Τα δύσκολα να τα κοιτάς στα μάτια, μέσα από τη ματιά της Αναστασίας Κλαδευτήρα. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε

493 Views
Τα δύσκολα να τα κοιτάς στα μάτια, μέσα από τη ματιά της Αναστασίας Κλαδευτήρα. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε Τα δύσκολα να τα κοιτάς στα μάτια, μέσα από τη ματιά της Αναστασίας Κλαδευτήρα. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε

Τα δύσκολα να τα κοιτάς στα μάτια, μέσα από τη ματιά της Αναστασίας Κλαδευτήρα. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ! Πάει ο παλιός ο χρόνος. Ανατέλλει ο καινούριος. Φαινομενικά, τα πράγματα μπορεί να παραμένουν ίδια, να καλυτερεύουν ή να χειροτερεύουν. Ουσιαστικά όμως, βαδίζουμε σε καινούριες μέρες. Είναι ευκαιρία για καινούρια πράγματα, για αναθεώρηση απόψεων, για ανασυγκρότηση των σκέψεων, των ιδεών, των αντιλήψεων. Δεν είναι ανάγκη να αλλάξει η κοσμοθεωρία του καθενός, αλλά να επαναπροσδιοριστούν οι στόχοι, για να προχωρήσει πιο μπροστά, να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή. Οπωσδήποτε η ζωή είτε είναι εύκολη, είτε δύσκολη -ειδικά σήμερα-  για πολλούς, μα όπως είναι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Το πρώτο βιβλίο της χρονιάς είναι ψυχολογικό, με τη συγγραφέα Αναστασία Κλαδευτήρα να μας εξηγεί μέσα από μια ιστορία, πως πρέπει «Τα δύσκολα να τα κοιτάς στα μάτια».

Η Υπόθεση:

Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Ελλάδα της κρίσης. Ο Άρης χάνει τη ξαφνικά τη δουλειά του και χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του. Αγωνιά για το μέλλον του, καθώς και για την κοινωνική του εικόνα. Μαζί με δυο φίλους του, μοιράζονται τις δύσκολες καταστάσεις τους, αγωνιούν για το μέλλον τους, αναζητούν λύσεις για τα προβλήματά τους. Παράλληλα, μέσα από τις καταστάσεις που βιώνουν, ανακαλύπτουν ο καθένας τις πτυχές του εαυτού του, που στην καθημερινή πραγματικότητα καταπιέζονται. Ένα καλό παιδί δεν θέλει απαραίτητα να βοηθά πάντα, έχει τις στιγμές του. Αυτός που παριστάνει το θύμα, μετατρέπεται σε θύτη. Αυτός που είναι μονίμως θυμωμένος, κρύβει μια τρυφερή πλευρά και αυτός που είναι χαμογελαστός, κρύβει μέσα του θυμό και θλίψη. Οι νέοι, ανακαλύπτουν τον εσωτερικό τους κόσμο, μέσα από την παρέα και καταφέρνουν να φωτίσουν τα σκοτάδια της ψυχής τους, να συνυπάρξουν με τους υπολοίπους και να αντιμετωπίσουν τη ζωή τους.

Αξίζει:  

Πρόκειται για μια όμορφη ψυχολογική ιστορία. Καλογραμμένη, με πρωτοπρόσωπη αφήγηση, η συγγραφέας καταφέρνει να φωτίσει τις διαφορετικές προσωπικότητες των ηρώων της, παρουσιάζοντας και αναλύοντάς τες ως παραδείγματα χαρακτήρων. Χωρισμένη σε κεφάλαια, δεν αναλώνεται σε περιττές λεπτομέρειες, η πλοκή κυλά ομαλά, οι διάλογοι είναι καλοί, το λεξιλόγιο είναι απλό, χωρίς τη χρήση της ιδιαίτερης επιστημονικής ψυχολογικής γλώσσας. Δεν είναι επίπεδη. Παρουσιάζει εύσχημα και εύστοχα τις καταστάσεις της καθημερινότητας που όλοι βιώνουμε, κάνοντάς το ιδιαίτερα προσιτό. Βοηθάει να ανακαλύψει ο καθένας τον εαυτό του, να παραδειγματιστεί και να μάθει απέναντι στα δύσκολα να γίνεται σκληρός, για να τα ξεπεράσει.

Δεν αξίζει:

Κατά γενική ομολογία, είναι μια μικρή ιστορία. Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Επίσης, το λεξιλόγιο θα μπορούσε να είναι πιο προσεγμένο. Επίσης, από όλους τους χαρακτήρες, δεν περιλαμβάνονται οι ακραίοι τύποι.
 
Τέτοιου είδους βιβλία μας βοηθούν, αν μη τι άλλο, να πραγματοποιήσουμε μια ένδον ανασκόπηση και να κοιτάξουμε τη ζωή με άλλο μάτι, μιας και στοιχεία της καθημερινότητάς μας τα βλέπουμε τυπωμένα εκεί μέσα. Αυτή τη νέα χρονιά, ας θέσουμε νέους στόχους κι ας βαδίσουμε με νέους κανόνες στη ζωή μας!
 
Αναστασία Κλαδευτήρα, Τα δύσκολα να τα κοιτάς στα μάτια, εκδόσεις Διόπτρα, Αθήνα 2016, σσ. 208.
 
Βαθμολογία: 4/5
 
#ΜαριάνναΜπουρουτζή #ΑναστασίαΚλαδευτήρα #ΤαΔύσκολαΝαΤαΚοιτάςΣταΜάτια #Κουλτουρόσουπα #kulturosupa#ΔιαβάσαμεΚαιΣχολιάζουμε

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή