Τριβιζάς και 5 παραδοσιακά παραμύθια για καλό Παιδικό Βιβλίο τα Χριστούγεννα. Διαβάσαμε και προτείνουμε..

854 Views
Τριβιζάς και 5 παραδοσιακά παραμύθια για καλό Παιδικό Βιβλίο τα Χριστούγεννα. Διαβάσαμε και προτείνουμε.. Τριβιζάς και 5 παραδοσιακά παραμύθια για καλό Παιδικό Βιβλίο τα Χριστούγεννα. Διαβάσαμε και προτείνουμε..

Τριβιζάς και 5 παραδοσιακά παραμύθια για καλό Παιδικό Βιβλίο τα Χριστούγεννα. Διαβάσαμε και προτείνουμε..

Ο Δεκέμβριος έχει ήδη μπει, τα περισσότερα έλατα έχουν στολιστεί και περιμένουμε (φαντάζομαι όλοι, δεν δέχομαι εξαιρέσεις!) εναγωνίως γιορτινές ημέρες. Ανάμεσα στην πληθώρα των δώρων που περιμένουν να λάβουν τη θέση τους κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή δίπλα στο τζάκι, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα βιβλία, έτοιμα να χαρίσουν τη μαγεία τους σε παιδιά και μεγάλους. Κάποια από αυτά μου τράβηξαν ιδιαίτερα την προσοχή και αρχικά απευθύνονται σε παιδιά Δημοτικού και εφήβους.

Το πρώτο βιβλίο, ανήκει στη νέα σειρά που συγγράφει ο Ευγένιος Τριβιζάς, με τίτλο «Η αυλαία των θαυμάτων». Η ιστορία έχει ως εξής. 31 Δεκεμβρίου, δώδεκα λεπτά πριν την Πρωτοχρονιά, συμβαίνει κάτι το απίστευτο, που ταράζει ολόκληρο το σύμπαν: ο παλιός χρόνος (παρουσιάζεται ως γέρος- πια- βασιλιάς με γένια), αρνείται πεισματικά να παραχωρήσει το θρόνο του στον νέο (που παρουσιάζεται ως νεαρός και όμορφος πρίγκηπας). Η μεταξύ τους έριδα είναι τόσο μεγάλη, ώστε ο παλιός χρόνος αποφασίζει να μηχανορραφήσει για να σκοτώσει τον καινούριο, ώστε να μην έρθει ποτέ, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Στη διάρκεια της πάλης, επιστρατεύονται όλοι οι πρωταγωνιστές του απώτατου παρελθόντος. Άνθρωποι της αρχαίας εποχής, Ρωμαίοι εκατόνταρχοι, πολεμιστές του μεσαίωνα, αλλά και διάφοροι ηγεμόνες, κατάδικοι και φυλακισμένοι, πειρατές, βεδουίνοι της ερήμου και άλλοι πολλοί. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ζώα, όπως οι πιγκουίνοι, οι μονόκεροι, καθώς και άλλα πλάσματα, όπως οι απώτατοι δεινόσαυροι. Όλοι αυτοί συμμετέχουν στη διαμάχη μεταξύ του παλαιού και του νεότερου, την ούτως ή άλλως αέναη.

Κατά κύριο λόγο σατιρίζονται οι απίστευτες συνήθειες της νέας εποχής μέσα από την πρωτότυπη και ευχάριστη εικονογράφηση, αφού οι διάλογοι μοιάζουν με τα «παράθυρα» των τσάτρουμ, ενώ μέσα από την πλοκή σημειώνεται η ανάγκη να έρθει το καινούριο ως φορέας νέων ιδεών, που θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα της παλαιάς εποχής. Τίποτα δεν είναι τέλειο, όμως πρέπει να δίνεται ο απαραίτητος χώρος στο καινούριο να έλθει, για να προχωρήσει ο κόσμος προς την εξέλιξη. 

Εξαιρετική ιστορία από έναν μοναδικό συγγραφέα, που διακρίνεται για την πρωτοτυπία του, το χιούμορ, τη φαντασία, την ευχάριστη και παράλληλα σκωπτική απόδοση των νοημάτων που θέλει να δώσει στον μικρό αναγνώστη του.

Ευγένιος Τριβιζάς, Δώδεκα παρά δώδεκα, εκδόσεις Καλέντης, Αθήνα 2014, σσ. 96.

Βαθμολογία: 4/5       

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η παράδοση. Αυτό το βιβλίο διηγείται δεκαπέντε ιστορίες της ελληνικής παράδοσης, από κάθε γωνιά της χώρας. Όλες τους αφορούν στα Χριστούγεννα, σε θρύλους και παραδόσεις που διατηρεί η κάθε περιοχή. Πρωταγωνιστούν τα ζώα, οι άγιοι, μεγάλοι και παιδιά, ο μύθος και η φαντασία, που παντρεύονται με την πραγματικότητα. Καλογραμμένο, με ευχάριστη αφήγηση και όμορφη εικονογράφηση, περιέχει και cd για άμεση ανάγνωση με «χρώμα» στη φωνή. Κάθε ιστορία είναι μια ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά σε επαφή και να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες που κρύβει κάθε περιοχή της επικράτειας, που είναι διαφορετική και με πλούσια παράδοση. Έτσι, γνωρίζουν και τον τόπο τους, πράγμα σημαντικό.  

Συλλογικό, 15 παραδοσιακά παραμύθια για τα Χριστούγεννα, εκδόσεις Άγκυρα, Αθήνα 2014. σσ. 94.

Βαθμολογία: 3,5/5

Τα υπόλοιπα έρχονται την επόμενη εβδομάδα…
Συντονιστείτε!


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Νοσταλγική επιστροφή στα 80s…με «Ολική έκλειψη καρδιάς»!
Νοσταλγική επιστροφή στα 80s…με «Ολική έκλειψη καρδιάς»!
με 0 Σχόλια 922 Views

Σε μια εποχή χωρίς κινητά και εφαρμογές, με τρομερή μουσική και ιδιαίτερη μόδα, με γεγονότα συγκλονιστικά που άλλαξαν τον κόσμο, με πυξίδα μόνο την καρδιά! Έτσι μας ταξιδεύει η Μαρία Παναγοπούλου με το νέο της βιβλίο… Διάβασε η Μαρία Διαμαντοπούλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή