«Μονόλογοι στο Λυκαυγές» του Μίκη Θεοδωράκη: Διαβάσαμε και Σχολιάζουμε..

567 Views
«Μονόλογοι στο Λυκαυγές» του Μίκη Θεοδωράκη: Διαβάσαμε και Σχολιάζουμε.. «Μονόλογοι στο Λυκαυγές» του Μίκη Θεοδωράκη: Διαβάσαμε και Σχολιάζουμε..

 «Μονόλογοι στο Λυκαυγές» του Μίκη Θεοδωράκη: Διαβάσαμε και Σχολιάζουμε..
 
Όταν το έπιασα στα χέρια μου, με συνεπήρε μια όμορφη συγκίνηση. Ανοίγοντάς το για να το ξεφυλλίσω, αναπόφευκτα άρχισα να το διαβάζω. Ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες άξιους ανθρώπους, ο Μίκης Θεοδωράκης, ένα πραγματικά πολιτικό όν, ευήθης και ευπατρίδης, με αξίες και μόρφωση περνά τα όρια της Τέχνης και εισέρχεται σε αυτά της Φιλοσοφίας, του πολιτικού και κοινωνικού στοχασμού. Ωθούμενος από την εγγενή τάση του να παράγει πολιτισμό, εκθέτει τις απόψεις του, δημιουργώντας ένα βιβλίο- μνημείο για τη σύγχρονη ελληνική σκέψη. Οι «Μονόλογοι στο Λυκαυγές» είναι λόγοι και σκέψεις με έντονο φιλοσοφικό υπόβαθρο και περιεχόμενο.

Η Υπόθεση:   

Ο συγγραφέας, σε μια συλλογή/ ανθολόγιο παραδίδει μαθήματα Τέχνης, Ιστορίας, Φιλοσοφίας και θέτει ζητήματα σύγχρονου προβληματισμού. Ως γνήσιος απόγονος του Σωκράτη, του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Ηράκλειτου, του Παρμενίδη, των Στωικών, του Πυθαγόρα, καταπιάνεται με το Καλό και το Κακό, το Χάος και την Αρμονία, την Ομορφιά και το Κάλος και τη θέση της Μουσικής Τέχνης, η οποία, ως θεά, οδηγεί στον πολιτισμό και εξυψώνει την ανθρώπινη ύπαρξη. Αναφέρεται στο Σύμπαν και στη θέση του ανθρώπου σε αυτό, καθώς και στη σχέση του μαζί του. Παράλληλα, εκφράζει σύγχρονους επίκαιρους προβληματισμούς, αναζητά και προτείνει λύσεις. Τονίζει εύλογα, ότι ο άνθρωπος έχει παρεκκλίνει από τη φυσιολογική πορεία του βίου και της ροής της ζωής του. Αναφέρεται στην ελευθερία, στην κοινωνία, στην πολιτική, στην ψυχολογία. Θέτει τον άνθρωπο δίπλα στον Άνθρωπο και μέσα στο Σύμπαν. Αναφέρεται σε θέματα παιδείας και εκπαίδευσης, σε ζητήματα ειρήνης και αλληλεγγύης. Στη σημασία της παραγωγής πολιτισμού στην αλλαγή της εποχής και των αξιών, για να ξεφύγει ο κόσμος από τη στασιμότητα του σύγχρονου κόσμου. Αναλύει τη σύγχρονη πραγματικότητα και την παγκόσμια βία, που πήρε τη θέση του πολιτισμού. Καταγγέλλει τον δήθεν προοδευτισμό, που κατ’ ουσίαν αιχμαλωτίζει τον άνθρωπο και παροπλίζει το μυαλό του, αποπροσανατολίζοντάς τον και απομακρύνοντάς τον από τον σκοπό του. Μιλάει για καθολικές αξίες και φυσικά, για τον ελληνισμό και τη θέση του στον κόσμο. Υπενθυμίζει την πλούσια και βαρυσήμαντη ιστορία της Ελλάδας. Αναφέρεται στην πολιτισμική πληγή της, στα μνημόνια, στο πολιτικό αδιέξοδο και τα τεκταινόμενα. Ως γνήσιος αγωνιστής, τονίζει την ανάγκη για πανελλαδική και πανευρωπαϊκή αντίσταση. 

Αξίζει: 

Πρόκειται για μια σπάνια και προσεγμένη έκδοση, με εξαιρετικές εισαγωγές και επιλόγους. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: στο Α’ μέρος εκτίθενται οι ιδέες, οι σκέψεις και οι προτάσεις του συγγραφέα και στο Β’ μέρος οι ομιλίες, οι δηλώσεις, τα άρθρα, τα κείμενα. Διαχωρίζονται σε κεφάλαια ανάλογα με τις χρονολογίες, για τις οποίες δίνεται ανασκόπηση των γεγονότων, ώστε ο αναγνώστης να διατηρεί μια γενική ιδέα, για να καταλάβει. Κάθε λόγος είναι μοναδικός. Ο στοχασμός και ο προβληματισμός είναι πραγματικοί, ο λόγος του χειμαρρώδης, εξαιρετικός, οργανωμένος, μεστός και ειλικρινής και το ύφος του στομφώδες. Οι φιλοσοφικές ιδέες του συγγραφέα είναι έγκυρες και σωστές, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της διανόησής του. Μέγας οραματιστής της Ελευθερίας και του Πολιτισμού, εκπέμπει με αμεσότητα ανθρωπιστικά μηνύματα, που αγγίζουν το νου και την ψυχή του ανθρώπου.  

Δεν αξίζει:

Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να μην διαβαστεί. Αντιθέτως.
 
Σπάνιο υλικό από σπάνιο άνθρωπο είναι διαχρονικό, όχι προσωρινό. Είναι δώρο!
 
Μίκης Θεοδωράκης, Μονόλογοι στο Λυκαυγές, εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, Θεσσαλονίκη 2017, σσ. 512.
 
Βαθμολογία:
4,5/5
 
#ΜαριάνναΜπουρουτζή #ΜίκηςΘεοδωράκης #ΜΟΝΟΛΟΓΟΙΣΤΟΛΥΚΑΥΓΕΣ
#Κουλτουρόσουπα #kulturosupa #ΔιαβάσαμεΚαιΣχολιάζουμε
.
Δείτε & αυτά:

-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2017. [Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος & Σεπτέμβρης] Θέατρο, συναυλίες, φεστιβάλ και άλλα πολλά. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΔΩ
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2017: Θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες -ΕΔΩ
-Καλοκαιρινές θεατρικές περιοδείες 2017 - ΕΔΩ
-Καλοκαιρινές Συναυλίες 2017 -ΕΔΩ
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα. Πρόγραμμα παραστάσεων -ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ - ΕΔΩ
-Σινεμά με Θέα 2017 στο Μέγαρο Μουσικής: Πρόγραμμα προβολών – Ταινιών -ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ θεατρικές παραστάσεις & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ -ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ μουσικές συναυλίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ -ΕΔΩ
-Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2017 -ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας (& όλες οι επαναλήψεις) και που προβάλλονται στη Θεσσαλονίκη 28/10–03/11/2021
με 0 Σχόλια 1325 Views

Εξαιρετικά ενδιαφέρουμε η τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη όπου έχουμε νέο Αλμοδόβαρ, το τελευταίο Χρυσό Φοίνικα, μια αυτοβιογραφία για την Αρίθα Φράνκλιν, το εμπορικό θρίλερ  Η Νύχτα με τις Μάσκες 2 και το απαραίτητο για πιτσιρικάδες Οικογένεια Άνταμς 2. Δείτε τι θα δείτε από Πέμπτη 28 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2021.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή