Η Χάνα Άρεντ εξηγεί τα Περί Βίας. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε...

2305 Views
Η Χάνα Άρεντ εξηγεί τα Περί Βίας.  Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε... Η Χάνα Άρεντ εξηγεί τα Περί Βίας. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε...

 Η Χάνα Άρεντ εξηγεί τα "Περί Βίας".  Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

Ένα συνέδριο φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε τις προάλλες και μια καλή ακαδημαϊκή προϊστορία είναι αρκετά για να πυροδοτήσουν τον στοχασμό. Το ανθρώπινο πνεύμα, πάντα ανήσυχο, είναι έτοιμο να δεχτεί στα σοκάκια του νέες και παλιές ιδέες. Να επεξεργαστεί και να αναλύσει πληροφορίες. Να μελετήσει πραγματικά και να οδηγηθεί στη γνώση. Όλα αυτά, ειδικά σε καιρούς αναμπουμπούλας, δύσκολα πραγματοποιούνται. Σε εποχές βίας, φόβου, πολέμου, το μυαλό δεν είναι απολύτως καθαρό, ώστε να μπορέσει να παράξει τον δικό του πολιτισμό. Πάντοτε πραγματοποιούνται επαναστάσεις, γίνονται πόλεμοι, αλλάζουν πολιτικά συστήματα, αλλάζει ο κόσμος. Κάθε αλλαγή, επιφέρει αρχικώς δεινά στις μέχρι πρότινος ισχύουσες νόρμες. Είτε πραγματοποιείται για καλό σκοπό είτε όχι, κοινός παρονομαστής είναι η βία. Η στοχάστρια, φιλόσοφος και συγγραφέας της νέας εποχής, Χάνα ‘Αρεντ, δίνει τη δική της εκδοχή, σχετικά.

Η Υπόθεση:  

Η συγγραφέας του συγκεκριμένου δοκιμίου, είναι γερμανοεβραία. Στη ζωή της έχει βιώσει απίστευτες εμπειρίες, μαζί και την πιο τρομακτική: τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.  Θα βρεθεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και προ των πυλών του κρεματορίου, από το οποίο θα ξεφύγει. Μετανατεύοντας από τη Γερμανία στη Γαλλία και κατόπιν στις Η.Π.Α., θα σπουδάσει και θα αποκτήσει σημαντικές επαφές με τη φιλοσοφική διανόηση της εποχής της, όπως οι Γιάσπερ, Χούσερλ, Χάιντεγκερ, Σάρτρ. Θα διαβάσει, θα μαθητεύσει, θα προβληματιστεί. Ο προσωπικός της αγώνας και η έντονη πνευματική ανησυχία της θα την οδηγήσουν να αναπτύξει τις σκέψεις της- μεταξύ των άλλων - σχετικά με τη βία. Αφορμούμενη από τον ναζισμό και τις επίκαιρες για τη γενιά της φοιτητικές επαναστάσεις και ειδικότερα τη φοιτητική εξέγερση του 1968 στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια, αναπτύσσει τη θεωρία της περί βίας, πολιτικής και κοινωνίας. Θέτει την ύπαρξη και χρήση της βίας σε μια διαφορετική βάση, με ιστορική προοπτική.  Αμφισβητεί ιδέες φιλοσόφων από τον Πλάτωνα ως τον Βέμπερ. Θεωρεί πως η πολιτική, ως άσκηση δύναμης μεταξύ άρχοντος και αρχομένου δεν θεμελιώνεται απαραίτητα στη βία. Αυτή δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο δύναμης, καθώς τη χρησιμοποιούν οι λίγοι έναντι των πολλών. Η πολιτική εκφράζεται ως ελευθερία του λόγου και της πράξης. Αναλύει την αύξηση των εξοπλισμών, τις εστίες πολέμου, την τρομοκρατία. 

Αξίζει:

Πρόκειται για ένα δοκίμιο πολιτικής φιλοσοφίας, γραμμένο στην εποχή μας. Είναι αρκετά επίκαιρο, δεδομένης της βίας που υφίσταται σήμερα ο πολίτης. Η Άρεντ αναλύει εξαιρετικά τη δομή της βίας που υφίσταται η κοινωνία, καθώς κα την ανάγκη για εξορθολογισμό της κατάστασης. Η σκέψη της είναι νεότερη, γι’ αυτό χρησιμοποιεί πραγματικές και σύγχρονές της καταστάσεις, προκειμένου να στηρίξει τα επιχειρήματά της. Αυτό επίσης, το καθιστά σχετικά ευκολοδιάβαστο. Κυρίως, βοηθά να σκεφτεί κανείς τί συμβαίνει σήμερα και πού βαδίζει ο κόσμος. Η μετάφραση είναι καλή, τα σχόλια και το επίμετρο στο τέλος αρκετά κατατοπιστικά. 

Δεν αξίζει:

Όποιος είναι ειδήμων, τα ξέρει όλα και εμμένει στην άποψή του ότι όλα βαίνουν καλώς, ας αφήσει τέτοιες ιστορίες. 

Είναι καλό να μπορούμε να εμβαθύνουμε. Μερικοί εκπρόσωποι της νεότερης ιστορίας παρουσιάζουν ιδέες που συνεχίζουν τη σημαντικότατη αρχαία σκέψη. Δεν είναι κακό να παίρνουμε μια γεύση. Έτσι, για να ξέρουμε τι μας γίνεται.  

Βαθμολογία: 

4/5  


Χάνα Άρεντ, Περί Βίας, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2000, σσ. 192. 

#ΜαριάνναΜπουρουτζή #ΧάναΆρεντ #ΠερίΒίας #Κουλτουρόσουπα #kulturosupa
#ΔιαβάσαμεΚαιΣχολιάζουμε

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
Μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση στο θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
με 0 Σχόλια 2396 Views

Ήταν μία βραδιά γεμάτη συγκίνηση, με τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής, που μετονομάζει το θέατρο της οδού Χηλής, σε θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» και μία συναυλία, που ταξίδεψε το κοινό στον χρόνο.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη