Διαβάζουμε το «Είμαστε αστρόσκονη» του Διονύση Π. Σιμόπουλου και σχολιάζουμε.

1079 Views
Διαβάζουμε το «Είμαστε αστρόσκονη» του Διονύση Π. Σιμόπουλου και σχολιάζουμε. Διαβάζουμε το «Είμαστε αστρόσκονη» του Διονύση Π. Σιμόπουλου και σχολιάζουμε.

 
Είμαστε κάτι στοιχεία του σύμπαντος. Ό, τι και να κάνουμε, ό, τι και να λέμε, αυτό ισχύει. Το μυαλό μας είναι πεπερασμένο. Όσα και να κάνουμε ως όντα, καταλήγουν στην καταστροφή και την αυτοκαταστροφή. Είμαστε κάτι κουκίδες σε ένα τεράστιο σύμπαν, μεγαλύτερο από εμάς και τη φαντασία μας. Κι όμως, αυτό μας τρομάζει και μας εξιτάρει πιο πολύ από καθετί. Θέλουμε να μάθουμε πιο πολλά. Να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερα. Νομίζουμε ότι μπορούμε να το χαλιναγωγήσουμε, αλλά ‘’μία’’ να κάνει αυτό, πάει, εξανεμιστήκαμε! Άσε που το χρειαζόμαστε, γιατί τα στοιχεία του έχουμε μέσα μας και χωρίς αυτά δεν ζούμε. Ο σημαντικός αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος, τα εξηγεί αυτά στο βιβλίο του.
 
Η Υπόθεση
Ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου καταθέτει τις γνώσεις, τις σκέψεις και τις εμπειρίες ετών. Εξηγεί τα δομικά συστατικά του σύμπαντος και εξηγεί τα περί ύλης και ενέργειας. Πόσο σημαντικά είναι και τί συμβαίνει όταν ενώνονται, συγκρούονται, έλκονται και απομακρύνονται. Αναφέρεται στα στοιχεία που συνιστούν το σύμπαν, τους πλανήτες, τί είναι οι μαύρες τρύπες. Με επίκεντρο τον άνθρωπο, περιγράφει τις μορφές ζωής, το περιβάλλον, το πριν και το μετά. Η σχετικότητα, ο μικρόκοσμος και ο μακρόκοσμος και πώς επηρεάζεται ο άνθρωπος. Από τι συντίθεται; Είμαστε όντως κάτι συμπαντικό, με την έννοια των αστεριών, των κομητών, των μετεωριτών και των πλανητών; Ποια είναι η σχέση μας με όλα αυτά και πως αλληλεπιδρούν; Τι είμαστε τελικά και τί θα απογίνουμε; Θα ζει το είδος μας για πάντα;
 
Αξίζει:  
Ο συγγραφέας μέσα σε λίγες σελίδες προσπαθεί να φωτίσει την αστροφυσική  επιστήμη και να την επικοινωνήσει στον κόσμο, είτε ασχολείται με αυτήν, είτε όχι. Με λογοτεχνικό τρόπο, προσιτό σε όλους, εξηγεί κάποια σημαντικά πράγματα, προσπαθεί να λύσει απορίες. Χρησιμοποιώντας σκέψη επιστημονική, δίνει μια σοβαρή φιλοσοφική διάσταση στη σχέση ανθρώπου-κόσμου. Καλοδουλεμένο βιβλίο, είναι ευκολοδιάβαστο, προσιτό και η έκτασή του είναι όση πρέπει, όταν θίγονται τέτοιου είδους βαριά ζητήματα. Οι λάτρεις του είδους, θα το αγαπήσουν.  Να ένα καλό δώρο για τις γιορτές, τώρα που ασχολούμαστε με σκόνες και αστέρια (που μοιάζουν με το σύμπαν).
 
Δεν αξίζει:  
Για όσους επιμένουν να ζουν  στον κόσμο τους ή δεν τους αρέσει να ασχολούνται με τέτοιου είδους ζητήματα.   
 
Είμαστε αστρόσκονη, Διονύσης Π. Σιμόπουλος, εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2017, σσ. 192.
 
Βαθμολογία:
4/5   
/
Πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε ΕΔΩ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
Το βιβλίο πρωταγωνιστεί στη ζωή μου, από την παιδική ακόμη ηλικία. Μου αρέσει να διαβάζω, γιατί κάθε βιβλίο αποτελεί ένα ιδιαίτερο και μοναδικό ταξίδι στα μονοπάτια της φαντασίας, του μύθου και της αλήθειας. Είναι απίστευτο πόσα πράγματα ανακαλύπτει κάποιος και πώς μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης, ακόμη και ολόκληρη την κοσμοθεωρία του! Για τον λόγο αυτό, μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάζω ό, τι διαβάζω, με σκοπό να προκαλέσω τον κόσμο να διαβάσει, και να προβληματιστεί. Οι σπουδές μου στη Φιλοσοφική Σχολή και μετέπειτα στην Ιστορία της Φιλοσοφίας με οδήγησαν προς μια διαφορετική στάση απέναντι στο βιβλίο. Από το παραμύθι ως το μυθιστόρημα και από το δοκίμιο ως το επιστημονικό βιβλίο, πρόκειται για ένα μαγικό ταξίδι, που αξίζει τον κόπο. Η τέχνη και ο πολιτισμός, άλλωστε, αποτελούν τις θετικότερες εκφάνσεις στη ζωή του ανθρώπου. e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η Ζιλιέτ Μπινός πρόεδρος της 69ης Berlinale
Η Ζιλιέτ Μπινός πρόεδρος της 69ης Berlinale
με 0 Σχόλια 283 Views

 Η ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός θα είναι η πρόεδρος της επιτροπής της 69ης Berlinale, του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, της πρώτης μεγάλης ευρωπαϊκής κινηματογραφικής διοργάνωσης του 2019, ανακοίνωσαν σήμερα οι οργανωτές. 


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
...
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή