2 παγκόσμιες ημέρες, 2 σημαντικά μηνύματα, 2 διαφορετικά βιβλία. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

889 Views
2 παγκόσμιες ημέρες, 2 σημαντικά μηνύματα, 2 διαφορετικά βιβλία. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε. 2 παγκόσμιες ημέρες, 2 σημαντικά μηνύματα, 2 διαφορετικά βιβλία. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

 2 παγκόσμιες ημέρες, 2 σημαντικά μηνύματα, 2 διαφορετικά βιβλία. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

Η εβδομάδα που μας πέρασε είχε δύο σημαντικές ημέρες. Γι’ αυτό, το άρθρο μου είναι διπλό και σας παρουσιάζω δύο διαφορετικά βιβλία.
 

Ένα βιβλίο… γένους θηλυκού!

Η 8η/3 έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Από την αρχαία ακόμη εποχή, η γυναίκα κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο. Γεννά, δίνει τη ζωή, είναι ο στυλοβάτης κάθε σπιτιού, αποτελεί το σημείο αναφοράς μας- θετικό ή αρνητικό. Στην πορεία των ετών, βέβαια, και λόγω της βιολογικής της δύναμης, αντιμετωπίστηκε ποικιλοτρόπως.
 
Ο Διονύσιος Βάγιας, σε ένα βιβλίο- μελέτη της γυναικείας φύσης, εντρυφά στο ρόλο της γυναίκας και στη θέση που κατέχει στον κόσμο. Μέσα από μια φαινομενολογική ματιά παρουσιάζει τη γυναίκα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της. Εξετάζει το γεγονός ότι αποτελεί μια όμορφη παρουσία και αντικείμενο πόθου. Το ίδιο, όμως, παθιασμένη μπορεί να είναι κι εκείνη, ως εκπρόσωπος της σαγήνης, ως ερωμένη. Παρουσιάζει τη συντροφικότητα που προσφέρει, καθώς διαθέτει το χάρισμα να φροντίζει τον άλλο με επιδεξιότητα. Αναλύει την πολύπλευρη προσωπικότητα και τον ψυχισμό της ως μητέρα, κόρη, αδελφή, συγγενή, μέσα στην οικογένεια. Τονίζει με ενδιαφέρον την κοινωνική αδικία που έχει υποστεί, καθώς επίσης την επίδραση που έχει ο χρόνος επάνω της. Τέλος, αναφέρεται ο άνδρας και η επίδραση της γυναίκας στον εσωτερικό και εξωτερικό του κόσμο.
 
Φιλοσοφημένο και με αρκετές ψυχολογικές αναφορές, είναι ένα καλό βιβλίο, που αποδεικνύει ότι η γυναίκα είναι απλά ιδιαίτερη φύση. Αξίζει να διαβαστεί από γυναίκες και άνδρες. Η γυναίκα δεν θέλει φόβο, μα σεβασμό.   
 
Διονύσιος Βάγιας, Γυναίκα- ένα όνειρο από την αρχή, επιμ. Βασίλης Τομανάς, εκδόσεις Νησίδες, Αθήνα 2012. σσ. 230.   
 

Βαθμολογία: 3/5

 

Μη φοβάσαι…ΜΙΛΑ!

Την 6η/3 γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού. Σύνθετο ζήτημα, που στις μέρες μας έχει λάβει άκρως επικίνδυνη τροπή. Συμβαίνει μεταξύ παιδιών. Συμβαίνει στο σχολείο, όπου περνούν τις σημαντικότερες ώρες τους. Είναι όμως ζήτημα ξεκάθαρα κοινωνικό. Το δεύτερο βιβλίο είναι βραβευμένο. Περιέχει τρεις ιστορίες, τρεις διαφορετικές πτυχές του φαινομένου.
 
 Πρώτη ιστορία: ένα κορίτσι, η Ισιδώρα, μπαίνει στην τάξη στα μέσα της σχολικής χρονιάς. Μια συμμαθήτρια, η Ελίνα, από διάσημους γονείς και κακότροπη, τη βάζει στο μάτι, προκαλώντας στο τέλος ένα ατύχημα, επειδή η Ισιδώρα δεν αντιδρά στις προκλήσεις της. Η αφηγήτρια της ιστορίας, αποφασίζει να μιλήσει σε γονείς και δασκάλους, με σκοπό να λήξει το ζήτημα. Δεύτερη ιστορία: ο Νίκος, ένα παιδί από προβληματική οικογένεια, αντιμετωπίζει σχολικό εκφοβισμό. Για να το αντιμετωπίσει, όμως, αρχίζει να κλέβει αντικείμενα, που τα παρουσιάζει ξανά παριστάνοντας πως τα βρήκε, για να αποκτήσει φίλους. Κλέβει, λοιπόν, τα γυαλιά ενός παιδιού, ενώ δεν θα έπρεπε. Τρίτη ιστορία: ένα παιδί παραγκωνίζεται από τους γονείς του, χάριν της ικανής αδελφής του, αλλά και από τους καθηγητές του. Έτσι, τους μισεί όλους. Πρότυπό του είναι ένα παιδί, που καταφέρνει να γίνει σημαντικός στο σχολείο, χωρίς να είναι καλός μαθητής. Τον ακολουθεί και η σχολική του ζωή λαμβάνει άλλη τροπή…
 
Σαφές και σε απλή γλώσσα, δεν κουράζει τον αναγνώστη και έχει ωραία εικονογράφηση. Εξαιρετικό για γονείς και μαθητές, δίνει ξεκάθαρο διπλό δίδαγμα: αφενός τα παιδιά να αντιδρούν, να μη φοβούνται και αφετέρου, να μην κοροϊδεύουν τα υπόλοιπα παιδιά, χωρίς λόγο!
 
Ε. Δικαίου, Β. Ηλιόπουλος, Τ. Τασάκου, Μίλα, μη φοβάσαι, εκδότης Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., Αθήνα 2008, σσ. 69.  
 
Βαθμολογία: 4/5      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη