. Μέσα σε δέκα κεφάλαια, θα διαβάσεις για τον Σόλωνα, για τη διαμάχη του Κλεισθένη με τον Ισαγόρα, θα εξετάσεις τη μορφολογία του εδάφους, που συντελεί και αυτό στην εξέλιξη. Θα μάθεις ακόμη και τί συνέβαινε στην Ομηρική περίοδο, τι γινόταν με τις περιουσίες. Θα εντρυφήσεις στα στοιχεία του πολιτισμού. Θα μάθεις τους λόγους που διεξάγονταν οι πόλεμοι. Θα μάθεις τι έκαναν ο Κλεισθένης και ο Περικλής. Θα κατανοήσεις πώς λειτουργούσε η πόλη- κράτος της Αθήνας και γιατί και ποια ήταν η τύχη των κοινωνικών ομάδων που ζούσαν σε αυτό (γυναίκες, δούλοι, μέτοικοι), καθώς επίσης και πώς διαμορφωνόταν η κοινωνική διαστρωμάτωση.
 

Ρίξε μια ματιά!

Πρόκειται για μια καλογραμμένη επιστημονική εργασία ενός ακαδημαϊκού προσώπου, συνοδευόμενη από μια πολύ καλή έκδοση. Αναλύει μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε ένα συγκεκριμένο μέρος και παρέχει σημαντικά ιστορικά στοιχεία, των οποίων τις πηγές μας αποκαλύπτει στο τέλος. Περιλαμβάνει πλούσια βιβλιογραφία, συμπεράσματα και προτάσεις, βοηθητικές σημειώσεις, διαγράμματα, σχήματα και εικόνες, για αποσαφήνιση και κατανόηση. Παρότι είναι εξειδικευμένο, το μεγαλύτερο μέρος του διαβάζεται άνετα. Γενικότερα, προσφέρει μια ενδιαφέρουσα οπτική, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε και μας δίνει τη δυνατότητα να διαβάσουμε.  
 

Άστο καλύτερα…

Αν δεν είσαι λάτρης του επιστημονικού είδους και τέτοια κείμενα σου φαίνονται ‘’βαριά’’.
 
 
Εμμανουήλ-Μάριος Ν. Οικονόμου, Οικονομία, Πόλεμος και Θεσμοί, η αρχαία Αθήνα από την αρχαϊκή ως την κλασσική περίοδο (750-323 π. Χ.) , εκδόσεις Ενάλιος, Αθήνα 2018, σσ. 656.
 
Βαθμολογία:
 
3,8/5 
.
Δείτε αυτά:
/
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ
.
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2019: πρόγραμμα εκδηλώσεων ΕΔΩ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Συνεχίζονται οι προβολές της παράστασης «Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Συνεχίζονται οι προβολές της παράστασης «Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
με 0 Σχόλια 688 Views

 Το «Όνειρο στο κύμα, Έρως Ήρως», η παράσταση που βασίζεται στα ομώνυμα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε διδασκαλία ερμηνείας και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή