Μήπως σας προβληματίζει η σύγχρονη τέχνη…; Από την Μπουντουρέλη Ελένη.

310 Views
Μήπως σας προβληματίζει η σύγχρονη τέχνη…;  Από την Μπουντουρέλη Ελένη. Μήπως σας προβληματίζει η σύγχρονη τέχνη…; Από την Μπουντουρέλη Ελένη.

 Μήπως σας προβληματίζει η σύγχρονη τέχνη…;  Από την Μπουντουρέλη Ελένη.

Έχετε βρεθεί ποτέ μπροστά σε ένα έργο σύγχρονης τέχνης και δεν καταλάβατε τι ακριβώς βλέπατε;  Έχετε πει μήπως  ‘’τι είναι αυτό’’ ή μήπως έχετε κρυφογελάσει και ίσως μπερδευτεί με αυτό που αντικρίζετε;
Αν ναι, (που μεταξύ μας, όντως σας έχει συμβεί) γιατί; Ίσως να σας λυθούν μερικές απορίες διαβάζοντας το άρθρο, ίσως να σας γεννηθούν άλλες… Ίσως πάλι να θέλω να σας μπερδέψω περισσότερο…
 
H σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή επεκτείνεται διαρκώς και η σύγχρονη τέχνη είναι ετοιμοπόλεμη καλύπτοντας τις ανάγκες της κοινωνίας για καταγραφή, κριτική και προβληματισμό. Ταυτόχρονα, οι καλλιτέχνες, έχουν εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις της τεχνολογίας και έχουν ωθήσει την τέχνη σε νέες σφαίρες έκφρασης και νοηματοδότησης.
 
Ανάλογα με τις περιστάσεις, άλλοι θαυμάζουν την νέα πολιτιστική και τεχνολογική ύπαρξη της τέχνης και άλλοι θρηνούν την απώλεια του status της. Δεν μπορεί εύκολα να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι στα χέρια ενός νέου καλλιτέχνη, ένα καινούργιο gadget δεν μπορεί παρά να λάβει νέα διάσταση και να βγουν στην επιφάνεια νέες χρήσεις και ιδιότητες που πριν δεν ήταν αντιληπτό ότι κατείχε.
 
Η τέχνη αλλάζει ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς το μέσο έκφρασης το οποίο εξελίσσεται, διαμορφώνεται και διαμορφώνει νέα νοήματα και μηνύματα και νέες εικόνες, που δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα ορατές. Η όραση της τέχνης σαφώς και γίνεται μέσα από τις εικόνες που δημιουργεί. Οι εικόνες αυτές όμως, κρύβουν πολυδιάστατα μηνύματα και συνήθως προέρχονται από ποικιλόμορφα μέσα.
 
Κατά κανόνα οι καλλιτέχνες, δεν δημιουργούν απλά και μόνο για να εκφράσουν εσωτερικές ανάγκες. Πολλοί έχουν κάτι να πουν και ακόμα περισσότεροι κάτι να δείξουν, το ζήτημα είναι ο τρόπος που επιλέγεται κάθε φορά, το μέσο και σαφώς το μήνυμα που κωδικοποιείται και στη συνέχεια αποκωδικοποιείται από το κοινό.
 
Η σύγχρονη δυτική τέχνη χαρακτηρίζεται από την διαμορφωτική σημασία των μέσων έκφρασής της επί του περιεχομένου της, εν τέλει, ίσως η πρόσληψη του μηνύματος δεν είναι τόσο ανάλογη όσο πιστεύαμε με το μέσο ούτε με την πρόθεση του καλλιτέχνη, συνειδητή ή μη.
 
Το έργο θα επικοινωνήσει πρώτα συναισθηματικά και έπειτα οπτικά με το κοινό του, το οποίο αυτόματα θα μεταφέρει στο έργο προσωπικά βιώματα, απόψεις, εμπειρίες, κοσμοθεωρίες και προβλήματα.

Για αυτό, την επόμενη φορά που θα σταθείτε μπροστά από ένα έργο σύγχρονης τέχνης, παρατηρείστε το καλά σκεφτείτε τον τρόπο δημιουργίας του, το μέσο στο οποίο αποτυπώνεται η εικόνα  και ταυτόχρονα αναλογιστείτε το μήνυμα που σας περνάει, το οποίο διαφέρει σαφέστατα για τον καθένα μας. 

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Από Θέση Ισχύος - Η δύναμη του δημόσιου λόγου» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ σε καλοκαιρινή περιοδεία (Πρόγραμμα)
«Από Θέση Ισχύος - Η δύναμη του δημόσιου λόγου» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ σε καλοκαιρινή περιοδεία (Πρόγραμμα)
με 0 Σχόλια 760 Views

Στο επίκεντρο ο δημόσιος χώρος και ο δημόσιος λόγος.  Πολίτες και Πολιτικοί μέσα στην ιστορία. Αψιμαχίες, λόγοι που δίχασαν και ένωσαν, που ανέστησαν το ηθικό και κατακεραύνωσαν αντιπάλους. Λόγοι που ενίοτε καθοδηγούν επιμελώς το κοινό αίσθημα  και φλερτάρουν με τη δημαγωγία.

 
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή