«Αν είχα μια Μαρία σε μια σοφίτα»: Ιστορίες από το παράθυρο, της Αθηνάς Τερζή. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

2193 Views
«Αν είχα μια Μαρία σε μια σοφίτα»: Ιστορίες από το παράθυρο, της Αθηνάς Τερζή. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε. «Αν είχα μια Μαρία σε μια σοφίτα»: Ιστορίες από το παράθυρο, της Αθηνάς Τερζή. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

 
Μας αρέσουν οι καλές συνεργασίες και τις εγκαινιάζουμε με ενθουσιασμό! Οι εκδόσεις Πηγή είναι νέες, ωραίες, πρότυπες και διαθέτουν ευρεία ποικιλία βιβλίων. Για αρχή, γίνεται λόγος για ένα βιβλίο, του οποίου ο τίτλος κέντρισε αρκετά το ενδιαφέρον και εξήψε τη φαντασία μου. Στην αρχή φαντάστηκα ότι πρόκειται είτε για μια ιστορία μυστηρίου είτε για μια ιστορία σχετικά με κάποιον αποχωρισμό. Σε κάποια από αυτά έπεσα μέσα. Δεν πρόκειται όμως για μια ενιαία ιστορία, αλλά για πολλές. Πολλές και καλές.
 
Η Υπόθεση:    
Η συγγραφέας διηγείται 33 ιστορίες ‘’από το παράθυρο’’, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος. Πρωταγωνιστούν άνθρωποι καθημερινοί, συνάδελφοι από τη δουλειά, άδέρφια, σύζυγοι, μητέρες, παιδιά, γείτονες της διπλανής πόρτας ή της απέναντι οικοδομής, άνθρωποι που μπαινοβγαίνουν στα σπίτια και διανθίζουν την καθημερινότητά μας, όπως η Βασιλική. Προσωπικότητες συμβατές και ασύμβατες, όπως ο Στέλιος και η Κατερίνα ή ο ‘’τρελός’’ της γειτονιάς. Άνθρωποι που προσπαθούν να αντιπαλέψουν την πραγματικότητά τους, όπως Α. Μ. Ζευγάρια όπως ο Μαρίνος και η Άσπα, που αγωνίζονται για τη σχέση τους ή που δεν αντέχουν πια τη συνύπαρξή τους. Οικογένειες με παιδιά και καθημερινές συνήθειες. Άνθρωποι που φεύγουν από τη ζωή, όπως ο Πόντιος ή ο Βασίλης. Η συγγραφέας αποτυπώνει περιγραφικά διάφορα γεγονότα που στιγματίζουν την ψυχή του πολίτη, όπως σκηνές καθημερινής και προσωπικής τρέλας. Αποδίδει τη δυστυχία και την ευτυχία, τους έρωτες, τις εποχές που αλλάζουν. Παράλληλα, ανάμεσα σε αυτά, καταθέτει τις δικές της σκέψεις σε νοσταλγικό τόνο, αναφερόμενη σε παιδικές, αλλά και τωρινές αναμνήσεις.
 
Αξίζει
Πρόκειται για μια συλλογή πολλών ιστοριών, μέσα σε 165 σελίδες. Παρότι καθεμιά δεν ξεπερνά τις 3-4 σελίδες, η γραφή είναι εξαιρετική, με πολύ καλό λεξιλόγιο κι εκφραστικά μέσα. Η γραφή είναι πρωτοπρόσωπη, χαρίζοντας αμεσότητα. Οι περιγραφές είναι μεστές, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα στον αναγνώστη και οι διάλογοι είναι καλοί σε έκταση, χωρίς να κουράζουν. Η συγγραφέας καταφέρνει με διεισδυτική ματιά να αποδώσει στα διάφορα γεγονότα που διηγείται νοήματα, ενώ μέσα από τις λέξεις και τις πράξεις φωτίζει τις σκοτεινές πτυχές των προσωπικοτήτων. Εν ολίγοις, αποπειράται επιτυχώς να αποκρυπτογραφήσει τη ρουτίνα κάθε ήρωα των ιστοριών. Σα να τους παρατηρεί μέσα από το παράθυρο. Τους αφιερώνει μάλιστα, και από έναν στίχο τραγουδιού. Επίσης, έχει πολύ υπέροχο εξώφυλλο και φροντισμένη εκτύπωση.  
 
Δεν αξίζει
Άλλη μια παραγωγή διηγημάτων με μικρή έκταση. Ελπίζουμε να δούμε και μεγαλύτερες ιστορίες, με περισσότερη δράση και πλοκή. Ένα αρνητικό είναι ότι το τέλος σχεδόν κάθε ιστορίας είναι πεσιμιστικό και τραγικό, κάνοντάς τη βαριά. Επίσης, αναφέρεται σε ενήλικες και εφήβους του Λυκείου και όχι σε μικρότερες ηλικίες.
 
Αθηνά Τερζή, Αν είχα μια Μαρία σε μια σοφίτα: ιστορίες από το παράθυρο, Εκδόσεις Πηγή, Θεσσαλονίκη 2017, σσ. 164.
 
Βαθμολογία:
3,5/5 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Με τον «Κατάδικο» του Κων. Θεοτόκη ξεκινά το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης την διαδικτυακή προβολή παραστάσεων του
Με τον «Κατάδικο» του Κων. Θεοτόκη ξεκινά το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης την διαδικτυακή προβολή παραστάσεων του
με 0 Σχόλια 697 Views

Το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης οργάνωσε και προγραμματίζει την προβολή  παραστάσεών του, που κάποιος δεν είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει, ή αγαπημένες παραστάσεις που κάποιος θέλει να παρακολουθήσει ξανά, μέσα από το κανάλι του στο you tube:


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή