«Ο θάνατος του Μπότσαρη στην τέχνη»: Ομιλία της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά στο Τελλόγλειο

891 Views
«Ο θάνατος του Μπότσαρη στην τέχνη»: Ομιλία της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά στο Τελλόγλειο «Ο θάνατος του Μπότσαρη στην τέχνη»: Ομιλία της Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά στο Τελλόγλειο

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Καλαμαριάς
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021, στις 19.00
 
«Ο θάνατος του Μπότσαρη στην τέχνη» είναι ο τίτλος της ομιλίας της Γενικής Διευθύντριας του Τελλογλείου Ιδρύματος Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος διαλέξεων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Δήμου Καλαμαριάς «200 χρόνια από την επανάσταση. Αφιέρωμα στο 1821». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021, στις 19.00 στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος.
 
 
Ο Μάρκος Μπότσαρης με τον θάνατό του τον Αύγουστο του 1823 έγινε σύμβολο του αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και στο εξής εξισώθηκε και ταυτίστηκε με τον Λεωνίδα, τον Σπαρτιάτη στρατηγό που έπεσε στις Θερμοπύλες εναντίον των Περσών. Η σύνδεση αυτή αποτυπώνεται ολοφάνερα στον μεγάλο αριθμό των πινάκων, σχεδίων και τυπωμάτων με θέμα την ιστορία του Μπότσαρη, τα οποία μαρτυρούν το πόσο δημοφιλής ήταν η μορφή του γύρω στα 1824-1826 στην Ευρώπη.
 
Κορυφαίοι ζωγράφοι που ασχολήθηκαν με το θέμα ήταν ο Delacroix, ο Lipparini, ενώ άλλες εικαστικές εκδοχές για τον θάνατο του Μπότσαρη είναι αυτές των Charles Langlois, απεικονίσεις σε λιθογραφίες έργων των Peter von Hess, Krazeisen, του Alphonse De Neuville κ.ά. Σχετικό με τον θάνατο του Μπότσαρη είναι το μικρό κοριτσάκι, γλυπτό στον τάφο του Μπότσαρη στο Μεσολόγγι, έργο του μαθητή και φίλου του David, του γλύπτη David d’Angers.
 
Πρόκειται για υλικό που μπορεί να δει κανείς σε μεγάλο βαθμό στο πρωτότυπο στην έκθεση του Τελλογλείου «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των Συμβόλων».
 
Είσοδος ελεύθερη.
 
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο τηλ: 2310247111 (Τρίτη 9.00-14.00, Τετάρτη, 9.00-14.00 & 17.00-21.00, Πέμπτη 9.00-14.00, Παρασκευή 9.00-14.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά).
 
Οι επισκέπτες του Μουσείου, θα πρέπει να επιδεικνύουν στην υποδοχή του Ιδρύματος:
α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή β) πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν
Οι ανήλικοι επισκέπτες από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), ο έλεγχος διενεργείται έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο.
 
Παρακαλούμε για την άφιξή σας στον χώρο του Μουσείου λίγη ώρα νωρίτερα της ομιλίας ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Η μυθιστορηματική ζωή του Γιανούλη Χαλεπά μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή στο Τελλόγλειο
Η μυθιστορηματική ζωή του Γιανούλη Χαλεπά μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή στο Τελλόγλειο
με 0 Σχόλια 1394 Views

Το μεγαλείο της τέχνης του, οι τρικυμίες και οι φωτισμένες στιγμές του μέσα από έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά του σημαντικού Έλληνα γλύπτη.Νέα έκθεση. 

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή