Μάνος Ν. Χατζηδάκης, Πολυτεχνείο 1973 & Αντίστασις, Μύθοι και Αλήθειες. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε...

353 Views
Μάνος Ν. Χατζηδάκης, Πολυτεχνείο 1973 & Αντίστασις, Μύθοι και Αλήθειες. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε... Μάνος Ν. Χατζηδάκης, Πολυτεχνείο 1973 & Αντίστασις, Μύθοι και Αλήθειες. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε...

 Μάνος Ν. Χατζηδάκης, Πολυτεχνείο 1973 & Αντίστασις, Μύθοι και Αλήθειες. Διαβάσαμε & σχολιάζουμε...

Πολυτεχνείο λαμβάνεις;

Πάει κι ο Νοέμβρης. Τουλάχιστον ο μισός. Την Πέμπτη, σ’ αυτή την ταλαίπωρη χώρα γιορτάζουμε την εθνική επέτειο για τον μήνα, αυτήν του Πολυτεχνείου. Εμείς οι νέοι γνωρίζουμε ελάχιστα. Όσα λίγα πρόλαβαν να μας πουν στο σχολείο και όσα γνωρίζουμε μέσα από τις ιστορίες των γονιών και των παππούδων μας. Η γενιά που έρχεται, σιγά να μην μάθει τίποτα. Όχι γιατί απαραιτήτως δεν θέλει. Αλλά η εφαρμογή στο internet είναι πιο ενδιαφέρουσα και είμαστε και large και δεν δίνουμε σημασία σ’ αυτά που τραβάμε σήμερα και τέλος πάντων ποιος διαβάζει, τώρα και ψαχουλεύει για να μάθει… Δεν είναι έτσι. Πριν από 43 χρόνια οι Έλληνες φοιτητές αγωνίστηκαν για θεμελιώδη δικαιώματα, που τότε εξέλειψαν για καιρό. Οι νέοι είχαν το σθένος να αγωνιστούν ψυχή τε και σώματι και με όλα τα δυνατά μέσα που διέθεταν εκείνη την εποχή, με στόχο να πέσει η δικτατορία, να επανέλθει η δημοκρατία, να ισορροπήσει η ζυγαριά της δικαιοσύνης, να διεκδικήσουν το μέλλον τους στον τόπο τους. Ήταν δυνατοί, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο και τα κατάφεραν, παρά τις απώλειες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μελανά σημεία στην όλη ιστορία. Το παρόν βιβλίο παρουσιάστηκε σε μια εφημερίδα και μου άρεσε αρκετά.

Η Υπόθεση: 

            Ο συγγραφέας παρουσιάζει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου από μια οπτική γωνία και με μια διαφορετική χροιά. Δεν είναι απαραίτητα ο ταγμένος σε μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Μέσα στο πόνημά του παρατίθενται γεγονότα, μαρτυρίες και χρήσιμα ντοκουμέντα, για του λόγου το αληθές. Οι μύθοι που αναπτύχθηκαν γύρω από την πολιτική σκηνή, η παρουσία μεγάλων πολιτικών ονομάτων και ο ρόλος που διαδραμάτισαν σε μεγάλα γεγονότα (πραξικόπημα στην Κύπρο). Η δικτατορία, πώς και γιατί συνέβη. Ο ρόλος της Αμερικής, ο δάκτυλός της στην χώρα, οι μυστικές υπηρεσίες, η δράση και η συνεργασία τους με τους ντόπιους πολιτικούς. Εξετάζει την εξέγερση του Πολυτεχνείου, από ποιους υποκινήθηκε, αν υπήρξαν όντως θύματα και τι έγινε μετά.

Αξίζει: 

            Παρέχει πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εποχή, οι οποίες τεκμηριώνονται με έγκυρα επιχειρήματα και αναφέρονται οι ανάλογες πηγές. Παρέχει σημαντική ανάλυση των γεγονότων. Αν μη τι άλλο, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις απόψεις και να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις εκδοχές, για να μπορούν να λειτουργούν οι κεραίες καλύτερα.

Δεν αξίζει:

            Θα το περίμενα πληρέστερο. Επίσης, αν δεν σε ενδιαφέρουν τα συγκεκριμένα γεγονότα ή διαθέτεις τη δική σου μονόπλευρη άποψη.
 
Στο διά ταύτα, ό, τι αν συνέβη τότε, μας αφορά άμεσα. Οι μετέπειτα συνέπειες καθόρισαν το δικό μας παρόν. Η όλη ιστορία έχει να μας διδάξει κάτι πολύ σημαντικό: να αγωνιζόμαστε για την πραγματική δημοκρατία, τα κεκτημένα μας, για καλύτερες συνθήκες ζωής, για δικαιότερη μεταχείριση, για όλα τα δικαιώματά μας, που καταπατούνται, ενώ είναι αυτονόητα. Να είμαστε εδώ, υποψιασμένοι και να αγωνιζόμαστε για το παρόν και το μέλλον μας. Η φυγή είναι η εύκολη λύση. Όμως μετά, τι; Χωρίς κόπο και αγώνα, τίποτα δεν φτιάχνεται. 
 
Μάνος Ν. Χατζηδάκης, Πολυτεχνείο 1973 & Αντίστασις, Μύθοι και Αλήθειες, εκδόσεις Πελασγός, Αθήνα 2016, σσ. 250    
 
Βαθμολογία:
3/5
 
#ΜαριάνναΜπουρουτζή #ΜάνοςΧατζηδάκης #Πολυτεχνείο1973&Αντίστασις
#Κουλτουρόσουπα #kulturosupa #ΔιαβάσαμεΚαιΣχολιάζουμε

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Με ενδιαφέρον «Από Θέση Ισχύος – Η δύναμη του δημόσιου λόγου» - Είδαμε και σχολιάζουμε.
Με ενδιαφέρον «Από Θέση Ισχύος – Η δύναμη του δημόσιου λόγου» - Είδαμε και σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 580 Views

 Στο θέατρο Κήπου βρεθήκαμε για μια ιδιαίτερη παράσταση με την ονομασία «Από Θέση Ισχύος – Η δύναμη του δημόσιου λόγου» και στα 90 λεπτά που διήρκησε τα συναισθήματα που μας άφησε ήταν θετικά (+) τα περισσότερα…

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή