Η Τέχνη του Τατουάζ. Από την Μπουντουρέλη Ελένη

601 Views
 Η Τέχνη του Τατουάζ. Από την Μπουντουρέλη Ελένη Η Τέχνη του Τατουάζ. Από την Μπουντουρέλη Ελένη

Η Τέχνη του Τατουάζ. Από την Μπουντουρέλη Ελένη

Μικροί πίνακες ζωγραφικής με συμβολικό χαρακτήρα, κρυφό ή μη νόημα, αφιερωμένοι σε αγαπημένα πρόσωπα ή απλά μια μυστική υπόσχεση στους εαυτούς μας, τα τατουάζ είναι μια τέχνη και τεχνική που έχει τις ρίζες της βαθιά στο χρόνο.

 Η τέχνη του τατουάζ προέρχεται από την ταϊτινή λέξη tatauπου σημαίνει ‘’για να σηματοδοτήσει κάτι’’, παρόλο που θεωρητικά γνωρίζουμε ότι η πρακτική του τατουάζ ξεκινάει στην Παλαιολιθική περίοδο στην Ευρώπη (Εικόνα 1), η πρώτη απόδειξη τατουάζ σε ανθρώπινο διατηρημένο δέρμα ήρθε το 1991, όταν βρέθηκε η σωρός του λεγόμενου Otzi του παγωμένου ανθρώπου
 
Η φυσικά μουμιοποιημένη σωρός του, βρέθηκε στην κοιλάδα του Otzi ανάμεσα στην Αυστρία και την Ιταλία, στο σώμα του ήταν αποτυπωμένα περίπου 61 τατουάζ, κυρίως παράλληλες γραμμές από 1 έως 40 χιλιοστά σε μήκος και μετά από σχετική ανάλυση, βρέθηκε ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε για την δερματοστιξία ήταν στάχτη από φωτιά.
 
Η τέχνη του τατουάζ αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε από πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Στην Ινδία τα τατουάζ από henna είναι περίπλοκα φυτικά κυρίως σχέδια που παρότι δεν είναι μόνιμα, εξακολουθούν να είναι δημιουργήματα εξαιρετικής ομορφιάς και υψηλής αισθητικής.
,
Στην Αίγυπτο, η πλειοψηφία των τατουάζ γίνονταν σε γυναίκες και στην ουσία μαρτυρούσαν το κοινωνικό στάτους. Κυρίως, χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικούς λόγους, ενώ τους αποδίδονταν ιαματικές ή ιατρικές ιδιότητες.
 
Στην Ανατολή και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα και στην Ιαπωνία τα τατουάζ είχαν αντιφατικές θέσεις στην κουλτούρα της περιοχής, ενώ στην Κίνα για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα θεωρούνταν βάρβαρη πρακτική καθώς μέσω του τατουάζ μάρκαραν τους δούλους, στην Ιαπωνία, χρησιμοποιούνταν αρκετά συχνά για διακοσμητικούς λόγους, από άντρες όλων των ηλικιών, οι οποίοι στόλιζαν τα πρόσωπά τους.
 
Τα τατουάζ πέρασαν από περιόδους λατρείας και μίσους, άλλοτε ήταν δείγμα παραβατικής συμπεριφοράς (σε φυλακισμένους κατά τον 17ο αιώνα) και άλλοτε δείγμα κοινωνικής καταξίωσης, πολεμικής αρετής (όπως για παράδειγμα των Bontoc πολεμιστών στις Φιλιππίνες, Εικόνα 2), θεϊκής δύναμης και ενέργειας της φύσης (όπως στη φυλή των Μαορί, Εικόνα 3), δείγμα ενηλικίωσης αγοριών και κοριτσιών (φυλές των Σαμόα και της φυλής Koita στην Νέα Γουινέα, Εικόνα 4) και ένταξη στην κοινωνική ζωή της φυλής.
 
Σήμερα, τα τατουάζ, έχουν περάσει από διάφορα στάδια αναγνώρισης και αποδοχής. Η ιστορική αναφορά πιο πάνω, είναι μόνο ένα πολύ μικρό δείγμα της ιστορίας του τατουάζ και της σημασίας του στην εκάστοτε κοινωνία.
 
Σήμερα, σε μια εποχή που η εικόνα είναι κυρίαρχη σε κάθε πτυχή της κοινωνικής μας ζωής και συμπεριφοριακής μας στάσης μέσα σε μια κοινότητα, τα τατουάζ, είναι πλέον συνηθισμένα και κοινωνικά αποδεκτά από τους περισσότερους.
 
Είναι γεγονός ότι η αποκωδικοποίηση κάθε τι καινούριου, θέλει χρόνο, η αναγνώριση μιας νέας οπτικής γλώσσας και η εντύπωσή της ως μοτίβο, θα επικυρωθεί μετά από αρκετό καιρό, όπως άλλωστε το αποδεικνύει και η ιστορία του τατουάζ.
 
Για μένα το τατουάζ είναι τέχνη,  ένα από τα δυσκολότερα είδη ζωγραφικής που απαιτεί εξαιρετική δεξιοτεχνία, φαντασία, έμφαση στην λεπτομέρεια και πρωτοτυπία, όπως θα δείτε και στις εικόνες που συνοδεύουν το παρόν άρθρο, πριν αποφασίσετε να κάνετε ένα τατουάζ, ερευνήστε, ρωτήστε, ερευνήστε λίγο παραπάνω την ιστορία τους και τη σημασία τους στον κάθε πολιτισμό και διαλέξτε κάτι που ταιριάζει στον χαρακτήρα σας και στην ανάγκη για έκφρασή σας. 

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Συνταρακτική «Σέρρα, Η ψυχή του Πόντου» και καθηλωτική Χρύσα Παπά. Είδαμε & σχολιάζουμε
Συνταρακτική «Σέρρα, Η ψυχή του Πόντου» και καθηλωτική Χρύσα Παπά. Είδαμε & σχολιάζουμε
με 0 Σχόλια 3817 Views
Πρόκειται για μια άκρως αξιόλογη παράσταση που αξίζει ο καθένας μας να την παρακολουθήσει, γιατί πέρα απ’ την ενδιαφέρουσα πλοκή, τα έντονα συναισθήματα και την ικανότητα της ηθοποιού, είναι ένα έργο που διεισδύει βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή..  Είδε η Ελένη Γιαννακίδου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο