Γυναίκες και εξουσία, της Μάρι Μπέαρντ. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε.

1549 Views
Γυναίκες και εξουσία, της Μάρι Μπέαρντ. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε. Γυναίκες και εξουσία, της Μάρι Μπέαρντ. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε.


Διάβασε και σχολιάζει η Μαριάννα Μπουρουτζή
 
Μέρες που είναι, όλες τις καταστάσεις τις αποκαλούμε σε γένος θηλυκό. Είχαμε άλλωστε και την τιμητική μας πριν από λίγες μέρες. Κακά τα ψέματα, η γυναίκα παίζει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή, όπως ακριβώς η Φύση (κι αυτή γένους θηλυκού). Στην πορεία των ετών και των χιλιετηρίδων η θέση της στην κοινωνία ήταν πάντα αμφιλεγόμενη. Ακουγόταν τελικά η φωνή της; Μετρούσε η ύπαρξή της; Είχε λόγο για σημαντικά ζητήματα; Η συγγραφέας Μάρι Μπέαρντ, ούσα κλασικίστρια η ίδια, μας παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον μανιφέστο, γραμμένο για τη γυναίκα.
 

Η Υπόθεση:

Η συγγραφέας καταπιάνεται με τη θέση της γυναίκας στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Προσπαθεί να αναλύσει το γεγονός ότι η γυναίκα δεν είχε δημόσιο λόγο και πάντα υποβιβαζόταν από τον άνδρα, ο οποίος ως σωματικά δυνατότερος την είχε  πειθήνιο όργανο, κλεισμένη στο σπίτι. Ξεκινάει από την αρχαία ελληνική εποχή του Ομήρου, με αναφορά στην Πηνελόπη και τον Τηλέμαχο. Αναφέρεται και στις Αμαζόνες και τις θεές. Συνεχίζει με τη Ρωμαϊκή εποχή και τον Οβίδιο και τις περιπτώσεις της Ιούς ή της Φιλομήλας και τις γυναίκες που μιλούν στο φόρουμ. Περνάει στην πρωτοχριστιανική εποχή, στον μεσαίωνα και την βασίλισσα Ελισάβετ, για να καταλήξει στη σημερινή εποχή και την περίπτωση γυναικών με ισχυρό δημόσιο λόγο, όπως η Χίλαρι Κλίντον, η Έμελι Πάνκχερστ. Γενικότερα, ασχολείται με την εξέλιξη της γυναίκας και τη θέση της στην κοινωνία.
 

Ρίξε μια ματιά!  

Καλογραμμένη και ενδιαφέρουσα μελέτη για τις γυναίκες της Δύσης. Μέσα από το κείμενό της η συγγραφέας καταγγέλλει την κατάφωρη τάση των αντρών σε κάθε περίοδο της ιστορίας για μισογυνισμό, ο οποίος τις έθετε σε δεύτερη μοίρα και τις καταπίεζε ως οντότητες. Παραλληλίζει την αρχαία εποχή με τη νεότερη, με πολύ καλό τρόπο, τονίζοντας τις προκαταλήψεις σχετικά με την ανάληψη δημόσιων αξιωμάτων. Περιλαμβάνει εικόνες και πολυτροπικά κείμενα για περαιτέρω κατανόηση, καθώς και βιβλιογραφικές αναφορές, για τους ψαγμένους/ -ες. Διαβάζεται ευχάριστα και προκαλεί τη σκέψη.
 

Άστο καλύτερα…

Αν δεν έχεις την όρεξη να διαβάσεις κάτι διαφορετικό ή να σχηματίζεις άποψη σχετικά με τις γυναίκες στην αρχαιότητα.
 
Μάρι Μπέαρντ,
Γυναίκες και εξουσία: ένα μανιφέστο, εκδόσεις Μεταίχμιο,
Αθήνα 2018, σσ. 136.  
 
Βαθμολογία:
3,8/5
.
Δείτε αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε  ΕΔΩ
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία ΕΔΩ
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή