Ο Μαγικός κόσμος του Χρωστήρα στη νεοσύστατη Ελλάδα, του Περικλή Μπαλάφα.

1675 Views
Ο Μαγικός κόσμος του Χρωστήρα στη νεοσύστατη Ελλάδα,  του Περικλή Μπαλάφα. Ο Μαγικός κόσμος του Χρωστήρα στη νεοσύστατη Ελλάδα, του Περικλή Μπαλάφα.

.
Διάβασε και σχολιάζει η Μαριάννα Μπουρουτζή.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης φημίζεται για τους ταλαντούχους ανθρώπους και την ατέρμονη αγάπη για την τέχνη. Εδώ και κάποιες δεκαετίες εδράζεται και λειτουργεί ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ζωγράφων Βορείου Ελλάδος, στους κόλπους του οποίου εντάσσονται και δραστηριοποιούνται αρκετοί ζωγράφοι της πόλης και των γύρω περιοχών. Ο πρόεδρος του συλλόγου, κος Περικλής Μπαλάφας, κατεξοχήν άνθρωπος της τέχνης και επάξιος εκπρόσωπός της, δημοσιεύει στο κοινό ένα πολύ καλό και χρήσιμο εγχειρίδιο.
 

Η Υπόθεση:

Ο συγγραφέας πραγματοποιεί μια αναδρομή στο παρελθόν. Ξεκινώντας από τα γεγονότα της εθνικής παλιγγενεσίας και της σύστασης του ελληνικού κράτους, ταξιδεύει καλλιτεχνικά και ζωγραφικά μέχρι τα νεότερα χρόνια. Με πρωταγωνιστή τον πολύτιμο χρωστήρα, ήτοι το πινέλο, αναφέρεται στα διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα που επικράτησαν ανά εποχή, όπως η Επτανησιακή Σχολή, η Σχολή του Μονάχου. Ενδιατρίβει σε σπουδαίους ζωγράφους όπως ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Νικόλαος Γύζης, ο Θεόδωρος Βρυζάκης κ.ά. Πραγματοποιεί ειδική μνεία σε μεγάλους θρησκευτικούς ζωγράφους, όπως ο Θεοφάνης ο Κρης ή ο Τζώρτζης ο Κρης. Καταγράφει τις δυσκολίες που επικρατούσαν πριν και μετά την εποχή της απελευθέρωσης, τα ρεύματα που επικρατούσαν στην Ευρώπη και αυτά που ίσχυαν στην Ελλάδα. Παράλληλα, καταθέτει τις σκέψεις του και επικοινωνεί τις φιλοσοφημένες του απόψεις σχετικά με την εκάστοτε επικρατούσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
 

Ρίξε μια ματιά:

Είναι ένα πολύ πλούσιο εγχειρίδιο. Είναι καλογραμμένο, με φροντισμένη έκδοση, που καταφέρνει να συνδυάσει τα ιστορικά στοιχεία, την πληροφορία, την καθαρή τεχνική ανάλυση και τον προσωπικό σχολιασμό. Ο συγγραφέας, άριστος γνώστης της ζωγραφικής τέχνης, δίνει εξαιρετικές ιστορικές πληροφορίες, αποδομένες σε πολύ καλή γλώσσα, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να αποτυπώσει την άποψη και τη φιλοσοφική του αναζήτηση, προκαλώντας τον αναγνώστη να προβληματιστεί και να σκεφτεί μαζί του. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο του βιβλίου είναι η αντιπροσωπευτική εικονογράφηση, που καθιστά το λόγο κατανοητό σε όλους, γνώστες και μη. Αξίζει, γιατί ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει και έπειτα να αναγνωρίσει ζωγράφους που τους έχει ακουστά, αλλά και άλλους, που δεν τους ήξερε μέχρι τώρα, αποκτώντας μια άλλη οπτική.
 

Άστο καλύτερα…

Αν δεν σε ενδιαφέρει η τέχνη ή η ελληνική τέχνη.
 
Περικλής Μπαλάφας, Ο Μαγικός κόσμος του Χρωστήρα στη νεοσύστατη Ελλάδα, εκδόσεις Εχέδωρος, Θεσσλονίκη 2018, σσ. 312.  
Βαθμολογία:
4/5 


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
117 Υπουργοί Πολιτισμού και 161 αντιπροσωπείες στη Σύνοδο της UNESCO
117 Υπουργοί Πολιτισμού και 161 αντιπροσωπείες στη Σύνοδο της UNESCO
με 0 Σχόλια 765 Views

 Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη είχε σειρά από εποικοδομητικές διμερείς συνεργασίες και συναντήσεις

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή