Διαβάζοντας την "Εξαφάνιση του Δόκτωρος Μίε" στο ζοφερό Βερολίνο του Χίτλερ... σχολιάζουμε.

5093 Views
Διαβάζοντας την Διαβάζοντας την "Εξαφάνιση του Δόκτωρος Μίε" στο ζοφερό Βερολίνο του Χίτλερ... σχολιάζουμε.

 

Διάβασε  και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Ας το παραδεχθούμε: όλους μας, μας ελκύουν οι περίεργες, μυστηριώδεις ιστορίες. Όσο πιο σκοτεινές, τόσο το καλύτερο. Εξαφανίσεις, εγκλήματα, κρυμμένες αλήθειες που δεν πρέπει ποτέ να βγουν στο φως και άνθρωποι απελπισμένοι, ικανοί για όλα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εκπομπές και τα βιβλία τέτοιας θεματολογίας γνωρίζουν μεγάλη διάδοση και επιτυχία. Ειδικά, αν η υπόθεση είναι τόσο περίπλοκη, τόσο σκοτεινή, ώστε να μείνει ανεξιχνίαστη για δεκαετίες! Η εξαφάνιση του δόκτορος Μίε είναι μια τέτοια ιστορία, που μας τη μεταφέρει με ρεαλισμό, ευαισθησία και αφηγηματική δεινότητα, ο συγγραφέας Όλιβερ Χίλμες, που ανακάλυψε τη συγκεκριμένη υπόθεση, εντελώς τυχαία, στα πλαίσια μιας άλλης έρευνάς του. Λες και ήθελε ο αγνοούμενος να ασχοληθεί κάποιος εκ νέου με την εξαφάνισή του!

Η υπόθεση: Βερολίνο, 1934. Ένας επιτυχημένος γιατρός, ο 34χρονος δόκτωρ Μίε, εξαφανίζεται μυστηριωδώς, αφού έφυγε από το σπίτι του για να επισκεφθεί εκτάκτως κάποιον ασθενή. Φαινομενικά, ο δόκτωρ Μίε δεν έχει κανένα λόγο να εγκαταλείψει την τόσο ικανοποιητική, ομαλή, “στρωμένη” ζωή του: νέος, επιτυχημένος, παντρεμένος με μια ευγενική, όμορφη γυναίκα, πολλά υποσχόμενος. 

Το αυτοκίνητο του γιατρού βρίσκεται στις όχθες μιας λίμνης, αλλά όχι το σώμα του. Η έρευνα φέρνει στο φως πολλά και αντιφατικά στοιχεία, που τσαλακώνουν την ιδανική εικόνα του γιατρού. Είχε ερωμένη; Έστησε μια ασφαλιστική απάτη; Είχε μπλεξίματα με άτομα του υποκόσμου; Συνεργαζόταν με αμφιβόλου νομιμότητας κλινικές; Μήπως σκηνοθέτησε ο ίδιος την εξαφάνιση και το θάνατό του;

Οι έρευνες, μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των αστυνομικών, οδηγούν σε αδιέξοδο. Όλοι είναι ύποπτοι, αλλά κανείς ένοχος. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τους ενοχοποιούν. Η ερώτηση όμως παραμένει : τι απέγινε ο δόκτωρ Μίε; Τι σχέση έχει η Βαρκελώνη του Φράνκο με την υπόθεση;Τι μου άρεσε: Δεν πρόκειται για μια ψυχρή, γραφειοκρατική ανάλυση, ούτε για ένα απλό χρονικό. Αν και ιστορικός ερευνητής, ο συγγραφέας φαίνεται ότι διαθέτει και αξιοσημείωτες αφηγηματικές ικανότητες, διεισδυτική ματιά και συναισθηματική ευαισθησία. Παίρνει αντικειμενικά, ψυχρά στοιχεία και τα μετατρέπει σε μια μυθιστορηματική πλοκή, σχεδόν κινηματογραφική, που σε απορροφά και σε “κρατά” μέχρι την τελευταία σελίδα. Το πιο δυνατό σημείο της αφήγησης είναι η ακριβής αναπαράσταση του μεσοπολεμικού Βερολίνου, που φανερώνει την ενδελεχή έρευνα του συγγραφέα για τη συγκεκριμένη εποχή. Κρίσιμες λεπτομέρειες στήνουν ένα αληθοφανές σκηνικό, που δένει απόλυτα με τη ειλικρινή και διεισδυτική σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Κυριολεκτικά, το ζεις. 

Πέρα από τη συγκλονιστική και ανατρεπτική υπόθεση, ο συγγραφέας μας εκπλήσσει με την ευαίσθητη και καίρια ματιά του στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής. Οι πρωταγωνιστές δεν είναι απλά ονόματα σε κάποια έγγραφα, αλλά πραγματικοί άνθρωποι που έζησαν, ένιωσαν και δίνουν την ευκαιρία πορευτούμε μαζί τους σε ένα ζοφερό, μυστηριώδες και ρεαλιστικό σκηνικό, λίγο πριν τα συγκλονιστικά γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε το: Αν σας γοητεύουν οι αληθινές, ανθρώπινες ιστορίες που είναι όμως απόλυτα αληθινές. Άλλωστε, πολλές φορές, η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία. Επίσης, αν σας γοητεύουν τα βίντατζ, ιστορικά σκηνικά.Βαθμολογία:
4,1/5

-Πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ
-Βίντεο εδώ
.
.
 Όλες οι τελευταίες δημοσιεύεις για το βιβλίο, εδώ   
 Διαβάσαμε και σχολιάζουμε, εδώ

Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία. Γράφω για το μεγάλο μου πάθος, το βιβλίο και ό,τι έχει σχέση μ' αυτό. Βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, ακόμα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με βιβλία. Mail: diamantmaria@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη