Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του DanieleCalvo- Platero. Διαβάσαμε και Σχολιάζουμε.

1229 Views
Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του DanieleCalvo- Platero.  Διαβάσαμε και Σχολιάζουμε. Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του DanieleCalvo- Platero. Διαβάσαμε και Σχολιάζουμε.

Διαβάσαμε και Σχολιάζουμε.

‘’Όταν τελειώνει η περιπέτεια, ξεκινά η γνώση’’, μου είχαν πει κάποτε. Σε μια εξόρμηση στην όμορφη επαρχία, όμως, συνέβη κάτι διαφορετικό: τυχαία, έπεσε στα χέρια μου το γνωστό βιβλίο του Daniele Platero, με πρωταγωνίστρια τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα. Φυσικά, δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Εκείνη τη μέρα, η εμπειρία και η γνώση ξεκίνησαν μαζί και συμβάδισαν ως το τέλος. Τόποι, ιστορία και μύθος μπλέχτηκαν και η γραφίδα του συγγραφέα δημιούργησε κάτι καλό.
 

Η Υπόθεση:

Η Μυρτάλη είναι η πριγκίπισσα των Μολοσσών, φιλικού προς του Έλληνες φύλου, δίπλα στην Ήπειρο. Καθώς μεγαλώνει, αναπτύσσεται μαζί της μια ακατανίκητη φιλοδοξία, που θα την οδηγήσει σε σκοτεινά μονοπάτια. Διαθέτει μεγάλη δίψα για την εξουσία, γι’ αυτό με τη βοήθεια της υπηρέτριάς της θα διασχίσει τον ποταμό Αχέροντα, θα λάβει χρησμούς, θα ταξιδέψει μέχρι τη Σαμοθράκη και θα γίνει ιέρεια, συμμετέχοντας στα Καβείρια Μυστήρια. Εκεί θα γνωρίσει τον μεγάλο βασιλιά της πλούσιας Μακεδονίας, Φίλιππο Β’. Η προφητεία που ήταν γραμμένη για εκείνη θα πραγματοποιηθεί, θα γίνει γυναίκα του και βασίλισσα της Μακεδονίας. Θα αλλάξει όνομα, όπως προστάζει το Μακεδονικό πρωτόκολλο και θα μετονομαστεί Ολυμπιάδα. Θα γεννήσει τον Αλέξανδρο και την Κλεοπάτρα. Ωστόσο, η φιλοδοξία της για τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας θα την οδηγήσει σε μια σειρά εγκληματικών και σατανικών πράξεων. Η ίδια, μετά τον θάνατο του γιου της Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα βρει τραγικό τέλος από τον Πτολεμαίο, που τόσο αντιμαχόταν.
 

Αξίζει:

Πρόκειται για ένα σπάνιο ιστορικό μυθιστόρημα, από έναν συγγραφέα γνώστη της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και φιλοσοφίας. Έχει ωραίες περιγραφές, ενίοτε μεγάλες, αλλά κατατοπιστικές, ώστε ο αναγνώστης να μπαίνει στο πνεύμα του διαφορετικού κόσμου της εποχής. Οι διάλογοι δεν κουράζουν και το λεξιλόγιο είναι κατανοητό (σε αυτό βοηθάει η καλή μετάφραση), κάνοντάς το ευχάριστο και ευανάγνωστο. Αποδίδονται και καταγράφονται ευκρινώς και κατανοητά ιστορικά γεγονότα, στοιχεία από τη νοοτροπία, τα ήθη, τα έθιμα και γενικότερα για την πραγματικότητα της εποχής. Συνδυάζει όμορφα τον μύθο με την ιστορική αλήθεια, αποδίδοντας ορθά την πραγματικότητα, στο πλαίσιο του δυνατού. Φωτίζει πρόσωπα, για τα οποία δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα και δίνει το έναυσμα για μελέτη και ψάξιμο.
 

Δεν αξίζει:

Μπορεί να είναι καλό, όμως κάποια πράγματα πάντοτε παρανοούνται ή καταγράφονται λαθεμένα. Η εισαγωγή αποτελεί το βασικό κομμάτι ενός ιστορικού μυθιστορήματος, οπότε δεν πρέπει να απουσιάζει και πρέπει να είναι πλήρης. Επίσης, ένα λάθος του συγγραφέα είναι ότι οι Μακεδόνες δεν μιλούσαν καμιά σπάνια γλώσσα, παρά τη δωρική διάλεκτο, που χρησιμοποιούσαν και οι Ηπειρώτες. Το εκάστοτε περιεχόμενο πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά πριν εκδοθεί.
 
DanieleCalvoPlatero, Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μετάφραση Μίρκα Σκάρα, εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2014, σσ. 400.
 
Βαθμολογία: 3/5

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Ξεκινά το «Παρά Θιν΄Αλός» 2019 με ελεύθερη είσοδο για όλες τις συναυλίες
Ξεκινά το «Παρά Θιν΄Αλός» 2019 με ελεύθερη είσοδο για όλες τις συναυλίες
με 0 Σχόλια 301 Views

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε επιλεγμένες συναυλίες και φιλοδοξεί να συνεπάρει το κοινό στις στον αύλειο χώρο του Κυβερνείου με την εκπληκτική θέα στον Θερμαϊκό κόλπο, από τις 26 Αυγούστου ως τις 4 Σεπτεμβρίου.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή