Διαβάζουμε το «Ναι Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης» του Βασίλη Παπαθεοδώρου και σχολιάζουμε.

3243 Views
Διαβάζουμε το «Ναι Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης» του Βασίλη Παπαθεοδώρου και σχολιάζουμε. Διαβάζουμε το «Ναι Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης» του Βασίλη Παπαθεοδώρου και σχολιάζουμε.

 
Επιτέλους φτάνει! Η αγαπημένη μας περίοδος του χρόνου! Γιορτές, γλυκά, φαγητά, στολίδια, δώρα… και φυσικά, τα Χριστούγεννα είναι κατεξοχήν αφιερωμένα στα παιδιά. Κι αν είσαι μεγάλος, καλά θα κάνεις να νιώσεις παιδί, όσο ακόμα προλαβαίνεις! Κι αν θέλεις να είσαι ακόμη πιο εντάξει, κάνε το καλύτερο δώρο (μετά από τα παιχνίδια, που κι αυτά είναι σημαντικά): ένα καλό βιβλίο. Χρήσιμο και πιάνει πνευματικό τόπο. Το παρακάτω πέρασε στα χέρια ενός παιδιού πριν από μερικά χρόνια και αξίζει την προσοχή μας, επειδή βασίζεται σε αληθινή ιστορία.
 
Η Υπόθεση:
Η Βιρτζίνια Ο’ Χάνλον  είναι 8 χρονών και ζει στη Νέα Υόρκη το 1897. Πιστεύει πολύ στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Μια μέρα ρωτάει τον μπαμπά της αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης, επειδή τα παιδιά στο σχολείο και τη γειτονιά  την κοροϊδεύουν. Εκείνος ως απάντησή του την προτρέπει να στείλει την ερώτησή της στην εφημερίδα ‘’Sun’’, που είναι έγκυρη και αξιόπιστη και οι συντάκτες της λένε πάντοτε την αλήθεια. Έτσι, η Βιρτζίνια αποφασίζει να στείλει ένα γράμμα, ρωτώντας για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. Οι συντάκτες μετά από σκέψη το διαβάζουν και αποφασίζουν να της απαντήσουν. Ο συντάκτης Φράνσις Τσέρτς γράφει ένα άρθρο με τον τίτλο ‘’Ναι, Βιρτζίνια’’, το οποίο θα γίνει το πιο πολυδιαβασμένο άρθρο της εποχής του. Στη συνέχεια, η Βιρτζίνια μεγαλώνει, αποκτά παιδιά κι εγγόνια. Το 1917 ζει τον πόλεμο, χωρισμένη με μια κόρη. Το 1930, μετά το οικονομικό Κραχ, βοηθά μια φτωχή οικογένεια να ετοιμάσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το 1954 βοηθά ένα νεγράκι να φωτογραφηθεί με τον Άγιο Βασίλη σε ένα εμπορικό κατάστημα, όπου απαγορεύονταν να μπουν έγχρωμοι.  Σε κάθε στιγμή της ζωής της δεν ξεχνά να βοηθά τα παιδιά να πραγματοποιούν τις ευχές τους και να κάνει τους ανθρώπους να διατηρούν την πίστη τους στο πνεύμα των Χριστουγέννων και στον Άη- Βασίλη.
Τις τελευταίες στιγμές της ζωής της, στέλνει ένα πολύ όμορφο και τρυφερό μήνυμα.
 

Αξίζει:  

Πρόκειται για μια αληθινή αφήγηση. Τα γεγονότα όντως συνέβησαν και έμειναν στην ιστορία. Αποτελείται από 17 κεφάλαια με έκταση 2 -7 σελίδες το καθένα και γραμμένο σε μεγάλη γραμματοσειρά. Η εικονογράφησή του είναι αραιά, όμορφη και vintage, ενδεικτική προς το περιεχόμενο τη αφήγησης. Είναι καλοδουλεμένο, με καλούς διαλόγους, απλή και εύκολη γλώσσα και δίνει ιστορικές πληροφορίες. Είναι καλό, γιατί μεταφέρει ανθρωπιστικές αξίες, συναισθήματα, μηνύματα. Περιλαμβάνει  θέματα και δίνει μηνύματα αξιών όπως ο ανθρωπισμός, η ειρήνη, η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός, η διαφορετικότητα και φυσικά τα Χριστούγεννα.
 

Δεν αξίζει:

Οπωσδήποτε δεν αναφέρεται στους ανιαρούς, σε αυτούς που δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή σε ήθη και αξίες της ανθρώπινης ψυχής και σε αυτούς που βλέπουν τα πάντα ως αγορά. Επίσης, αναφέρεται σε ηλικίες των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, καθώς είναι σχετικά μεγάλο.
 
Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης, Βασίλης Παπαθεοδώρου, εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2013, σσ. 104.
 
Βαθμολογία:
4/5   
.
Πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε ΕΔΩ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
4.800 ψήφοι. Ανατροπές και εκπλήξεις στην ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού. Ψηφίζετε μέχρι σήμερα Κυριακή 22/05
4.800 ψήφοι. Ανατροπές και εκπλήξεις στην ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού. Ψηφίζετε μέχρι σήμερα Κυριακή 22/05
με 1 Σχόλια 3047 Views

Ποιες προηγούνται - Μεγάλη αύξηση επισκεψιμότητας και 4.800 ψήφοι ως τώρα ανατρέπουν –ως συνήθως- τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Όμως τίποτα δεν έχει κριθεί. Ψηφίζετε μέχρι σήμερα Κυριακή 22/05 στις 12μμ

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή