Διαβάζουμε το «Είμαστε αστρόσκονη» του Διονύση Π. Σιμόπουλου και σχολιάζουμε.

1186 Views
Διαβάζουμε το «Είμαστε αστρόσκονη» του Διονύση Π. Σιμόπουλου και σχολιάζουμε. Διαβάζουμε το «Είμαστε αστρόσκονη» του Διονύση Π. Σιμόπουλου και σχολιάζουμε.

 
Είμαστε κάτι στοιχεία του σύμπαντος. Ό, τι και να κάνουμε, ό, τι και να λέμε, αυτό ισχύει. Το μυαλό μας είναι πεπερασμένο. Όσα και να κάνουμε ως όντα, καταλήγουν στην καταστροφή και την αυτοκαταστροφή. Είμαστε κάτι κουκίδες σε ένα τεράστιο σύμπαν, μεγαλύτερο από εμάς και τη φαντασία μας. Κι όμως, αυτό μας τρομάζει και μας εξιτάρει πιο πολύ από καθετί. Θέλουμε να μάθουμε πιο πολλά. Να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερα. Νομίζουμε ότι μπορούμε να το χαλιναγωγήσουμε, αλλά ‘’μία’’ να κάνει αυτό, πάει, εξανεμιστήκαμε! Άσε που το χρειαζόμαστε, γιατί τα στοιχεία του έχουμε μέσα μας και χωρίς αυτά δεν ζούμε. Ο σημαντικός αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος, τα εξηγεί αυτά στο βιβλίο του.
 
Η Υπόθεση
Ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου καταθέτει τις γνώσεις, τις σκέψεις και τις εμπειρίες ετών. Εξηγεί τα δομικά συστατικά του σύμπαντος και εξηγεί τα περί ύλης και ενέργειας. Πόσο σημαντικά είναι και τί συμβαίνει όταν ενώνονται, συγκρούονται, έλκονται και απομακρύνονται. Αναφέρεται στα στοιχεία που συνιστούν το σύμπαν, τους πλανήτες, τί είναι οι μαύρες τρύπες. Με επίκεντρο τον άνθρωπο, περιγράφει τις μορφές ζωής, το περιβάλλον, το πριν και το μετά. Η σχετικότητα, ο μικρόκοσμος και ο μακρόκοσμος και πώς επηρεάζεται ο άνθρωπος. Από τι συντίθεται; Είμαστε όντως κάτι συμπαντικό, με την έννοια των αστεριών, των κομητών, των μετεωριτών και των πλανητών; Ποια είναι η σχέση μας με όλα αυτά και πως αλληλεπιδρούν; Τι είμαστε τελικά και τί θα απογίνουμε; Θα ζει το είδος μας για πάντα;
 
Αξίζει:  
Ο συγγραφέας μέσα σε λίγες σελίδες προσπαθεί να φωτίσει την αστροφυσική  επιστήμη και να την επικοινωνήσει στον κόσμο, είτε ασχολείται με αυτήν, είτε όχι. Με λογοτεχνικό τρόπο, προσιτό σε όλους, εξηγεί κάποια σημαντικά πράγματα, προσπαθεί να λύσει απορίες. Χρησιμοποιώντας σκέψη επιστημονική, δίνει μια σοβαρή φιλοσοφική διάσταση στη σχέση ανθρώπου-κόσμου. Καλοδουλεμένο βιβλίο, είναι ευκολοδιάβαστο, προσιτό και η έκτασή του είναι όση πρέπει, όταν θίγονται τέτοιου είδους βαριά ζητήματα. Οι λάτρεις του είδους, θα το αγαπήσουν.  Να ένα καλό δώρο για τις γιορτές, τώρα που ασχολούμαστε με σκόνες και αστέρια (που μοιάζουν με το σύμπαν).
 
Δεν αξίζει:  
Για όσους επιμένουν να ζουν  στον κόσμο τους ή δεν τους αρέσει να ασχολούνται με τέτοιου είδους ζητήματα.   
 
Είμαστε αστρόσκονη, Διονύσης Π. Σιμόπουλος, εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2017, σσ. 192.
 
Βαθμολογία:
4/5   
/
Πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε ΕΔΩ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Στιγμές στην εξαίρετη βραδιά των 9ων ΘΒΘ που έγραψαν «ιστορία»!
Στιγμές στην εξαίρετη βραδιά των 9ων ΘΒΘ που έγραψαν «ιστορία»!
με 0 Σχόλια 5015 Views

Σκηνική θεατρική «ευφορία» με πολλαπλές μεταφράσεις σε ποικίλα επίπεδα, μιλώντας για μια εντελώς ξεχωριστή, καλλιτεχνική βραδιά, που πέρασε στην ιστορία του θεσμού με μεγάλα εύσημα… Από την Πίτσα Στασινοπούλου.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή