Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Από την Μπουντουρέλη Ελένη.

188 Views
Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Από την Μπουντουρέλη Ελένη. Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Από την Μπουντουρέλη Ελένη.

 Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Από την Μπουντουρέλη Ελένη.

Mια μικρή παρουσίαση της έκθεσης Ο κόσμος του Ο. Ελύτη: Ποίηση και ζωγραφική. Τελλόγλειο Ίδρυμα Τέχνών από 18 Μαρτίου ως 21 Μαΐου.
 
Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη : Ποίηση και ζωγραφική είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Έλληνα Νομπελίστα (1979) ποιητή, η έκθεση αυτή μας μεταφέρει στον ονειρικό κόσμο της ποίησης αλλά και της ζωγραφικής του, μέσα από ένα παιχνίδι λόγου και εικόνας, τα οποία βρίσκονται συνεχώς σε έξυπνο και άκρως εποικοδομητικό διάλογο.
 
Η έκθεση, διαρθρώνεται σε τρείς άξονες, ο πρώτος, αφορά σε ζωγραφικά έργα του ίδιου του ποιητή (κολάζ, τέμπερες, υδατογραφίες), έργα στα οποία είναι διάχυτο το φως, κυριαρχεί το μπλε της θάλασσας και του ουρανού και συγκινεί η καθαρότητα και η διαφάνειά τους. Ο δεύτερος άξονας, εμπεριέχει αποσπάσματα από αισθητικά δοκίμια του Ελύτη, αφιερωμένα σε καλλιτέχνες όπως για παράδειγμα ο Ματίς, ο Πικάσο, ο Θεόφιλος, ο Παρθένης, ο Τσαρούχης, ο Μόραλης κ.α ενώ ο τρίτος άξονας παρουσιάζει έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως ο Βαρώτσος, ο Τσόκλης, ο Φασιανός, ο Πανιάρας, ο Παπαγιάννης κ.α οι οποίοι δημιούργησαν έχοντας ως έμπνευση το ποιητικό έργο του Ελύτη. Το υλικό είναι δάνειο από την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Θεοχαράκη.
 
Σε μια πληθώρα ερεθισμάτων και συμβολισμών, σε ένα πέρασμα από τον Ρεαλισμό στον Ρομαντισμό και τον Ιμπρεσιονισμό, σε μια μετάβαση από τον  Συμβολισμό στον πρώιμο Κυβισμό και στον Σουρεαλισμό, η έκθεση χαρακτηρίζεται από ζωντάνια και κίνηση, από απλότητα και ταυτόχρονα υπερχείλιση συναισθημάτων, που προέρχονται από τις δυνατές συγκινήσεις που προσφέρει η εικονοποιημένη πλέον ποίηση του Ελύτη.
 
Η φαντασία και τα αισθήματα είναι οδηγοί στην παρούσα έκθεση, αρκεί να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο κάθε έργο. Σταθείτε μπροστά του, έχοντας στο μυαλό σας ένα ποίημα του Ελύτη και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να ανακαλύψει τις πολλαπλές αναγνώσεις των εικόνων τους, ενώ ταυτόχρονα επιτρέψτε στου εαυτούς σας να  δημιουργήσουν νέες, μέσα από προσλήψεις που προέρχονται από τις προσωπικές εμπειρίες, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του καθένα σας.
 
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφία του άρθρου στο site του Tελλόγλειου: ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η «Μήδεια» του Μποστ σε απολαυστική σκηνοθεσία  Ν. Χανιωτάκη περιοδεύει στην Ελλάδα (πρόγραμμα παραστάσεων).
Η «Μήδεια» του Μποστ σε απολαυστική σκηνοθεσία Ν. Χανιωτάκη περιοδεύει στην Ελλάδα (πρόγραμμα παραστάσεων).
με 0 Σχόλια 789 Views

Πρόγραμμα παραστάσεων της απολαυστικής "Μήδειας" που εμπνευσμένα σκηνοθέτησε  ο Νίκορέστης Χανιωτάκης. Τον κεντρικό ρόλο της παιδοκτόνου μάνας ενσαρκώνει ο Μάκης Παπαδημητρίου! 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή