«Το Ζηρό, Μαρτυρία για τις παιδοπόλεις»: ένα βιβλίο κατάθεση ψυχής.

3625 Views
«Το Ζηρό, Μαρτυρία για τις παιδοπόλεις»: ένα βιβλίο κατάθεση ψυχής. «Το Ζηρό, Μαρτυρία για τις παιδοπόλεις»: ένα βιβλίο κατάθεση ψυχής.

 

.

Σ’ αρέσει να ακούς τις ιστορίες των παππούδων;
Μετά το Ιτς και το Λιβιάχοβο, όπου περιγράφονται τα βιώματα του παππού της εν μέσω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, η Στεφανία Σουλή ολοκληρώνει την ιστορία του πατέρα της με το τρίτο της βιβλίο, για το Ζηρό.
Με νοσταλγία και συγκίνηση ένα παιδί που γεννήθηκε μέσα στον εμφύλιο πόλεμο, μας αφηγείται την παιδική του ηλικία.
Εμείς απλά ταξιδεύουμε μαζί του στο χρόνο, στα βιώματα και τα συναισθήματά του και τον συμπονούμε.
 
Η Υπόθεση:
Υπήρξε λοιπόν, μια περίοδος, όπου η Ήπειρος, όπως πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας ήταν πάμφτωχες. Πολλές οικογένειες, χτυπημένες από τον εμφύλιο μετρούσαν πληγές που δεν μπορούσαν να γιάνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Πολλά παιδιά φιλοξενούνταν στις παιδοπόλεις. Τι ήταν αυτές και γιατί τα παιδιά μεταφέρονταν εκεί;
 
Ραδοβίζι, 1955: ο μικρός Γιάννης μεγαλώνει με τους παππούδες του, ορφανός από πατέρα και με τη μάνα του να έχει ξαναπαντρευτεί. Καθώς η ζωή στο χωριό είναι πολύ φτωχική, ο παππούς του τον πηγαίνει στα Γιάννενα και τον αφήνει εκεί, στην παιδόπολη «Αγία Ελένη»: ένας μικρός οικισμός με σπιτάκια όπου μένουν τα ορφανά ή φτωχά παιδιά, με ξεχωριστά σπίτια για το εστιατόριο, τη διεύθυνση, το σχολείο, την εκκλησία, το ιατρείο και ομαδάρχισες να τα προσέχουν. Εκεί μένουν το χειμώνα και το καλοκαίρι, που κλείνουν τα σχολεία, επιστρέφουν για λίγο στα σπίτια τους. Ο Γιαννάκης αποκτά αυτά που του λείπουν, ρούχα, ζέστη, ένα μαλακό στρώμα, βιβλία και πάνω απ’ όλα τροφή, για να μεγαλώσει. Ο ίδιος όμως, στενοχωριέται που βρίσκεται μακριά από το χωριό και τους συγγενείς του και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί.
 .

.
Μόνη του παρηγοριά ο μικρός του θείος, που δουλεύει σε ένα ζαχαροπλαστείο στην πόλη. Όλο το χειμώνα, τις γιορτές, είναι μόνος. Όταν έρχεται το καλοκαίρι περιμένει πώς και πώς να έρθουν οι παππούδες του και να τον πάρουν πίσω στο χωριό. Άλλοτε αυτό γίνεται, άλλοτε όχι. Θα γνωρίσει την οικογένεια της μητέρας του και τα ετεροθαλή αδέλφια του, θα παίξει με τα ξαδέρφια του. Μετά, πάλι πίσω στην παιδόπολη και τη μελαγχολία. Χίλιες φορές μαζί τους, κι ας έχουν ένδεια. Από τα Γιάννενα πηγαίνει στην παιδόπολη της Φιλιππιάδας, τον «Άγιο Αλέξανδρο», στο Ζηρό. Μεταξύ Ζηρού και χωριού, μεταξύ μελαγχολίας και ευτυχίας, βιώνει εμπειρίες, αποκτά φίλους, μορφώνεται. Ώσπου να μεγαλώσει και να φύγει από την παιδόπολη, για να πάει στην Αθήνα.
 
Εκεί τον περιμένει μια άλλη ζωή..
 
.
Ρίξε μια ματιά!
Μια κατάθεση ψυχής, μια εξομολόγηση, που ξεχωρίζει για τη μαεστρία της συγγραφέως να αποδίδει τα γεγονότα χωρίς υποκειμενισμό, χωρίς περιττές φανφάρες, καθαρά και ρεαλιστικά, μαζί με τα έγγραφα-αποδείξεις. Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση, λιτές μα μεστές περιγραφές και ευθύγραμμη ροή, κερδίζει σε αμεσότητα. Το ενδιαφέρον κρατιέται αμείωτο σε μια ευχάριστη ανάγνωση.
 
Μεταφέρονται άριστα τα συναισθήματα και οι προβληματισμοί του κεντρικού ήρωα, στο πρόσωπο του οποίου ο καθένας θα αναγνώριζε τον εαυτό του. Το λεξιλόγιο και οι διάλογοι είναι εξαιρετικοί και διαβάζεται από όλους!
 
Άστο καλύτερα…
Αν αντιπαθείς τις αυτοβιογραφίες.
 
Βαθμολογία:
3,9/5

Στεφανία Ι. Σουλή, Ζηρό, Μαρτυρία για τις παιδοπόλεις, 1955-1963, εκδόσεις Ανεμος, Αθήνα 2020, σσ. 248 

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ

 ..
Ακολουθήστε μας στα social media
 ..
      


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή