Μάθημα ιστορίας για τα παιδιά: Φίλιππος Μανδηλαράς, Το Έπος του ’40. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε

405 Views
Μάθημα ιστορίας για τα παιδιά: Φίλιππος Μανδηλαράς, Το Έπος του ’40. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε Μάθημα ιστορίας για τα παιδιά: Φίλιππος Μανδηλαράς, Το Έπος του ’40. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε

 Μάθημα ιστορίας για τα παιδιά: Φίλιππος Μανδηλαράς, Το Έπος του ’40. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε

Κατά την εποχή της μεταπολίτευσης και ειδικά τα τελευταία χρόνια, πολλά πράγματα έχουν παρεξηγηθεί στην… παράξενη χώρα που ζούμε. Έννοιες, ιδέες, πράξεις, λέξεις, έχουν χάσει το νόημά τους. Ποιοί είμαστε, τί καπνό φουμάρουμε, πού βαδίζουμε, πού πάμε, πού είναι το παρόν, πού το μέλλον, πού το παρελθόν… Καλέ ποιο παρελθόν; Ιστορία; Ποιά ιστορία; Να, τούτη εδώ, αυτή, με τις συγκεχυμένες πληροφορίες. Αλήθεια, τί γιορτάζουμε σε λίγες ημέρες; Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Α…! Και τί συνέβη τότε; Κάποιοι εκεί πέρα, πήγαν και πολέμησαν, λέει, αλλά τί τα ψάχνεις τώρα… Περασμένα, ξεχασμένα… Ξεχασμένα. Πλήρως. Γιατί έτσι. Και τώρα, με τον σπουδαίο υπουργό για παιδεία, αποτελειωμένα. Ποιά; Τα πιο σημαντικά. Που δυστυχώς για πολλούς, δεν γίνεται να γραφούν αλλιώς. Κι επειδή η γνώση είναι βασική και ξεκινά από τη μικρή ηλικία, ο Φίλιππος Μανδηλαράς αποδίδει την ιστορία μέσα από τη δική του οπτική, με αρκετή δόση χιούμορ, για να είναι και ευχάριστη!

Η Υπόθεση:

            Ο συγγραφέας παρουσιάζει τις ιστορικές στιγμές από το Έπος του ’40. Πλαισιωμένες από πλούσια εικονογράφηση, μοιάζει με παραμύθι ή καλύτερα με κόμικ, καθώς οι διάλογοι δίνονται κατ’ αυτή τη μορφή. Φαντάροι, πολίτες, στρατηγοί, που πολεμούν στα βουνά της Πίνδου. Η κυκλοφορία των εφημερίδων της εποχής και ο σχολιασμός τους από τους πολίτες στις πόλεις. Ο τρόπος ζωής τους. Η κατοχή, οι αντίπαλοι, όσοι μας πολέμησαν και αυτοί που πολεμήσαμε. Οι τρόποι με τους οποίους αντισταθήκαμε. Οι Έλληνες πολιτικοί. Οι τακτικές και το γενικότερο κλίμα της εποχής. Εν ολίγοις, παρουσιάζονται τα γεγονότα της περιόδου αυτής, που δεν είναι πολύ μακριά μας.

Αξίζει:

            Δουλεμένο με μεράκι για το αντικείμενο και τα γεγονότα που πραγματεύεται, είναι ένα πολύ καλό βιβλίο. Ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία του, καθώς παρουσιάζει τα γεγονότα υπό τη μορφή κόμικ, χωρίς να παραγνωρίζει κάτι και χωρίς τάση για διαστρέβλωση. Αποδίδει πιστά τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία με στιχάκια, λιτούς διαλόγους, την υπέροχη εικονογράφηση από τη Ναταλία Καπατσούλια και αρκετή δόση χιούμορ, που κάνει την ανάγνωση ευχάριστη, ακόμη και για τους μεγάλους! Τονίζονται τα σημαντικά και αυτό που μένει στο τέλος, είναι η γνώση.

Δεν αξίζει:

            Για όποιον δεν ενδιαφέρεται για το θέμα, δεν πειράζει. Υπάρχουν κι άλλα βιβλία. Επίσης, δεν κάνει για όποιον θέλει να διατηρεί τη σοβαρότητά του άτεγκτη και να χάνεται σε ατελείωτες σελίδες. Σίγουρα δεν προτείνεται σε υπουργούς.
 
Το να γνωρίζει κανείς όσα περισσότερα μπορεί, είναι καλό. Μεταξύ της αμάθειας και της ημιμάθειας, η γνώση είναι αυτή που κερδίζει. Το σημαντικό είναι να ψαχνόμαστε, να διατηρούμε την κριτική μας σκέψη και να ξέρουμε τι μας γίνεται. Υπό κάποια έννοια, δεν είμαστε πολίτες του κόσμου, ούτε του σύμπαντος, ούτε γείτονές μας είναι οι εξωγήινοι της Ανδρομέδας (κρίμα για κάποιους). Η ιστορία της χώρας μας κρατάει από πολλά χιλιάδες χρόνια και είναι αρκετά σημαντική, για να την απεμπολήσουμε τόσο εύκολα και απλά.
 
Φίλιππος Μανδηλαράς, Το Έπος του ’40, εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2012. σσ. 36.
 
Βαθμολογία:
4/5

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

#ΜαριάνναΜπουρουτζή #ΦίλιπποςΜανδηλαράς #ΤοΈποςΤου40 #Κουλτουρόσουπα
#kulturosupa #ΔιαβάσαμεΚαιΣχολιάζουμε

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Άγιε Πέτρο το κάπνισμα επιτρέπεται; «Covid-19 stories» | Βασίλης Καρατζόγλου
Άγιε Πέτρο το κάπνισμα επιτρέπεται; «Covid-19 stories» | Βασίλης Καρατζόγλου
με 0 Σχόλια 696 Views
Η κυρά Φωτεινή χαζεύει έξω από το παράθυρο και παρατηρεί τα άλλα αυτοκίνητα. -«Α, ωραία περιοχή είναι η Καβάλα. Έχει ωραία σπίτια». -«Ποια Καβάλα ρε μάνα. Στην Αθήνα είσαι, και συγκεκριμένα στην Καλλιθέα». Γράφει ο Βασίλης Καρατζόγλου για την Κουλτουρόσουπα.
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή