Με αφορμή το θάνατο του Μαρκές, διαβάσαμε το εξαιρετικό βιβλίο του ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ… και σχολιάζουμε.

641 Views
Με αφορμή το θάνατο του Μαρκές, διαβάσαμε το εξαιρετικό βιβλίο του ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ… και σχολιάζουμε. Με αφορμή το θάνατο του Μαρκές, διαβάσαμε το εξαιρετικό βιβλίο του ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ… και σχολιάζουμε.

Με αφορμή το θάνατο του Μαρκές, διαβάσαμε το εξαιρετικό βιβλίο του ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ…  [και σχολιάζουμε.]

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΝΤΩ ΧΑΝΤΖΗ

Με αφορμή το θάνατο του Μαρκές, αποφάσισα να διαβάσω ένα από τα γνωστότερα βιβλία του, το «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας». Υπήρχε από καιρό σε κάποιο ράφι της βιβλιοθήκης αδιάβαστο. Όταν λοιπόν άρχισα να το διαβάζω πριν από λίγες μέρες μετάνιωσα που δεν το διάβασα την πρώτη μέρα που το αγόρασα.

Η ιστορία απλή: ο έρωτας δύο νέων ανθρώπων.

Ο Μαρκές όμως αποφασίζει να ξεκινήσει από το παρόν για να ανατρέξει αργότερα στο παρελθόν. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ο Χουβενάλ Ουρμπίνο κι η Φερμίνα Δάσα που ζει στη μακρινή Κολομβία αποτελεί τους κεντρικούς ήρωες. Ένα ζευγάρι καθημερινό, με τα μικροκαβγαδάκια, τα καθημερινά προβλήματα και όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν αυτομάτως συμπαθές στον μέσο αναγνώστη. Ένα αναπάντεχο γεγονός, ο θάνατος του άντρα, έρχεται να ανατρέψει εκείνη την τακτοποιημένη εικόνα του ηλικιωμένου ζευγαριού. Ένας άλλος άντρας εισβάλλει στη ζωή της χήρας Δάσα, ο Φλορεντίνο Αρίσα. Ένας άντρας από το παρελθόν, Ένας άντρας που περίμενε 51 χρόνια 9 μήνες και 4 ημέρες όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος. Περίμενε υπομονετικά, καρτερικά σχεδόν, τον πρώτο του έρωτα.

Αφορμή για τη δημιουργία αυτού του έρωτα μεταξύ των νεαρών τότε Φερμίνα Δάσα και Φλορεντίνο Αρίσα απετέλεσε ένα τηλεγράφημα. Ο νεαρός Φλορεντίνο που εργαζόταν στο τηλεγραφείο έπρεπε να μεταφέρει ένα τηλεγράφημα στο σπίτι του κου Δάσα, ενός αγνώστου άνδρα για εκείνον. Καθώς έφευγε από το σπίτι του Λορένσο Δάσα είδε ένα νεαρό κορίτσι να μαθαίνει ανάγνωση σε μια γυναίκα, τη θεία της, μια γυναίκα που πρόσφερε τη βοήθεια της στην άνθιση αυτού του έρωτα. Τότε το κορίτσι διαισθανόμενο πως κάποιος υπάρχει στο χώρο, σήκωσε τα μάτια του. Το βλέμμα της δεσποινίδος Φερμίνα συναντήθηκε με εκείνο του νεαρού Φλορεντίνο κι αυτό ήταν –έγινε το μοιραίο. Ο νεαρός Φλορεντίνο την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Αποφασίζει λοιπόν να της στείλει ένα γράμμα όπου θα της εξομολογείται τον έρωτα του. Στην αρχή διστάζει στη συνέχεια όμως αποφασίζει να το στείλει. Το πρόβλημα όμως ήταν το πώς θα λάμβανε η νεαρή Φερμίνα αυτό το γράμμα.
Τελικά πηγαίνει μια μέρα στο σπίτι και της το δίνει. Η Φερμίνα αργεί να απαντήσει κι ο Φλορεντίνο πεθαίνει από την αγωνία του έρωτα. Τελικά του απαντά κι έτσι ξεκινά μια αλληλογραφία μεταξύ των δύο εραστών. Καταλυτική είναι η συμμετοχή της θείας Εσκολάστικα που προσπαθεί πάση θυσία να συγκαλύψει τους ερωτευμένους. Όμως κάποια στιγμή το ειδύλλιο αυτό πέφτει στην αντίληψη του πατέρα της Φερμίνα. Πρώτος στόχος της οργής του η θεία Εσκολάστικα, την οποία στέλνει μακριά. Φοβούμενος για την κατάληξη του έρωτα αυτού αποφασίζει να απομακρύνει και τον «αμφιβόλου διαγωγής» νέο από τη ζωή της μοναχοκόρης του.
Αρχικά κάνει μια κουβέντα με τον νεαρό Φλορεντίνο καταλήγοντας να τον απειλήσει τον με θάνατο. Βλέποντας όμως πως τίποτε δε γίνεται, μετακομίζει με τη μοναχοκόρη του. Όμως οι δύο νέοι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα διάφορα εμπόδια κι εξακολουθούν να αλληλογραφούν. Μετά από ενάμιση χρόνο ο Λορένσο Δάσα κρίνει πως πρέπει να επιστρέψουν σπίτι τους. Ο Φλορεντίνο πολιορκεί ερωτικά τη Φερμίνα, η οποία όμως του ζητά να χωρίσουν. Κι έτσι άδοξα λήγει το ειδύλλιο των δύο νέων. Τα χρόνια περνούν. Η Φερμίνα γνωρίζει τον ευγενικής καταγωγής γιατρό Χουβενάλ Ουρμπίνο ενώ ο Φλορεντίνο αποφασίζει να μπαρκάρει. Η Φερμίνα παντρεύεται το γιατρό και μαζί φτιάχνουν μια ευτυχισμένη οικογένεια ενώ ο Φλορεντίνο εξακολουθεί να περιμένει τη Φερμίνα, έχοντας όμως περιστασιακούς δεσμούς.
Πλέον όμως δεν είναι εκείνος ο φτωχός νέος αλλά αντίθετα έχει αποκτήσει τη δικιά του ποταμοπλοΐα.
Η συνάντηση των δύο ανθρώπων που κάποτε αγαπήθηκαν πολύ, γίνεται έπειτα από το θάνατο του άντρα της Φερμίνα. Ο Φλορεντίνο λέει στη Φερμίνα πως δεν την ξεπέρασε ποτέ-ήταν, είναι και θα είναι ο μεγάλος του έρωτας. Η Φερμίνα αποφασίζει λοιπόν πως πρέπει να ακολουθήσει το μεγάλο της έρωτα στο λίγο χρόνο ζωής που της μένει. Και κάπως έτσι τελειώνει το βιβλίο.
Θεωρώ πως είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο. Αν και πραγματεύεται ένα τόσο τετριμμένο θέμα, ο Μαρκές καταφέρνει να το κάνει ενδιαφέρον. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο των δύο νέων, ο χωρισμός κι η επανασύνδεσή τους περιγράφονται με τρομερή γλαφυρότητα. Αν και το βιβλίο βρίθει περιγραφών, δεν είναι κουραστικό. Όλες αυτές οι εικόνες μοιάζουν απαραίτητες για να αντιληφθεί ο αναγνώστης το πλαίσιο δράσης των ηρώων. Γενικά το βιβλίο χαρακτηρίζεται από μεστότητα και απλότητα, χωρίς όμως να γίνεται απλοϊκό.
 
Αξίζει να αναφερθεί πως ο Μαρκές σε συνέντευξή του είχε πει πως πηγή έμπνευσης για το βιβλίο αυτό απετέλεσε μια ιστορία δύο Αμερικανών, παντρεμένοι κι οι δύο, που συναντιόντουσαν στο Ακαπούλκο για να ζήσουν τον έρωτά τους ώσπου σε μια συνάντησή τους δολοφονούνται από τον βαρκάρη που τους μετέφερε.
Καλό ταξίδι κύριε Μαρκές!

«Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» Gabriel García Márquez

Εκδόσεις Λιβάνη

Φωτογραφικό υλικό
Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
'Σασμός - Ψυχογραφώντας την Άννα',
'Σασμός - Ψυχογραφώντας την Άννα', "Πέρα από αυτό που βλέπεις" | Νέλη Βυζαντιάδου.
με 0 Σχόλια 3401 Views

Η Άννα, όπως και πολλές άλλες γυναίκες, δεν ξέρουν να είναι τίποτα άλλο πέρα από νοικοκυρές, σύζυγοι και μητέρες. Αν βγουν από τη ζώνη ασφαλείας που είναι το σπίτι τους, θα τα χάσουν. Θα τα χάσουν και θα χαθούν. Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη