Σ’ Άφησα, της Clare Mackintosh. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε…

2214 Views
Σ’ Άφησα, της Clare Mackintosh.  Διαβάσαμε και σχολιάζουμε… Σ’ Άφησα, της Clare Mackintosh. Διαβάσαμε και σχολιάζουμε…

Διαβάσαμε και σχολιάζουμε…

 
Αστυνομική λογοτεχνία... Όμορφη και ιδιαίτερη. Δεν αρέσει σε όλους, ωστόσο την προτιμούν πολλοί και άλλοι τόσοι διακατέχονται από περιέργεια. Μυστήριο, έντονη δράση, ανατρεπτική πλοκή, φαντασία, μύθος, είναι τα κυρίαρχα συστατικά που εξάπτουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ικανό να ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη. Η βόρεια Ευρώπη το γνωρίζει πολύ καλά και από πρώτο χέρι, με τους Βρετανούς να αποτελούν τους μετρ του είδους.
 
Η Υπόθεση:     
‘Ένα κρύο απόγευμα, ένα μικρό παιδί σκοτώνεται σε τροχαίο μπροστά στα μάτια της μητέρας του. Ο επιθεωρητής Ρέι Στίβενς - που αντιμετωπίζει προβλήματα στο σπίτι του με τα δύο έφηβα παιδιά του - μαζί με την συνάδελφό του Κέιτ καλείται να ανακαλύψει τον δράστη. Παράλληλα, η Τζένα Γκρέι προσπαθώντας να ξεφύγει από τη δύσκολη και βασανιστική ζωή που ζει με τον σύντροφό της, θα μετακομίσει σε ένα μακρινό παραθαλάσσιο χωριό. Εκεί, εκτός από τους ιδιοκτήτες των καταλυμμάτων, θα γνωρίσει τον τοπικό κτηνίατρο, με τον οποίο θα συνάψει μια σχέση. Το παρελθόν της όμως, καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Στο μεταξύ, ο επιθεωρητής πιέζεται από άλλες υποθέσεις και κυρίως από το σπίτι του και την κατάσταση του γάμου και των παιδιών του. Θα αφήσει την υπόθεση του ατυχήματος, μα θα την ξαναπιάσει, καθώς επικρατεί μια γενικότερη ευαισθησία σε ό, τι αφορά στα παιδιά. Τα στοιχεία προκύπτουν πολύ αργά. Ψάχνοντας, θα βρεθούν στα ίχνη της Τζένα Γκρέι. Τι μπορεί να γνωρίζει; Ποια είναι η σχέση της με το ατύχημα; Τι συμβαίνει στη ζωή της; Ποιος είναι ο σύντροφός της; Γιατί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τα παιδιά;
 
Αξίζει:
Δυνατό μυθιστόρημα από μια γυναίκα πρώην αστυνομικό, της οποίας η εμπειρία και οι γνώσεις έχουν να πουν πολλά. Τι καλύτερο! Καλογραμμένο, με πολύ καλή μετάφραση και προσεγμένη έκδοση. Οι περιγραφές είναι γλαφυρές και οι διάλογοι καλοί. Έχει διαδοχικές αναδρομικές αφηγήσεις, που μαζί με την εναλλαγή α’ και γ’ προσώπου φωτίζουν ένα ένα τα στοιχεία της υπόθεσης. Η ιστορία χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο περιλαμβάνει το ατύχημα και τη μετάβαση της Τζένα Γκρέι στο παραθαλάσσιο χωριό. Κι εκεί που φαινομενικά δεν προχωρά η πλοκή, έρχεται το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει την εξέλιξη της ιστορίας και τη λύση του μυστηρίου και είναι το πιο συναρπαστικό κομμάτι, με τις ανατροπές να διαδέχονται η μια την άλλη. Κατάλληλο για όσους αρέσκονται στην αστυνομική λογοτεχνία, αλλά όχι στα σκληροπυρηνικά, αλλά και για όσους αρχίζουν να μυούνται στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος. Αξιόλογο, προτείνεται ακόμη και σε όσους δεν αρέσκονται στο είδος.   
 
Δεν αξίζει:
Για όσους αρέσκονται στα σκληροπυρηνικά θρίλερ. Η ιστορία της Τζένα Γκρέι είναι λίγο κοινή, όχι κάτι το ιδιαίτερο (μια κοπέλα με σοβαρά προβλήματα με τον σύντροφό της). Επίσης, το πρώτο μέρος καταντά βαρετό, καθώς καλύπτει πολλές σελίδες.
 
ClareMackintosh, Σ’ άφησα, εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2017, σσ. 462.
 
Βαθμολογία:
3,5/5   

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή