Το έτος 2015 μέσα στην ποίηση του Νίκου Βαρδάκα. Από την Μαριάννα Μπουρουτζή.

258 Views
Το έτος 2015 μέσα στην ποίηση του Νίκου Βαρδάκα. Από την Μαριάννα Μπουρουτζή. Το έτος 2015 μέσα στην ποίηση του Νίκου Βαρδάκα. Από την Μαριάννα Μπουρουτζή.

 Το έτος 2015 μέσα στην ποίηση του Νίκου Βαρδάκα. Από την Μαριάννα Μπουρουτζή.

Η γραφή είναι ζήτημα έμπνευσης. Οι εικόνες προβάλλονται στο μυαλό του ανθρώπου κι εκείνο με τη σειρά του ψάχνει να βρει τις κατάλληλες λέξεις, για να τις αποτυπώσει. Στο ατελείωτο παιχνίδι τους, μέχρι να μετουσιωθεί η εικόνα σε λέξη και πάλι σε εικόνα, γεννώνται έργα τέχνης. Δεν είναι απαραίτητο να δεις ή να δημιουργήσεις έναν ζωγραφικό πίνακα, να τραβήξεις μια φωτογραφία ή να σκαλίσεις ένα ξύλο ή να σμιλέψεις ένα όμορφο γλυπτό. Φτάνει να βάλεις τη λέξη στην κατάλληλη θέση, ώστε να δημιουργήσεις ένα αποτέλεσμα, που θα ταξιδέψει τον νου. Που θα τον οδηγήσει έξω από τα στενά του πλαίσια. Παρόμοια είναι η προσπάθεια του Νίκου Βαρδάκα στην ποιητική συλλογή του, με τίτλο «2015».   

Η Υπόθεση:    

Μέσω της ποίησης, ο συγγραφέας αποτυπώνει τους προβληματισμούς του σχετικά με τα ζητήματα της καθημερινότητας, των ανθρώπινων σχέσεων και άλλων εσωτερικών αναζητήσεων. Τα ποιήματα χωρίζονται σε δύο ενότητες, όπου στην πρώτη παρουσιάζονται οι προβληματισμοί της καθημερινότητας και στη δεύτερη οι γύρω από την ύπαρξη αναζητήσεις. Πρωταγωνιστούν οι μνήμες του παρελθόντος, λίγες στιγμές πλάι στη θάλασσα, η πατρίδα, τα παιδιά, οι δρόμοι της πόλης, η εργασία, η ψυχή, ο εσωτερικός κόσμος, οι διαπροσωπικές σχέσεις. Σκέψεις, πράξεις, αδιέξοδα, συναισθήματα. Κάθε ποίημα έχει να αφηγηθεί κάποια στιγμή, κάποια ιστορία της καθημερινότητας. 

Αξίζει: 

Πρόκειται για μια προσπάθεια, που αξίζει να της ρίξει κανείς το βλέμμα του. Τα ποιήματα είναι γραμμένα σε ελεύθερο μέτρο, με καθημερινό λεξιλόγιο. Οι στίχοι ποικίλλουν από ποίημα σε ποίημα. Οι τίτλοι σχετίζονται άμεσα με το περιεχόμενο του ποιήματος, ενώ τα μηνύματα που επιδιώκει να επικοινωνήσει ο συγγραφέας δίνονται άμεσα και θίγονται αρκετά θέματα. Ένα από τα πλεονεκτήματα του βιβλίου είναι η εμφάνισή τους, με την προσεγμένη γραμματοσειρά, οι εικόνες που βρίσκονται αριστερά, ενώ το ποίημα βρίσκεται δεξιά. Ακόμη, πάνω αριστερά της αριστερής σελίδας και κάτω δεξιά, αναγράφονται φράσεις, οι οποίες μοιάζουν να πλαισιώνουν το ποίημα, αποτελώντας τον πρόλογο και το τέλος του. Ο χωρισμός τους σε δύο ενότητες, είναι μια καλή ιδέα. Κυκλοφόρησε πρόπερσυ και ήταν υποψήφια να βραβευθεί. 

Δεν αξίζει:

Τα ποιήματα είναι αρκετά μικρά, ενώ η έκταση μερικών λαμβάνει μισή σελίδα. Ορισμένα από αυτά μοιάζουν αρκετά συνηθισμένα, τόσο ως κεντρική ιδέα, όσο ως περιεχόμενο.   

Είναι υπέροχη η δημιουργία. Θέλει ιδιαίτερη ασχολία. Ειδικά η καλλιτεχνική, από όλα τα είδη των σχέσεων, είναι η πιο παράξενη. Ειδικότερα, η ποίηση μπορεί να εξυψώσει ποικιλοτρόπως το ανθρώπινο πνεύμα, με τα νοήματα που αποδίδει. Αξίζει τον κόπο. 

Νίκος Βαρδάκας, 2015, εδόσεις Ρώμη, Θεσσαλονίκη 2015, σσ. 48. 
λ
Βαθμολογία:
3/5  

#ΜαριάνναΜπουρουτζή
#ΝίκοςΒαρδάκας
#2015
#Κουλτουρόσουπα
#kulturosupa
#ΔιαβάσαμεΚαιΣχολιάζουμε

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή