Διαβάσαμε «Το κορίτσι της ντροπής» της Σοφίας Βόικου και σχολιάζουμε.

2615 Views
Διαβάσαμε «Το κορίτσι της ντροπής» της Σοφίας Βόικου και σχολιάζουμε. Διαβάσαμε «Το κορίτσι της ντροπής» της Σοφίας Βόικου και σχολιάζουμε.

Διάβασε και σχολιάζει η Μαριάννα Μπουρουτζή

 
 
Μετά από πολλές επιτυχίες, η συγγραφέας μας αφιερώνει ένα ακόμη μυθιστόρημα, με τις καλύτερες πρώτες ύλες: ιστορία, πραγματικότητα, καθαρότητα, σοβαρότητα.. O σκοπός είναι να σε γυρίσει πίσω στις ρίζες σου. Να σου μάθει τι σημαίνει να ακούς την καρδιά σου. Ανέχεις όρεξη για μια υπόθεση με πλοκή που ξετυλίγεται πέρα από τα στεγανά μιας σημαντικής εποχής, αυτό είναι το βιβλίο σου!
 

Η Υπόθεση:  

Αθήνα, 1941: οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα. Οι Έλληνες αντιστέκονται και μπλέκονται σθεναρά στον πόλεμο. Η Βιολέτα, ερωτεύεται τον γερμανό δεκανέα Γκούσταφ, ο οποίος έχει διαβάσει για την αρχαία Ελλάδα και τους μύθους της και έχει σπουδάσει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο. Ο έρωτάς τους είναι παράφορος και δεν σχετίζεται με μια σχέση μεταξύ εχθρών. Η τοπική κοινωνία όμως, θα τους καταδικάσει και ειδικότερα τη Βιολέτα. Από τον έρωτά των δυο νέων θα προκύψει η Λένη, την οποία δεν θα αποδεχτούν και δεν θα διστάσουν να κακομεταχειρίζονται. Ένας έρωτας και μια ζωή δίχως όμορφο τέλος.
 
Ολλανδία και Αθήνα 2004: Πολλά χρόνια μετά, η Λένη θα λάβει ένα γράμμα, που αφορά στον θάνατο της μητέρας της. Με αφορμή αυτό, θα ταξιδέψει και θα προσπαθήσει να βρει τις ρίζες της. Θα γνωρίσει τον ζωγράφο γείτονα της μητέρας της, τον Νικηφόρο, ο οποίος ζωγραφίζει μια κοπέλα στο παράθυρο. Παράλληλα, ο Γιόχαν, θέλει να κάψει τις δικές του ρίζες, που σχετίζονται με εγκλήματα και τερατουργήματα.
 
Σ’ αυτή την ιστορία αποκαλύπτονται χωρίς ντροπές και περιστροφές οι ιδέες μιας εποχής, η προπαγάνδα που οδήγησε σε έναν μεγάλο πόλεμο. Περιγράφονται οι τρόποι που οι άνθρωποι γίνονται θύματα σαθρών ιδεολογιών, που είναι άκρως επικίνδυνες. Περιγράφονται τα βάσανα και οι αγωνίες ανθρώπων που βρίσκονται να εγκληματούν εν αγνοία τους.
 
.

Ρίξε μια ματιά!

Μια ακόμη άρτια γραφή από τη συγγραφέα,η οποία, με αφορμή μια πραγματική ιστορία, επιτυγχάνει να φωτίσει κοινωνικές και πολιτικές πτυχές της εποχής. Η πλοκή εξελίσσεται με πλούσιες εικόνες, καλές περιγραφές και ωραίους διαλόγους, που φωτίζουν πρόσωπα και γεγονότα. Οι χαρακτήρες των πρωταγωνιστών και των δευτερευόντων προσώπων της ιστορίας σκιαγραφούνται σταδιακά, καθένας ανάλογα με τον ρόλο που διαδραματίζει στην ιστορία. Ο αναγνώστης θα συγκινηθεί με τη Βιολέτα, θα νιώσει συμπόνοια για τη Λένη, το Νικηφόρο, τον Γιόχαν, θαυμασμό για τον Γκούσταφ, αλλά και εκνευρισμό για τους γείτονες, την οικογένεια και τους ξένους. Τα γεγονότα παρατίθενται φροντισμένα, ώστε η ιστορία να μην αποτελεί ακόμη ένα ρομάντζο με προβλέψιμο τέλος. Καταφέρνει να δώσει πλούσια πνευματική τροφή.
 

Άστο καλύτερα… 

Αν δεν είσαι του ιστορικού και έχεις εξαντλήσει το ενδιαφέρον για αληθινές ιστορίες, ειδικά όσες αναφέρονται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, αν περίμενες μια διαφορετική θεματολογία από τη συγκεκριμένη συγγραφέα.
 

Σοφία Βόικου, Το κορίτσι της ντροπής, εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2019, σσ. 440.

 

Βαθμολογία:

3,9/5

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αξίζει άραγε ο ντόρος για μια θεατρική υπόκλιση; Πίτσα Στασινοπούλου | «Στον παλμό των φουαγιέ»
Αξίζει άραγε ο ντόρος για μια θεατρική υπόκλιση; Πίτσα Στασινοπούλου | «Στον παλμό των φουαγιέ»
με 0 Σχόλια 2215 Views

Πρόκειται άραγε για αδιάφορη, τυπική χαιρετούρα κλεισίματος; Ποιοι λόγοι επιβάλλουν «πρωτόκολλο ιεραρχίας» στην υπόκλιση; Κατά πόσο δικαιούται κάποιος να το παραβιάζει «τιμής ένεκεν»; Από τη στήλη «Στον παλμό των φουαγιέ» της Πίτσας Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή