Το «Μόναχο» του Ρόμπερτ Χάρις. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε

1924 Views
Το «Μόναχο» του Ρόμπερτ Χάρις. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε Το «Μόναχο» του Ρόμπερτ Χάρις. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε

  

 Διάβασε και σχολιάζει η Μαριάννα Μπουρουτζή.


Συνέβη σχεδόν 75 χρόνια πριν. Δεν ξεχνάμε. Δεν προσπερνάμε. Προσπαθούμε να μαθαίνουμε. Προτού οι ευρωπαϊκές χώρες προλάβουν να ανασυγκροτηθούν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην ηπειρωτική Ευρώπη ανεβαίνουν τα φασιστικά καθεστώτα. Το χειρότερο όλων είναι το γερμανικό, όπου ο Αδόλφος Χίτλερ με το επιτελείο του εγκαθιδρύει τη δικτατορία, έχοντας εκλεγεί από τον γερμανικό λαό με δημοκρατικές διαδικασίες. Παρά την ήττα της χώρας στον προηγούμενο πόλεμο, είναι αποφασισμένος για έναν δεύτερο γύρο πολέμου, σκληρό και αδυσώπητο. Οι Άγγλοι, κύριοι αντίπαλοι, έχοντας βασικό μέλημα την ειρήνη για την ευημερία της κατεστραμμένης τους χώρας, προσπαθούν να αποτρέψουν τα επικείμενα γεγονότα, με τον πρωθυπουργό Τσάμπερλαιν να αγωνίζεται σε έναν διπλωματικό πυρετό… Ο συγγραφέας Ρόμπερτ Χάρις φωτίζει τη συμφωνία του Μονάχου το 1938, που ελάχιστα γνωρίζουμε, αλλά αξίζει να μάθουμε.
 

Η Υπόθεση:

Ο Χιου Λέγκατ είναι γραμματέας του πρωθυπουργού της Αγγλίας Τσάμπερλαιν, σε μια περίοδο κατά την οποία η Αγγλία και η Γερμανία βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις και αποτυχημένες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αποφευχθεί μια επικείμενη πολεμική σύρραξη. Παραλαμβάνει ένα ανώνυμο έγγραφο, που αναφέρει τις κινήσεις του Χίτλερ και την αγωνία των Τσεχοσλοβάκων. Θα το παραδώσει με τη σειρά του στον υφυπουργό Κάντογκαν. Συγκαλείται συμβούλιο, κατόπιν τηλεγραφήματος από τη Γερμανία. Μετά από αυτό, ο Τσάμπερλεν προσπαθεί να συνομιλήσει με τον Μουσολίνι, ο οποίος όμως παίρνει το μέρος του Χίτλερ. Αποφασίζεται να μεταβεί αποστολή στο Μόναχο και σχεδιάζεται ένα ταξίδι.
.
Ο Χάρτμαν είναι ο αντίστοιχος γραμματέας του επιτελείου του Χίτλερ. Παράλληλα, μαζί με ανθρώπους που διαφωνούν με τη γενικότερη πολιτική του Χίτλερ, θα βοηθήσει στον σχεδιασμό πραξικοπήματος. Για τον λόγο αυτόν, θα ταξιδέψει με το τρένο του Χίτλερ για το Μόναχο.
Εκεί θα φτάσουν οι αποστολές των χωρών της Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας. Η σύσκεψη θα κρατήσει πάνω από δύο μέρες, στο γραφείο του Χίτλερ. Παρόντες από ένας πρωθυπουργός με έναν σύμβουλο. Ο Λέγκατ προσπαθεί να επικοινωνήσει με το Λονδίνο, για να ενημερώσει, όμως δυσκολεύεται. Ο Χάρτμαν προσπαθεί να προσεγγίσει τον Λέγκατ και να του δώσει ένα σημαντικό έγγραφο για τον Τσάμπερλεν. Μέσα σε όλα αυτά, οι Τσέχοι φρουρούμενοι, δεν μπορούν να βγουν από το δωμάτιο του ξενοδοχείου και να συμμετάσχουν σε μια σύσκεψη που αφορά στη χώρα τους. Τί θα συμβεί τελικά; Από πού γνωρίζονται Λέγκατ και Χάρτμαν και ποιο το παρελθόν τους; Ποιος του έδωσε τελικά εκείνο το έγγραφο; Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των πρωθυπουργών;

Ρίξε μια ματιά:  

Και διάβασέ το προσεκτικά, γιατί του αξίζει. Με σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα, έχοντας μελετήσει και βασιστεί σε ιστορικές πηγές (τις οποίες αναφέρει στο τέλος) και χωρίς περιττά σχόλια, δημιουργεί ένα ωραίο ιστορικό θρίλερ με πρωταγωνιστή την κατασκοπεία. Τα μέρη του βιβλίου χωρίζονται σε ημέρες πράγμα που το καταχωρεί στα χρονικά. Φωτίζει τα γεγονότα της συμφωνίας του Μονάχου και σκιαγραφεί τους χαρακτήρες και το ήθος των πρωθυπουργών, ειδικά των μεγάλων πρωταγωνιστών Χίτλερ και Τσάμπερλεν. Η πλοκή είναι εξαιρετική και όσο κορυφώνεται γίνεται καθηλωτική. Έχει εξαιρετικό σασπένς, διατηρεί το ενδιαφέρον και προκαλεί την αγωνία. Η έκδοση είναι φροντισμένη και η μετάφραση εξαιρετική.      
 

Άστο καλύτερα...

Αν δεν σε ενδιαφέρει μια σημαντική πτυχή ενός σπουδαίου γεγονότος ή αλλιώς ένα ακόμα μάθημα της ιστορίας.
 
Βαθμολογία:
3,9/5
 
.
.
Δείτε αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ

.
Ρόμπερτ Χάρις, Μόναχο, εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2018, σσ. 392. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή