Πάει και η καραντίνα. Πλέον βγαίνουμε από το σπίτι. Και τί δεν έχουμε κάνει, και τί δεν έχουμε δοκιμάσει. Διάβασμα, γυμναστική, μαγειρική, ζωγραφική, τραγούδι, κατασκευές... Δεν αναγνωρίζουμε πια το σπίτι μας, ούτε κι αυτό εμάς! Ελπίζουμε το ίδιο να ισχύει και για το πνεύμα και να έχεις διαβάσει αρκετά. Και φυσικά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε. Και αν έχεις βαρεθεί να διαβάζεις τα ίδια και τα ίδια ή αν είσαι λάτρης του αστυνομικού και του μυστηρίου, αυτό το βιβλίο θα το συμπαθήσεις αρκετά. Κι αν θεωρείς ότι οι έλληνες δεν το έχουν με την αστυνομική λογοτεχνία, αυτό θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη, γιατί δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους ξένους λογοτέχνες, βιρτουόζους του είδους.
Η Υπόθεση:
Σε μια πόλη της Σουηδίας, η 16χρονη Μάλιν Λίντγκρεν δολοφονείται στη σχολική τουαλέτα. Για τη δολογονία της κατηγορείται και καταδικάζεται κατόπιν ομολογίας ο Φαϊζάλ Αμπντί, μετανάστης που εργαζόταν στο σχολείο. Χρόνια μετά, μια αυτοκτονία θα ξυπνήσει στους αστυνομικούς αμφιβολίες σχετικά με την καταδίκη του Φαϊζάλ, καθώς πέρα από την ομολογία του ίδιου δεν βρέθηκαν ποτέ αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία. Η υπόθεση θα ξανανοίξει, με επικεφαλής τον Άντερς Οικονομίδη, και μερικούς καλούς συνεργάτες. Καθώς οι στυνομικοί διχάζονται και οι απόψεις διίστανται, θα εμφανιστούν άνθρωποι – κλειδιά, όπως αστυνόμος Νίλσον, η Βικτόρια, ένας μυστηριώδης άντρας με χαρακτηριστικό τατουάζ, καθώς και άλλοι, οι οποίοι διαδραμάτισαν ιδιαίτερο ρόλο στην εφηβική ζωή της Μάλιν. Σταδιακά, και καθώς οι ανακρίσεις διαδέχονται η μια την άλλη, αποκαλύπτεται μια απίθανα ταραγμένη εφηβική ζωή. Σε παράλληλη αφήγηση, ο Αμαρόκ είναι μια φιγούρα που θα παίξει κι αυτή το ρόλο της στην υπόθεση. Τι είδους πλάσμα είναι αυτό, άνθρωπος, ζώο, σκιά; Είναι υπαρκτό; Τελικά, ο Φαϊζάλ θα αποδειχθεί αθώος ή όχι; Εμπλέκεται στην υπόθεση ή όχι; Παράλληλες υποθέσεις βγαίνουν στο φως και η ιστορία περιπλέκεται.
.
.
Ρίξε μια ματιά!
Είναι ένα καλογραμμένο μεστό αστυνομικό μυθιστόρημα, με καλοστημένο σενάριο, εμπνευσμένο και πρωτότυπο. Διαθέτει έντονους διαλόγους, λιτές περιγραφές, όπως του πρέπει, πλοκή που εξελίσσεται με αναδρομές και παραλληλισμούς, καθώς εναλλάσσεται η ζωή της Μάλιν με του Αμαρόκ. Παράλληλα, αποδίδονται στοιχεία της σουηδικής δικαιοσύνης, η αντίληψη και η συμπεριφορά απέναντι στους ξένους. Το μυστήριο είναι έντονο και οι χαρακτήρες, οι οποίοι είναι αρκετοί, διαγράφονται σταδιακά. Οι εξελίξεις στην υπόθεση είανι διαχρονικές, αλλά όχι πολύ γρήγορες, διατηρώντας το ενδιαφέρον αμείωτο και προκαλώντας διάφορα σενάρια. Δεν είναι ακραίο, και δεν κουράζει.
Άστο καλύτερα...
Αν δεν ενδιαφέρεσαι για το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος.
Βαγγέλης Γιαννίσης, Αμαρόκ, εκδόσεις Διόπτρα, Αθήνα 2020, σσ. 424
Βαθμολογία:
3,9/5
Φωτογραφικό υλικό