Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά 2ο μέρος. Διαβάσαμε και προτείνουμε.

549 Views
Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά 2ο μέρος. Διαβάσαμε και προτείνουμε. Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά 2ο μέρος. Διαβάσαμε και προτείνουμε.

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά 2ο μέρος. Διαβάσαμε και προτείνουμε.

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από τις ομορφότερες ημέρες του χρόνου και έφτασε το δεύτερο και τελευταίο μέρος της παρουσίασης των παιδικών βιβλίων, μιας και τα Χριστούγεννα είναι κατεξοχήν γιορτή για τα παιδιά. Ούτως ή άλλως, γιορτάζουμε τη γέννηση ενός αγίου βρέφους.

Το πρώτο είναι ένα μαγικό βιβλίο, γεμάτο περιπέτεια. Ζαβολιάρηδες τάρανδοι, παιδάκια που πιστεύουν πεισματικά στον Άγιο, ζωάκια του δάσους και των χριστουγέννων, παρέχουν υπέροχη εμπειρία στον αναγνώστη και αποτελούν μια όμορφη παρέα. Παρουσιάζονται συνολικά 14 ιστορίες αγνώστου συγγραφέως, διαφορετικές μεταξύ τους, γεμάτες ηθικά διδάγματα, που δεν ξεπερνούν η καθεμιά τις 3-4 σελίδες, με μικρά κειμενάκια, για να μην κουράζονται γονείς και παιδιά. Εξίσου αξιόλογη είναι και η εικονογράφηση.

Οι περιπέτειες του Άγιου Βασίλη, εκδόσεις Τζιαμπίρης- Πυραμίδα, Θεσσαλονίκη 2015. σσ. 88. 

Βαθμολογία: 3/5   

Το δεύτερο βιβλίο είναι ένα όμορφο παραμύθι, με πρωταγωνιστές τους κατοίκους ενός δάσους. Ένα αρκουδάκι, ένα ποντικάκι, ένας ασβός και άλλα, περιμένουν εναγωνίως την έλευση του Άη Βασίλη και των δώρων του. Όσο περνούν οι μέρες, κάποια δυσπιστούν, οπότε σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να τον βοηθήσουν να τα βρει. Στολίζουν ένα όμορφο έλατο και την παραμονή της πρωτοχρονιάς ξαγρυπνούν όλα μαζί, περιμένοντας να τον δουν. Τη στιγμή που αρχίζουν να απογοητεύονται, ο Άη Βασίλης έρχεται τελικά! Υπέροχο, με όμορφη εικονογράφηση, το ξεχώρισα γιατί πρόκειται για δάσος και ζωάκια, προάγει το ομαδικό πνεύμα και την αισιόδοξη σκέψη. Τα παιδιά μαθαίνουν έμμεσα να σέβονται το περιβάλλον και τη ζωή, καθώς επίσης να προσφέρουν βοήθεια και να συνεργάζονται για κάτι καλό. 

Steve Metzger, Περιμένοντας τον Άϊ- Βασίλη, εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2015. σσ.32. 

Βαθμολιγία: 4/5

Εξίσου καλές είναι και οι «100 ιστορίες από το μαγεμένο δάσος». 19 ξένοι συγγραφείς προσφέρουν μαγεία και ηθικά διδάγματα, μέσα από τις περιπέτειες και τη ζωή των ζώων και άλλων πλασμάτων στη χειμωνιάτικη φύση.

Συλλογικό, 100 ιστορίες από το μαγεμένο δάσος, εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2015. σσ. 120.

Βαθμολογία: 3,5/5 

Τέλος, ξεχώρισα μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ενώ όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η διανομή των δώρων, ο Άη Βασίλης απαγάγεται από κάποιους στρατηγούς. Αρχικά μεταφέρεται σε ένα ιατρείο, όπου ο γιατρός τον εξετάζει και προσπαθεί να ανακαλύψει διάφορα πράγματα, μέσω πειραμάτων. Ο γιος ενός στρατηγού, ο Γιαννάκης, περιμένει πως και πώς να δει τον Άγιο από κοντά, και ο πατέρας του τού παρουσιάζει διάφορους σωσίες, που όμως αποκαλύπτονται. Εντέλει τον γνωρίζει, ο σάκος του όμως είναι κενός για όποιον δεν πιστεύει. Πλούσια πλοκή, μυστήριο, καλή εικονογράφηση και ένα σπάνιο ηθικό δίδαγμα: αν έχουμε μέσα μας πίστη, τότε γίνονται όλα!

Βασίλης Παπαθεοδώρου, Ποιος απήγαγε τον Άϊ- Βασίλη;, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2015, πρώτη έκδοση στη νεανική βιβλιοθήκη. σς. 104.

Βαθμολογία: 3,5/5

Κατά γενική ομολογία ζούμε δύσκολες μέρες. Για πολλά παιδιά που στερούνται ακόμη και τα βασικά είδη, μπορεί ένα βιβλίο να αποτελεί πολυτέλεια για τους γονείς.  Ωστόσο, ο Άη Βασίλης υπάρχει, φτάνει να το πιστέψουμε και ένα βιβλίο είναι σημαντικότερο ίσως κι από ένα παιχνίδι. Όσο καλύτερα διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά, τόσο καλύτερους ανθρώπους θα δημιουργήσουμε!


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο