Οι γλωσσικές πολιτικές στις χώρες της Μεσογείου, στη μελέτη της Ελένης Καραντζόλα. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

627 Views
Οι γλωσσικές πολιτικές στις χώρες της Μεσογείου, στη μελέτη της Ελένης Καραντζόλα. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε. Οι γλωσσικές πολιτικές στις χώρες της Μεσογείου, στη μελέτη της Ελένης Καραντζόλα. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

 Οι γλωσσικές πολιτικές στις χώρες της Μεσογείου, στη μελέτη της Ελένης Καραντζόλα. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

Η γλώσσα είναι το σημαντικότερο επίτευγμα του ανθρώπινου πολιτισμού. Αποτελεί το σπουδαιότερο μέσο έκφρασης, επικοινωνίας και συνεννόησης, το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε ο πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις, στην αρχαία αλλά και σε κάθε άλλη εποχή. Η δύναμή της είναι τεράστια. Χρησιμοποιώντας την ποικιλοτρόπως, ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει πολιτισμό, να συνάψει σχέσεις ή να καταστρέψει. Με την πάροδο των ετών και ανάλογα με τους πληθυσμούς που κατοίκησαν σε κάθε περιοχή, δημιουργήθηκαν διαφορετικές γλώσσες και ακόμη περισσότερα γλωσσικά ιδιώματα, δημιουργημένα για να λειτουργήσουν ως μέσο πολιτικής πίεσης. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελένη Καραντζόλα, στη μελέτη της με τον τίτλο: «Γλωσσικές πολιτικές στις χώρες της Μεσογείου», εξηγεί και αναλύει τη δύναμη της γλώσσας στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Η Υπόθεση:

Η συγγραφέας εξετάζει συγκριτικά και ιστορικά τις γλώσσες που αναγνωρίζονται ως επίσημες σε είκοσι τρεις χώρες της Μεσογείου. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τα επιμέρους ιδιώματα και οι λοιπές μειονοτικές γλώσσες. Μέσα από αναλύσεις και χρήσιμα παραδείγματα προσπαθεί να θέσει το ζήτημα της χρήσης των γλωσσών: πώς η κάθε χώρα προσπαθεί να διασώσει τα στοιχεία της εθνικής της γλώσσας, για ποιόν λόγο σε άλλη χώρα χρησιμοποιούνται στοιχεία άλλων γλωσσών μέσα στην εθνική γλώσσα, τί συμβαίνει με τις κατά καιρούς διεθνείς γλώσσες. Επίσης, αναλύει την επιλογή και τη χρήση του αλφάβητου ως πολιτισμικού ορίου μεταξύ εθνοτήτων. Με λίγα λόγια, πώς μεταχειρίζονται τα κράτη τις εθνικές γλώσσες τους και πώς οι πολίτες αλληλοεπηρεάζονται ως προς τη χρήση τους. Η χρήση της ορθογραφίας και ο ρόλος της θρησκείας στη διαμόρφωση των αλλαγών στα γλωσσικά συστήματα.

Αξίζει:

Πρόκειται για μια εξαιρετική μελέτη, διά χειρός πανεπιστημιακού που παράγει έργο και προσπαθεί για την έρευνα. Αφορμούμενη από τις χώρες του Μαγκρέμπ ( Βόρεια Αφρική), αναλύει ακροθιγώς τον τρόπο και τους λόγους που οι ομιλούμενες γλώσσες στη Μεσόγειο υπόκεινται σε αλλαγές και σχετίζονται μεταξύ τους. Ο λόγος είναι ακαδημαϊκός μεν κατανοητός δε, που σημαίνει ότι αξίζει να διαβαστεί και να μελετηθεί άφοβα από όλους, καθώς η άποψη που δίνεται είναι τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη. Είναι άκρως ενδιαφέρον και ευχάριστο. Τα παραδείγματα, οι χάρτες και το παρεχόμενο υλικό κάνει το ζήτημα κατανοητό, το θέτει σε στέρεες βάσεις, δίνει το έναυσμα για περισυλλογή και τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με σημαντικές γνώσεις και πληροφορίες. 

Δεν αξίζει:

Για όποιον δεν έχει την όρεξη να ασχοληθεί με τέτοιου είδους ζητήματα και να φορτώσει τον νου του με πληροφορίες.
 
Τέτοιου είδους μελέτες από ακαδημαϊκούς είναι μοναδικές. Αξίζει να επικοινωνούνται στον κόσμο πολύτιμες πληροφορίες, ώστε να μπορεί να κατανοήσει και να διαμορφώσει τη δική του άποψη. Στην προκειμένη περίπτωση, αξίζει να δούμε τί, γιατί και πώς μιλάμε τις γλώσσες. Έτσι, για να ξέρουμε. Σε κάθε περίπτωση, όσο υπάρχει ο άνθρωπος θα υπάρχει γλώσσα.  Είναι, άλλωστε, κάτι ζωντανό. Το ζήτημα είναι αν θα χρησιμοποιείται για να προαχθεί ο πολιτισμός. Αν επικρατήσει ένας ενιαίος κώδικας επικοινωνίας, θα υπάρχει πολιτισμός;
 
Ελένη Καραντζόλα, Γλωσσικές πολιτικές στις χώρες της Μεσoγείου, εκδόσεις Επίκεντρο, Αθήνα 2016, σελ. 320.
 
Βαθμολογία:
4/5
 
#ΜαριάνναΜπουρουτζή
#ΓλωσσικέςΠολιτικέςΣτιςΧώρεςΤηςΜεσογείου
#ΕλένηΚαραντζόλα
#Κουλτουρόσουπα
#kulturosupa
#ΔιαβάσαμεΚαιΣχολιάζουμε

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή