Λαϊκά παραμύθια της Ανατολικής Ρωμυλίας (Καβακλί, Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι), της Κ. Παπασταϊκούδη. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε.

2022 Views
Λαϊκά παραμύθια της Ανατολικής Ρωμυλίας (Καβακλί, Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι), της Κ. Παπασταϊκούδη. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε. Λαϊκά παραμύθια της Ανατολικής Ρωμυλίας (Καβακλί, Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι), της Κ. Παπασταϊκούδη. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε.

  

Διάβασε και σχολιάζει η Μαριάννα Μπουρουτζή.

Τούτος ο τόπος είναι πλούσιος από παράδοση. Όπου κι αν βρεθείς, όπου κι αν σταθείς, απ’ όπου κι αν περάσεις, θα ακούσεις μελωδίες, θα μυρίσεις αρώματα, θα γευτείς γεύσεις, θα συμμετάσχεις σε δρώμενα, θα ακούσεις τοπικούς μύθους και παραμύθια. Όχι φανταστικά, μα βγαλμένα από την καθημερινή ζωή. Αυτό είναι που τα κάνει ξεχωριστά, διδακτικά και διαχρονικά. Είναι πάντα ευχάριστο και διασκεδαστικό να ακούς από τους παππούδες ιστορίες που σε γεμίζουν με πλούσια συναισθήματα και ζωντανεύουν ξεχασμένες εικόνες, εποχές, πατρίδες… Το πρώτο βιβλίο για το 2019 με ταξίδεψε στην Ανατολική Ρωμυλία των παππούδων μου και μου μετέφερε ιστορίες που εκείνοι, δυστυχώς, δεν πρόλαβαν να μου αφηγηθούν. Η γιατρός - συγγραφέας κα. Κωνσταντίνα Παπασταϊκούδη τα συνέλεξε και μας τα παρουσιάζει στο δεύτερο βιβλίο της.

Η Υπόθεση:

Ο Χότζας, η παπαδιά, κορίτσια, αγόρια, μυλωνάδες, νύφες, παπάδες, δικαστές, κακές πεθερές, γιαγιάδες, γυναίκες και άνδρες, δράκοι, αλεπούδες, αγριάνθρωποι, γαϊδούρια, άλογα, βατραχάκια, διαβόλια και άγγελοι και άλλοι πολλοί πρωταγωνιστούν σε μια πληθώρα σύντομων παραμυθιών, άλλοτε ξεκαρδιστικών και άλλοτε σοβαρότερων και στοχαστικότερων. Στις σελίδες του βιβλίου φιλοξενούνται περιπέτειες για παιδάκια με ασημένια κεφαλάκια, παιδάκια με κουδουνάκια, πεντάμορφες κοπέλες που τις κυνηγούν αμφιβόλου ποιότητας παλικάρια, η περιπέτεια μιας παπαδιάς με τη γούνα της. Ένας μυλωνάς που μοιράζει τσουρέκια σε όποιον πει ψέματα, η συνάντηση μιας αλεπούς με έναν λύκο, ένας αγράμματος παπάς, ένας ράφτης που αρέσκεται να τρώει πίτες. Πάνω απ’ όλα, διακρίνονται οι αντιλήψεις, τα ήθη και τα έθιμα των Θρακιωτών της Ανατολικής Θράκης. Περνά η παράδοση και ο τρόπος σκέψης και η νοοτροπία των Θρακιωτών.
 

Ρίξε μια ματιά:

Η συγγραφέας μας παρουσιάζει ένα σπουδαίο έργο, σε μια εξαιρετική και φροντισμένη έκδοση, το οποίο περιλαμβάνει μια συλλογή με τα παραμύθια από τις περιοχές του Καβακλή, του Μικρού και Μεγάλου Μοναστηριού της Ανατολικής Ρωμυλίας. Μέσα από αυτό περνάει ολόκληρη η Θρακική παράδοση μαζί με την ιδιωματική γλώσσα, καθώς οι ιστορίες αποδίδονται παράλληλα στην παραδοσιακή ντοπιολαλιά και στη δημοτική, μεταφρασμένες. Τα παραμύθια κατατάσσονται σύμφωνα με τον διεθνή κατάλογο ATU και χωρίζονται σε κεφάλαια. Επιπλέον, παρέχονται σημαντικές πληροφορίες για την Ανατολική Ρωμυλία και ειδικά για το γλωσσικό ιδίωμα του Καβακλή. Συνοδεύεται από πλούσια βιβλιογραφία. Είναι ευχάριστο και διαβάζεται από όλες τις ηλικίες. Αποτελεί ένα σημαντικό ενθύμιο πολιτιστικής κληρονομιάς, μια σημαντική παρακαταθήκη, που όλοι θα ήταν καλό να έχουμε.
 

Άστο καλύτερα…

Αν δεν υπάρχει το παραμικρό ψήγμα ενδιαφέροντος για την ελληνική παράδοση.   
 
Βαθμολογία:
3,9/5
.
 
Κωνσταντίνα Σ. Παπασταϊκούδη, Λαϊκά παραμύθια της Ανατολικής Ρωμυλίας (Καβακλή, Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι), Θεσσαλονίκη 2018, εκδόσεις Αννίκουλα, σσ. 272.

*Το βιβλίο πωλείται στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ανίκουλα, Εγνατίας 148.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή