Μυκήνες: Τι ακριβώς συνέβη - Φθορές αλλά όχι καταστροφή το πρώτο συμπέρασμα

531 Views
Μυκήνες: Τι ακριβώς συνέβη - Φθορές αλλά όχι καταστροφή το πρώτο συμπέρασμα Μυκήνες: Τι ακριβώς συνέβη - Φθορές αλλά όχι καταστροφή το πρώτο συμπέρασμα

 

Πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο.

Κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι θα είχε συμβεί αν όντως καταστρέφονταν μνημεία που είναι συνώνυμα με την πιο αγαστή και παλιά περίοδο του ελληνικού πολιτισμού, με μια από τις πιο σπουδαίες περιοχές, την “πολύχρυσο Μυκήνη” όπως την αποκαλούσε ο Όμηρος. Γιατί ναι μεν η φωτιά πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο αλλά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου και την αυτοψία της κ. Λίνας Μενδώνη, που ακολούθησε, δεν κατέστρεψε τα μεγάλης σπουδαιότητες μνημεία όπως την Ακρόπολη των Μυκηνών-Πύλη των Λεόντων ή τα περίφημα κυκλώπεια τείχη, παρότι άλλα φαίνεται να τα απείλησε σοβαρά προκαλώντας φθορές. Έντονα είναι, επίσης, τα ερωτήματα που παραμένουν για το κατά πόσο λειτούργησαν αποτελεσματικά τα συστήματα πυρόσβεσης-κάτι που ισχυρίζεται ότι συνέβη το Υπουργείο Πολιτισμού και γι'αυτό αποσοβήθηκε η πυρκαγιά στο Μουσείο-ή για το κατά πόσο οι φθορές που έχουν προκληθεί σε ένα τόσο τεράστιας σπουδαιότητας χώρο είναι σοβαρές ή όχι. Επιπλέον ενώ τα ξένα μέσα διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν τα δυσάρεστα νέα, εδώ άργησε αρκετά να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και το εύρος της πυρκαγιάς.

Το γεγονός, βέβαια, ότι το Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, όπως υποστηρίζουν πηγές του Υπουργείου, λειτουργεί από σήμερα κανονικά, είναι η απτή απόδειξη ότι η πυρκαγιά δεν είχε την καταστροφική επίδραση που υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Χάρη στην αποψίλωση δεν φαίνεται να καταστράφηκαν σοβαρά οι αρχαιότητες αλλά ωστόσο φάνηκαν να πλήττονται κάποια μέρη όπως η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαικού ναού στην κορυφή του λόφου και η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης. Οι φθορές είναι πραγματικές και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να μην σημειωθεί ως δυσάρεστο γεγονός, όπως και να έχει, αλλά σίγουρα πόρρω απέχει από τα διάφορα σενάρια που ακολούθησαν. Όσο για τις διάφορες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνοντας τα τείχη των λεόντων μαυρισμένα από τη φωτιά είναι προφανώς ψευδείς καθώς όλοι γνωρίζουν τη φυσική φθορά που προκαλεί στα μάρμαρα ο χρόνος δίνοντας την αίσθηση της απώλειας του αρχικού χρώματος-κάτι που έσπευσαν να τονίσουν και στον δικό τους λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κορυφαίοι αρχαιολόγοι όπως η κ. Αγγελική Κοτταρίδη ή ο υπεύθυνος για την Αναστήλωση των Μνημείων της Ακρόπολης κ. Σωκράτης Μαυρομάτης ο οποίος ανήρτησε σχετική φωτογραφία από το 2015.

Μυκηνες_ΤΑΦΙΚΟΣ_ΚΥΚΛΟΣ_Α_1

.

Πηγή: Πρώτο Θέμα


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Μυκήνες

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή